Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Vid dammarna 19/4

Då jag ändå hade ett ärende i närheten tog jag kameran med mig, kan alltid bli någon bild

Våtmarker är det, lera och vatten. Det är därför dammarna finns, det grävdes lera till ett tegelbruk, stora hål för leran, vallar för att ha smalspår på. Men just dessa bilder är alldeles i kanten utanför dammarna. 

såg bland de första svalorna

sävsparven finner värdefulla näringsämnen i ett överflöd av pyttesmå vattenbaggar

lilla söta blåmesen

Kommunen satte för 15 år sedan cirka upp stora pålar med plattformar i våtmarkerna, för att locka storken. Men storkarna följde sina vanor och byggde på ladutak i stället. Så normalt sitter det predatorer där och spanar, första gången jag ser en stork där. 

och till sist lite förbisedda vårblommor, som finns i mängder just nu. 

de första löven är också så fina i vårsolen

Inlagt 2022-04-23 14:54 | Läst 779 ggr. | Permalink
Trevlig serie natur och roligt att storken hittat en stolpe. Sälg Videblom är fint men för mig är tiden nu besvärlig i nån vecka.
Mvh N
Svar från Vibybo 2022-04-23 19:45
Tack Nini, de enda stolpar jag sett storkarna sitta på annars är lyktstolparna i byn, ffa den mittemot pizzerian. Allergi är ju ett elände, och antihistaminer är ju inte för alla.
Svalor har vi inte sett ännu men sävsparven har hittat till oss. Vi hade faktiskt en i matningen förra veckan, vilket aldrig har hänt förut. Den måste ha flugit fel för det är en bit till närmsta våtmark. Så kul med storken och fåglar gör ju inte som man vill utan som de alltid har gjort.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2022-04-23 19:49
Har aldrig sett sävsparv i fågelmatningen hemma, det är annars en vanlig fågel i våtmarken här, tidig och inte överskygg heller. Blir inte mer fågelmatning här heller, finns inte mer fågelmat att köpa tyvärr, så småfåglarna har pickat på rutan, och fasantuppen stod och skrek länge innan han gick. Hönorna gav sig iväg till fälten för 2 veckor sedan. Grannfrun tycker att småfåglarna sitter och ser anklagande på henne innanför köksfönstret nu när maten är slut.
Så fint, en riktig naturserie! Och svalor redan, såg de första sädesärlorna i Korsheden i veckan. Många hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2022-04-24 19:08
Mycket tack Björn!
Hej Stefan.
Underbar serie.
Jag kan en liknande historia om våra svenska storkar Ida och Emil. De har bott här lite utanför Roskilde i många år (även på vintern). En sådan plattform inrättades för dem. Men de bygger och byggde ochså här ett bo på taket av ladugården. De använder sedan patformen när de lär ungarna att flyga från boet. Ungarna flyger fram och tillbaka från boet till plattformen och tillbaka.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2022-04-24 19:09
Hej Erik, intressant! Låter som normala storkar.