Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Super-Takumar 1:1.4/50

Fick denna eftermiddag ett nyanskaffat objektiv, och rusade genast ut i trädgården för att testa dess bokeh och skärpa. En härlig gammal lins, glas och metall, inget elektroniskt. 

blev mycket nöjd, värt pengarna. 

Inlagt 2022-03-15 14:43 | Läst 501 ggr. | Permalink
Ser riktigt bra ut, särskilt den första och fjärde bilden. Har du använt full öppning på samtliga? Ser ut att vara mer skärpedjup på trean
Svar från Vibybo 2022-03-15 16:22
Tack, tror det är full glugg rakt igenom, men vill inte gå ed på det. Tog några bilder med 1,8 eller 2,8 som jämförelse, men det blev inte så bra.Visseligen blir skärpan och kontrasten lite bättre då, men inte helhetsintrycket.Har skickat efter ett Olympus 50 1.4 nu i nyskick, får se om inte det är ännu bättre. Super Takumarn är förresten radioaktiv, lätt gult glas, en egenskap hos det objektivet.
syntax 2022-03-15 21:50
Toriumglas har jag för mig. Det gula mildras om man utsätter glaset för UV ljus. Ställ gluggen under många timmar, fler dagar ute i vårsolen. Det skall vara en sval dag under 10 grader. Objektivet får nämligen inte bli för varmt, då börjar fettet från gängan krypa omkring.
Svar från Vibybo 2022-03-16 08:49
Ja, det ska enligt uppgift vara toriumglas, lite av samma gula färg som uranglaset för skålar m.m. som såldes för 100 år sedan. Den ytterst vänlige man som sålde det gav de råd du nu säger, och jag avvaktar lite då det ännu inte färgar störande, och jag kommer att ha det ute då och då och ta bilder med det. Men tackar allra mjukast för råden!
syntax 2022-03-16 09:24
Var försiktig om du beslutar dig för att försöka! Om fettet börjar vandra i objektivet så kan det vara kört för den gluggen.
Den riktiga metoden är naturligtvis att montera ut den aktuella linsen, och sätta bara den under UV-ljus. Då går det även mycket snabbare. Men alla kan ju inte vara kameratekniker.
Det ser väldigt intressant ut och jag har inte sett nog av vackra krokusar ännu. Grönt och fint verkar ni också ha.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2022-03-16 08:52
Tack Lena, det är en ny värld att utforska med de här gamla glasen och dess olika karaktärer. Tyckte mitt fotograferande innan blev en upprepning år efter år, så detta känns som något nytt, trots att det är gammalt. Har funderat på att Ing-Marie kanske med sin fantasi och skaparkraft kunde nyttja objektiv som dessa.
Hej Stefan.
Det objektiv kan du sagtens være tilfreds med.
Takumar husker da godt, det var vel toppen på den tid - og holder stadig.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2022-03-16 08:55
Hej Erik! De håller stadigt som du säger dessa gamla kvalitetssaker, byggda som ett kassaskåp. Sedan är de inte så förtvivlat perfekta, utan har olika karaktär, vilket gör dem intressanta, som du och jag!