Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Skrattmåsen

Tog några skrattmåsbilder i Djupekås hamn på Listerlandet, en undangömd liten pärla där det går att bara sitta, se på havet och lyssna på livet fåglarna för. Men på tal om skrattmås, det förvånade mig att fåglar, som jag tagit för givna som självklart vanliga, har blivit rödlistade. Några exempel är, förutom skrattmåsen, gråkråkan och björktrasten. Det är snabba förändringar i fågelvärlden, för t.ex. gråkråkan har jag inte sett mycket av i år, men däremot har deras fiende korpen ökat, har varit förvånad ibland när jag hört korp på oväntade platser. Andra fåglar, som kungsfågeln, är borttagna från listan. Fåglar kan dyka upp ganska oväntat, för några dagar sedan, när jag övade gruskörning med motorcykeln förbi ett dammområde, så landade en ägretthäger 2 meter från mig, vi blev lika överraskade båda, hägern lyfte snabbt. Men nu skrattmåsbilder.

Inlagt 2021-10-28 17:13 | Läst 910 ggr. | Permalink
Ja jag såg det, ifs känns det som en uppgradering att gråkråka och skrattmås minskar men att skäggmes och kungsfågel ökar.
Svar från Vibybo 2021-10-29 15:50
Jo, det är ju så, en del ökar och andra minskar, ibland på varandras bekostnad. Kungsfågeln är en liten favorit.
Jag har förstått att skrattmåsen minskat under några år nu men att kråkan också skulle vara på väg utför visste jag inte. Skrattmåsar är tacksamma fotoobjekt, i synnerhet på försommaren då de bildar familj. Jag kan nästa höra dem när jag tittar på dina bilder.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2021-10-29 15:56
Det varierar ständigt i fågelvärlden, och det kan gå rätt snabbt har jag märkt genom åren. En del som jag tagit för givna syns knappt och andra kommer i mängd. Skrattmåsar är bra att övningsfotografera, och skönt att bara se på.
Roligt med bra bilder på skrattmås! Utan att vara ett dugg fågelkunnig vet jag att den inte var så vanlig när jag var ung, däremot blev den väldigt vanlig ett antal decennier senare, inte minst i inlandet där den följde vårplöjningen tex. Nu är den inte så vanlig, det har jag också noterat.
Korpen är ritkigt vanlig numera, jag ser och hör den näst intill varenda promenad, både här i Finspång och uppe i Dalarna. Fina bilder, hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2021-10-29 16:07
Tack Björn, det kan bli stora variationer i fågelvärlden, och ibland ganska snabbt. Som du säger, så ser man det många gånger själv. Själv är jag undrande över kråkfågelbeståndet hemmavid, på senhösten är det normalt stora svarta flockar som färgar himlen svart, lite som i Hitchcocks "Fåglarna" , men i år har det ännu inte synts någon flock alls.
Jo nog blev man nerskiten ibland när det skulle plöjas förr, fick ha några mindre stenar på fotstödet ,mest för att hålla dom på lite avstånd. Trevliga bilder på annars trevlig fågel..
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2021-10-30 14:51
Kan tänka mig det Gunte, bara för 10 år sedan kunde det vara ett vitt moln av måsar efter en plöjande traktor. Tack!