Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Sommar

Några fler bilder från pansarskjutfältet, tagna 28 Maj. Startar med midsommarblomster, för vi är ju snart där. Heter också skogsnäva, och tillhör ju (såklart) släktet näveväxter - geranium. Geranium sylvaticum, och sylva betyder just skog. Vanlig i hela landet, tvåkönade blommor, och skulle blomman vara riktigt liten är det nog en enkönad hanblomma, sällsynt. 

och nästa blomma är sommarvicker, ganska vanlig, gillar öppen lite omrörd mark. Tillhör ärtväxterna som synes på de typiska bladen, bildar därför också fröbaljor. 

sedan tror jag det är trädgårdsveronika, men den har inte riktigt öppnat sig i blommorna ännu, det ger osäkerhet

åkerviolen ser varken stor eller imponerande ut, men den reder sig ändå. Ej helt utslagen blomma på bilden, utslagen liknar den en liten pensé. Förekommer i hela landet, från den vildaste vildmark till odlingsområde och villakvarter. Korsningar med andra violarter är vanligt. Räknas i jordbruket som ogräs, och innehåller metylsalicytal, speciellt får som äter den blir dåliga. Hos människan kan den påverka huden, och har i folkmedicinen använts till att smörja på mjölkskorv hos barn. 

fältsippan tillhör som andra sippor ranunkelväxter. Fridlyst, finns i södra halvan av landet. Finns normalt på torrbackar. 

sen blir det lite insekter, här små spindelbarn, de var svårfotograferade och pyttesmå

denna insekt vet jag inget om, testade för första gången med Google bildsök, och fick fram en massa olika steklar, men tror inte att insekten på bilden är en stekel. Så det hjälpte inte alls. Men den lät sig sig fotograferas. 

det var bilden under jag sökte med först, testade sen övre bilden, då kom det bara upp flugor, och en fluga är det inte. 

Pansonic GX7 med Olympus 60mm

Inlagt 2022-06-11 11:05 | Läst 492 ggr. | Permalink
Har också fotograferat den sista men kommer inte ihåg vad den heter. Spindelbarnen var fräcka
Svar från Vibybo 2022-06-12 13:59
Tack Peter, insekter ser ofta ut som utomjordingar, kul att ta bilder på.
Sköna sommarbilder men det var väldigt så långa ben "flugan" har ser det ut som..
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2022-06-12 14:00
Tack Gunte, insekter är intressanta, lite utomjordiskt över en del.