Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

991 - På ängen 1

Efter ett sommaruppehåll i värmen är jag tillbaka. Har tagit bilder, men inte suttit vid datorn, sommaren har varit för fin för det. Dessa bilder är tagna på en torräng en bit från hemmet, på morgonen före solen stekte. När det varit som varmast har det varit bäst att sitta i skuggan under plommonträdet med kall dryck inom räckhåll. 

Startar med några växter, först gulsporre där enligt Retzius (1806) blomman luktade get och Linné menade att den användes lagd i mjölk för att döda flugor. 

nästa är hedblomster, den är också flerårig och växer bara i landets sydligaste del. Den är sällsynt, rödlistad.

tredje växten är vanlig ögontröst. Vanlig nästan hela landet. 

Sedan blir det insekter, härunder en myra, något mindre än den vanliga röda stackmyran. 

Bland gräshoppor finns det liksom bland myror en väldig mängd arter. 

och som porträtt

en annan art

sen blir det fjärilar, troligen brun gräsfjäril först. 

sedan vitfläckig guldvinge, hane. Den lyser lång väg i gräset.

När man går i torrängen flyger det ständigt upp små centimeterlånga ljusa flygfän, de försvinner lika snabbt ner igen. Den första härunder är vitaktig och den ser jag ofta, tog bild underifrån, den är bara någon centimeter lång och ser väldigt trist ut uppifrån, osynligt trist. Den heter gräsmott.

De små malliknande varelserna är klart svårfotograferade, men intressanta och knepiga att artbestämma.

till sist denna lilla lilla varelse med tydligt mönster.

Beklagar den dåliga bildkvalitén på de små flyna, men de är riktigt små och gömmer sig nere i gräset. 

Inlagt 2021-07-18 19:52 | Läst 681 ggr. | Permalink
Det var många fina bilder på spännande arter. Bl.a växterna du startade med #1 och #3 riktigt snygga, #2 tycker jag ser ut som en som man ofta ser längs vägkanterna men om den är sällsynt så är det nog inte den jag tänker på. Guldvingen var riktigt snygg och också den sista den lilla rutiga saken.

Idag var en sådan mellandag så att jag fick gjort lite redigeringsarbete, fick gått igenom några tusen bilder och redigerat bilderna tagna under två veckor, bra med en dag med sämre väder. Nu ligger jag bara efter med några få dagar och det känns riktigt bra
Svar från Vibybo 2021-07-18 23:02
Hej Peter, här blev det också datorn då det blev blåsigt och svalt, sen är hälsan lite halvdan. Hedblomstret finns lite här och där i mina trakter, och rimligen borde det finnas i vägkanten, där är det magert, öppet och torrt. Såg på dina bilder att vi funnit likartade insekter, men tycker mig märka att någon vecka finns det gott om enstaka arter, nästa vecka är det andra. De kommer i bestämd ordning under året.