Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Söker rätt blurr i bakgrunden

Ska börja ta mer bilder med manuella objektiv, tänkte köpa ett par till, men ack vad de gått upp i pris! Jämfört med för 2 år sedan, så har det verkligen hänt något med priserna. För en 5-10 år sedan gjorde jag mig av med några, vilket jag ångrar nu. I väntan på det som skall inköpas, så tog jag de enda två jag hade hemma. Först ett Pentacon auto 2,8/135 som monterades på en Olympus E-M1, en bra kamera för att ställa in skärpan för hand. Med 135 mm brännvidd fortplantas mina skakningar så illa i sökaren, att det är svårt att se skärpan perfekt, men det går. I det närmaste alla bilder här under är tagna med full bländaröppning, någon med bländare 4. 

Tycker Pentacon sköter sig väl, lite mjukt blir det på full öppning, men det är inte hela världen, åtminstone inte när det är suddig bakgrund som jagas. 

På nästa är det motivet som var viktigast, men det gäller att dra på ordentligt med kontrast i bildbehandlingen när ljust tränger på i bländare 2,8. Det föreställer en kaprifol, av den vilda sorten. 

Nästa objektiv har inget namn, det är köpt för en hundralapp nytt för kanske 5 år sedan, C-fäste. 35 mm och största bländare 1,6. Då det inte fäster riktigt så djupt som det skulle i adaptern, kan det bara användas på avstånd 0,5 till 1,5 meter. Monterades på en Panasonic GM1, som matchade det lilla objektivet. Blir blåfärgad kontur på skärmen när skärpan är rätt, det fungerade även i skarp sol, med viss svårighet. 

lite mjuk och lagom händelserik i bakgrunden, mycket måttlig kontrast obehandlat

hade den med mig på promenad över fälten också där ett och annat träd växte, skärpa på närmaste kvist

men visst blev det lite liv i grenarna! Här under är det kastanj

Testade denna bild på lyktorna, det blev lagom blurrig bakgrund där

till sist promenadkompisen, blev hyfsat med det lite halvdana objektivet minst sagt, tror jag drog till med bländare 5,6 här. 

det följde med en bijouvalp också, med sagolik energi, blev ingen bild på den. 

Inlagt 2022-03-12 15:01 | Läst 473 ggr. | Permalink
Bild två och fem blev blurret hyfsat. Det är kul med olika objektiv testa och se hur resultat mellan olika blev.
Har själv en gamling å tycker det objektivet presterar bra för detaljfoto
Mvh N
Svar från Vibybo 2022-03-12 15:51
Tack Nini, det blir att pröva sig fram. Har ropat in ett Pentax 50/1,4 (dyrt!) och tänker försöka mig på att ropa in ett Olympus 50/1,4 på auktion också, om det inte springer iväg allt för illa.
Snyggt, gillar blurrig bakgrund. Finns ju några trevliga Samyang bl.a, snart dags att vädra mitt 135/2 nu när vårblommorna är på gång
Svar från Vibybo 2022-03-12 20:48
Tack Peter, blommor, nytt lövverk, porträtt, ja det är mycket som kan testas med rätt objektiv.
Jag tycker bakgrunden är väldigt fin på ffa andra och femte bilden. Intressant att titta på bilderna och verkligen studera bakgrunden, eftersom det var vad din text handlade om. Jag har ännu inte "fått upp ögonen" för att använda gamla objektiv men jag har förstått att det är "inne" nu.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2022-03-13 13:48
Tack Lena, jo det är verkligen inne, ett masstillverkat östtyskt standard 50mm som ingen ville betala mer än 5 till 50 kronor för för några år sedan, det går på över 500 nu, i lite bedagat skick. Och de lite bättre märkena med skärpa går på dubbelt, eller mer. Så några mängder skaffar jag inte. Priserna utanför Sverige kan ligga betydligt högre.