Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Spindlar och funderingar

Jag läser de flesta bloggarna här, och de handlar om allt möjligt, samt innehåller närapå alla typer av bilder. Det är bra. Se andra människors världar, läsa tankarna. Landet är ju avlångt och ganska långt. En del tar bilder utrikes, andra under vatten, eller rakt fram bara. Bildbehandlingen är allt från fantasifull till ingen. 

Själv tar jag helt enkelt bilder, det blir bilder av det jag ser, det som intresserar mig för ögonblicket. Det kan bli en bildserie spindlar, en serie moln, eller ljusspel t.ex.. Färg eller svartvit, oftast med skärpa. Bildbehandling rudimentär till mer omfattande i flera steg. Jag tar bilder för att det är ett sätt att leva, en orsak att vara om dagarna, vara ute, pyssla inne. 

Var ute någon timme vid vattnet denna morgon, kallt men vackert. Dimmor, sol, fåglar, ljud. Lagrade bilderna. Småfebrig igen, ganska jobbigt att få ihop allt rätt, ord och bilder. Trött. Men man måste kämpa, försöka. Varje dag. Då blir det många bilder. 

Det blir nu en serie små spindlar, bilderna tagna utanför dörren. Tamron 90mm VC, bländare 18, 1/250 sek, ISO 400, Nissin blixt. Det är olika arter, vet ej namnen på dem.  Först denna art, som hade svårt att se skarp ut. Sen en annan artsamma i lite svagt blixtljusEn annan sort, har någon antenn med håriga klubbor.samma sort. Spinnvårtan längst bak. Utgången mitt under kroppen är väl analöppningen tror jag.Och en sista art, pyttig. Blixtljus har en tendens att genomlysa insekter. Kan se intressant ut. Porträtt och röntgen samtidigt. Påminner mig om visionen av framtidens vård. Vid entren passerar du något som liknar en larmbåge, blir scannad rakt genom samtidigt, alla parametrar mäts. Ett par steg senare är diagnosen klar, du åker en förarlös vagn till rätt läkare, ortopeden t.ex. 

Postat 2016-09-27 12:03 | Läst 960 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fluga, harkrank och en söt en

Det blir lite skåpmat, några veckor gamla bilder. Dagens promenad blev avkoppling, såg inget nog intressant att avbilda, tror jag kopplade av mer än sökte motiv. 

Först grön fluga med sugsnabeln utfälldSedan en guldfluga. Alla flugor har en speciell antenn bara flugor har, mitt i pannan sitter den. Jag har aldrig funnit någon information om den.Och en blomflugahär en enfärgad variant av bilden ovanHarkrankenTjusig färg på ögonen, gyllene svängkolv. Svängkolvar heter också halterer, är ett stabiliserande balansorgan av gyroskoptyp. I stället för bakre vingpar. Så nära det går med Tamron 90mm bländare 16. Ganska högt ISO.Får morfars hjärta att smälta. Ganska nedskuren bild, tagen med Nexus 5X (mobil) Lightroomappen. Ordentligt motljus.Tar in omvärlden. En kraftig beskärning av bild tagen med Sony RX100, ISO 250 tror jag. 

Postat 2016-09-25 19:49 | Läst 3565 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sommarsymboler - bin och fjärilar

Nyttiga är de också, faktiskt nödvändiga för oss. Våra små vänner. Trevliga att lyssna på, fina att se på, och lärorika att studera. 

Först ett brunt bi, eller orange. Detta har ett ovanligt stort mittöga, som en blå boll till övervakningskamera. Ett bi kan komma upp i 40 hm/h med 200 vingslag/sek. Den som råkat störa jordbin vet det, de går inte att springa ifrån. Det främsta benparet är för munnen, det andra för rengöring, det tredje för pollen. På bakkroppens sidor sitter andningshålen, där luft kommer in i rör, och rören förgrenar sig i kroppen. Så här ungefär ser väl honungsbin ut. Ser ut som den har en tunga att slicka nektar med, kallas sugsnabel. Det äldsta bi som hittats, i en bärnsten, hade suttit i den i 100 miljoner år.Ett svart bi. Försökt se vad de heter, men det är för komplicerat.Så över till amiralfjärilen, som här smälter in bland löven. På närmare håll. Många färger, det stämmer med årstiden. Huvudet har lite formen av ett vilt gristryne. Riktigt nära. Antennerna är så fina. Brunröd päls. Och skaldjursknä. 

Postat 2016-09-23 21:08 | Läst 1650 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Blandade kort

Lite bildstädning, ligger alltmer bak i tiden. Tar nya bilder, lagrar, nya bilder, lagrar. Tycker mer om att vara ute än att sitta med Lightroom, även om det är väldigt bra. Och sen är jag trött och sover mycket. När jag kommer ut ett par timmar kan jag lätt få ihop 400 bilder, de sorteras snabbt, det mesta i papperskorgen. Resten lagras.  Men det går väldigt snabbt att fixa bilder i datorn, så därför blir det mycket publicerat ändå. 

Lite vissen, men ändå tilltalande i rätt ljusRosor, rosor, rosor. Väldoftande underbara. New Dawn, mycket tacksam ros.Rosenvial. Vackra, men doftfria. Fick frön för 15 år sedan från en bekant som hade dem, de växer bra.Ängarna på eftersommaren. En svunnen tid nu.Björnbären medan de fortfarande gav mycket.Nät spunnet av hjulspindel.GrågåsEn trana passerarTvå tranor har passerat

Postat 2016-09-23 09:56 | Läst 957 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mer svartvit

Lite från trädgården. Färgbilderna kommer sedan. Med mer ord.

    

Postat 2016-09-22 11:15 | Läst 849 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa