Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Sommarmakro

Promenad på isen idag, men de bilderna är inte klara ännu. Fortsätter med årets bildlager, kommit till slutet av Augusti. Det blev mycket makrofotgrafering, några kvadratmeter äng är en hel liten värld med makrooptik. Först något som ser ut som en vanlig blomfluga, men de här lite slankare med liknande mönster är av underarten sländflugor, i detta fall nog en fläcksländfluga. Det blå i mönstret är ju en signalfärg hos många insekter och syns inte på bilder av artbestämningar, jag tror det är en effekt av ljus, kamera och möjligen att insekten just då signalerade med denna färg. 

ängshaverrot, en av alla dessa gula blommor i ängar, den vänder sig mot solen och fäller ihop blomkorgen vid regn. Läste flera bloggar som gillade den och åt den under säsong från blomma till rot, men jag är försiktig. Den är i släkt med svartrot. 

honungsfacelia finns normalt i västra USA men finns att köpa som frö bl.a. och är en förvildad importerad nyttoväxt. 

och här passerade en ladusvala

småhaverrot vill ha närhet till människor

gulsporre (norska: torskemun) har av utseendet placerats bland lejongapsväxter, men detta har ändrats till grodbladsväxter, trivs också i människans närhet, har bl.a. använts till att locka flugor, det säger något om dess doft

fårtunga trivs också nära människor, är strävbladig

kavelhirs, en gräsart, landets enda bofasta hirsart. Kräver människors närhet, blir annars utkonkurrerad. Människor har ju en tendens att röra runt i marken sedan vi blev bofasta odlare. 

på en kulle växte dessa fina potatisblommor, så vackert ett blommande potatisfält är, men just här hade nog en bonde dumpat gammal potatis

rågvallmo (akartulpan på Gotland) troligen

till sist vanlig padda, en liten en

Inlagt 2023-11-29 14:51 | Läst 454 ggr. | Permalink
Hej,
Första bilden är ju så skön. Vilken skönhet, som borde symbolisera vår vårat land .
Ha det väl
Bob
Svar från Vibybo 2023-11-30 16:10
Tack Bob, det finns landskapsinsekter, i Skåne är det bokskogslöparen. Men landsinsekter finns inte.
Jag blev mycket snopen när jag kom till potatisblomman, för jag kände ingen den innan jag läste texten. Lite udda att stöta på, men som du skriver måste någon ha dumpat potatisar. Den lilla, lilla paddan är jag väldigt svag för.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2023-11-30 16:07
Tack Lena, potatisblomman är underskattad, blommande vita och blå potatisfält är vackert. Från början togs den in som blomma. Blivit mycket snö hemma, alldeles ovanligt kallt och stor snömängd.
Mycket fint som passerar din frontlins. Den Blom bi liknande i första var ju fin och Solanum i kruka brukar vara prydlig på uteplatsen.
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2023-11-30 16:04
Tack Gunte, sommaren är rik på motiv, men det har blivit en hel del de sista dagarna, tyvärr gör snöskottningen att bilderna blir liggande.
Underbara bilder Stefan. Du får mig att längta till vårens ankomst något enormt :)
Även om jag gillar snön å minusgraderna som kommit nu.
Svar från Vibybo 2023-11-30 16:01
Tack Joakim, det var väldigt vackert idag med ovanligt stort snöfall inatt, tyvärr blev det minst 30 kubik att ta med skyffeln, men jag prioriterade fotopromenad.
Mycket vackert det finns under sommaren. Jo nu är det vinter även i Skåne, och vilken omväxling man ska göra, här går det fort
Svar från Vibybo 2023-11-30 16:00
Ja, idag märktes vintern riktigt, minst 30 kubikmeter att skyffla bort, snösläden går inte för det sitter som klistrad gröt i den, går inte att få ur så lätt. Men hann en kort snöpromenad med kameran.
Härligt med lite sommarbilder så här i vinterkylan och jag blev nog förtjust i första bilden men jag gillar även de andra också
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2023-11-30 15:50
Tack så mycket Stig, har så mycket annat så jag har inte riktigt hunnit med vinterbilderna.