Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

I trädgården

Nu blev det ingen utflykt igår till hasselskogen med blåsippor och snart också vit och gulsippor i mattor. Den eländiga följeslagaren febern var där, men det hindrade inte att gå runt huset och finna motiv. Att jag gillar blommor är knappast någon hemlighet, så det får bli det temat - igen. 

Balkansippa, som brer ut sig i små mattor fläckvis

inga andra grannar ute i trädgården, bara jag som kryper där med kameran. Sen kan jag inte namnet på alla vårblommor jag har i stor mängd i alla rabatter och gräsmattor, men det gör inget, där är ju förutom sippor också stjärnor i namnet, nog någon stjärna det här

Nästa blomma lär jag mig namnet på varje år, och glömmer det lika snabbt, den dyker upp lite isolerat här och var

en liten pensé som kommit av frö som fallit ner från penséerna i balkonglådan

rosenribs, en ribesart som har exakt samma doft som de svartlila fyrkantiga Nickelkaramellerna, om ni minns dem, de finns ännu att köpa

lungörten, blommar tidigt, växer också vilt i lövskog. Blommorna skiftar från rött till lila

sen finns också den fläckbladiga lungörten (med vita blommor), som var årets perenn 2008

det varma soliga vädret har fått det största och bästa aprikosträdet att slå ut helt, det är olyckligt, enligt väderprognosen ska det frysa om natten och vara kallt om dagen minst en vecka framöver, det kommer att slå mot fruktsättningen säger erfarenheten. 

lite blandat

doftviol, viola odorata, sprider sig gärna och i kompakta bestånd, det gör inget, den är vacker. Violpastiller har på pricken samma doft. 

den mindre arten av påskliljorna blommar redan. Det är från krukor som planterats ut på våren, de håller sedan i många år. 

de kinesiska pionerna har i flera veckor haft sina röda frosttåliga blad framme, de blir inte gröna förrän frostrisken är över

bambun är grön året om, just denna dök upp spontant i en rabatt 15 år efter att en annan bambu dött ut där

till sist ramslöken som är en stor matta över en stor rabatt. Den är som bäst att ta in nu, innan den blommar. Till midsommar försvinner den ned i jorden under perennerna.

Inlagt 2022-03-28 09:37 | Läst 618 ggr. | Permalink
Härliga bilder, gillar särskilt den första halvdelen 1-7, fin oskärpa är det ett gammalt f/1,4? Jag hade nog i några bilder dragit ner mättnaden något för att få fram ytterligare mer av den softade bakgrunden.
Svar från Vibybo 2022-03-28 17:03
Tror du har rätt Peter, har själv funderat på om det inte är för mycket mättnad, kan vara frestande att dra på med det. Det är mitt 50 år gamla Olympus 50/1.4 som jag är så väldigt glad i, ett litet äventyr att gå med det. Tar jag bilder snett mot ljuset blir det inte mycket till vare sig kontrast eller mättnad, det måste justeras rejält. Kom ut i blåsippeskogen idag i Tosteberga, och där levererade objektivet bättre än jag kunnat drömma om. Ville ha drömmande bilder som målade med rask hand, nu gäller det bara att fixa till dem med kontrast mest, utan att förstöra bilden. Blev alldeles för många bilder, som vanligt.
pdahlen 2022-03-29 15:02
Och den Olympus 50/1,4 använder du till en 4:3 kamera, typ Panasonic? Ändå imponerade att det kan bli sådan oskärpa med med ett 4:3 system att det inte behövs FF
Det var mängder av vackra vårblommor du visar, här hos mig är det bara Snödroppar som blommar så jag får ha lite tålamod men det har varslat om eventuellt snöoväder i morgon hoppas att de har fel
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2022-03-28 17:06
Ja, du bor ju längre norröver Stig, men risken för nattis och snöblask är inte över ännu i Skåne. Vi får hoppas du får fint ute, och SMHI har fel hos dig.
Mycket grönt där nere i syd! Det blir lite extra fin bakgrundsbokeh på flera av bilderna här tycker jag! Det är väl objektivet om levererar det antar jag..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2022-03-28 17:09
Visst är det gröna på gång här och trädgården blommar för fullt! Vinden är bitande idag dock, och risk för en vecka med nattfrost framöver. Bokehn kommer av ett nyinköpt Olympus 50/1.4 50 år gammalt, som har tagit mitt hjärta med storm.
Hej Stefan.
Det er godt, at du har nogle smukke motiver lige i din nærhed, når feberen rammer dig. Der er jeg ikke lige så heldig - jeg må vente til i morgen, når Crosseren er køreklar igen.
Med mange venlige hilsener og god bedring fra mig.
Svar från Vibybo 2022-03-28 17:13
Tack Erik, idag var det bättre igen, så är det - fram och tillbaka. Så jag åkte till en skogsdunge och fotograferade blåsippor, där mitt 50 år gamla Olympus 50/1.4 levererade mycket bättre än jag kunnat drömma om, du får se senare. Jag vill ha drömmande bilder, som målade med en rask hand, och det blev det! Lycka till med Crosseren och vädret imorgon, och motiven stå på rad!
Så mycket vackert, härligt för oss som inte har den fröjden än. Snödroppar, scilla och krokus är vad jag hittills sett. Många hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2022-03-28 17:16
Ja, min trädgård är min skatt (efter frun och familjen), den finns där alltid utanför dörren. Om 2-3 veckor kommer det vår med fart hos dig skulle jag tro.
Nu blommar det verkligen för fullt i södra Sverige. Det är något sprött och vackert över dessa första blommor som dyker upp i rabatter men också lite här och där i gräsmattor etc. Det blir väldigt fint med det gamla 50 mm objektivet som jag antar att du använt. Drömska bilder. Ramslöken ser fin ut, brukar du göra något av den?
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2022-03-28 21:06
Ja, vi har haft det riktigt bra här med vädret, sett nässelfjäril och humlor, men nu ska det bli kylskåpskallt igen med frusna nätter. Det är det gamla Olympusobjektivet , har blivit väldigt förtjust i det. Har på prov bländat ned till 2 eller 2.8 då blir det både kontrast och knivskarpt, men kör annars alltd med 1.4 för effekten, kontrast finns ju i bildbehandlingen. Kör en period nu när jag försöker få bilderna drömska och som snabbt målade av van hand.
Ramslöken använder jag ofta nu, ersätter både lök och vitlök, ger färg också. Kom en gång en het vindstilla dag på Bornholm till en liten grytformad dal, fullständigt beväxt med ramslök. När jag ställde mig på kanten slog en så kraftig löklukt upp, att jag fick retirera.