Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

På ängarna 5 Maj, del 2

Det blir fortsättning på promenaden tidigt om morgonen. Humleblomstren såg ovanligt stiliga ut denna morgon, de tillhör familjen rosväxter. Rotstammen innehåller en stor mängd olika ämnen som använts i folkmedicin, och som det också forskas i för framtida medicin. Läste en uppgift att den kokt med mjölk och socker skulle bli mjölkchoklad, men tycker jag skulle vara illa dumt att prova. 

Familjen Grågås skötte sitt

Åkerfräken, eller rävarumpa på hemspråk, är den vanligaste fräkenväxten, många gånger räknat som ogräs. På bilden knopparna. Åkerfräken innehåller mycket kisel, och är giftig, så den är dubbelt säkrad mot betesdjur. Giftet verkar på så sätt, att det orsakra tiaminbrist (vit B1 ), vilket ger skada på tarm och nervsystem. 

tusenskönan har många namn, den är ogiftig d.v.s. ätlig, men har aldrig smakat. Trivs i gräsmattor som inte är förgiftade. Denna morgon visade den sig lite blygt och från sin bästa sida. 

sånglärkan 

storspoven

råkan

och avslutar med gäss

Inlagt 2022-06-06 13:15 | Läst 333 ggr. | Permalink
Läste ganska nyligen det att humleblomster kunde drickas som "choklad" har massor av sådana på tomten.
Fin serie igen och bra variation. Tror inte jag sett nån råka här.
/N
Svar från Vibybo 2022-06-06 15:55
Tack Nini! Råkor är en ganska skånsk företeelse tror jag, gärna kring slättgårdar där de bygger i kronorna av ett almbestånd och håller livlig verksamhet.
Humleblomsten är vacker, fotograferade en hel del förra året, men inte sett något i år, kanske har de redan blommat över? Åkerfräken hade tagit över kolonin när vi tog över, under stenplattorna fanns ett virrvarr av rötter och en liten bit kan visst starta en ny planta. Men vi har nästan utrotat den nu efter 4 år, vi tog bort varje skott vi såg i några år. Fina bilder
Svar från Vibybo 2022-06-06 18:40
Tack! De borde inte ha blommat över förrän om en månad, men det gäller över landet, och det går fortare hos dig än norröver. Lyckligtvis har jag inte åkerfräken i trädgården, men försöker hålla mot löktrav, åkervinda och en klibbig ranka jag alltid glömmer namnet på, sen gäller det att hålla stånd mot gräsfrö och kirskål från grannar.
Ja, humleblomster är en snygg växt. Vi har inte så gott om dem här i östra Blekinge. Jag tänker alltid på Öland när jag ser dem för det var där jag fotade dem första gången!
Snygg serie!
Svar från Vibybo 2022-06-06 18:45
Tack så mycket! Här finns det gott om dem, trivs på sanka ängar.
Min farmor gjorde avkok på åkerfräken som hon drack. Jag var barn så jag har inte full koll, antar att hon fick spä ut det ordentligt. Fina bilder.
/Ulla