Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Fåglar i trädgården

En av fördelarna med trädgård är djurlivet. Min trädgård avviker i villakvarteret, jag vill ha den både djur och människovänlig, lite mer vildväxande, med träd och buskar. Där trivs jag.   

 Här går sädesärlan och inspekterar. Det är nog en vanlig och omtyckt trädgårdsfågel över hela landet.      Med kamera går det att upptäcka nya saker ibland. Såg på ett antal bilder av ärlan, att den lyfte benet på ett märkligt marscherande sätt när den gick. Det går för kvickt i verkligheten för mitt öga (eller egentligen: tröga hjärna, men öga låter bättre).      Duvan ligger och ruvar i sitt bo nu. Den har haft samma bo i mullbärsträdet i många år, men häckningarna har gått illa. Tycker så synd om dem.       I toppen av mullbärsträdet, en blåmes. De kan få några kullar.      Rödstjärten ja. Detta är hanen. En meter utanför fönstret vid köksbordet står ett litet aprikosträd, där satte jag upp en holk denna vår. Tog gammalt byggmaterial från garaget, och snickrade ihop en ganska ful holk. Har märkt innan, att fåglar gillar inte nytt virke, och fula holkar hopkomna av märkliga material är en favorit för dem. Min förhoppning var att rödstjärtsparet skulle gilla den, och det gjorde de! Så nu kan jag sitta vid köksbordet och ta bilder på dem.            De har matat ungarna ett tag nu, och sista veckan har de bara sträckt in maten genom öppningen, så snart är ungarna stora nog att kika ut. Hanen sätter sig just utanför holken innan han hoppar till öppningen, honan flyger rakt på. Ofta kommer de precis samtidigt med maten och är nära att kollidera i öppningen, som det är med de som varit gifta länge, det blir samkört, och kan bli lite irriterat ibland. Ofta flyger ju fågelungar ut i gryningen, men förra året lämnade rödstjärtsungarna holken mitt på eftermiddagen.   

Postat 2017-06-13 09:44 | Läst 799 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kärt besök

Ekorrfamiljen hemma försvann ju förra året av oklar anledning, men i år har jag haft sporadiska besök av en ung ekorre, årsunge? I vart fall råkade den dyka upp när jag stod där med kameran i hand.   

Blev bokstäverna stora över bilderna? Jag råkade trycka på flera tangenter på en gång, jag är väldigt duktig på det. Och då händer det saker. Men jag har lärt mig att leva med det. 

  Tittut!    Och vad glor du på? Ditt nöt!     En plommonkärna i munnen.     Gnagartänder.     Uppåner     Söt.     Ställde upp på sidobild också.   

Postat 2017-06-12 09:50 | Läst 724 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Rödspov och slända

När jag tagit en fotopromenad kan det resultera i ingen, få eller en stooor mängd bilder. När det blir många delar jag in dem i grupper, och publicerar dem så. Så idag är det rödspov och trollslända som gäller. De är tagna närapå samtidigt med mopedbilderna.    

 Först passerar hanen      ropar varningsljud        och försöker locka bort mig. Tydligen passerar jag nära boet.     Honan gör detsamma.      Flygande trollslända ja. Det är svårare än svalor. Ingen bra bild, men de är hemskt kvicka, och står inte still i de 3 sekunder jag behöver.      Men är de stilla går det bättre.      Här lyfte de och allt var redan inriktat, om det var skicklighet eller tillfällighet vet jag inte, men det blev en bild.     Så här går det lättast.   

Postat 2017-06-11 09:17 | Läst 485 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Blårök

Det finns ett särskilt förhållande mellan medelålders män och mopeder. Doften av blårök, gemenskap, en fin hobby, äventyret. Få fart på tvåtaktaren och ge sig ut. Helst med stil. Tidningen "Moped" är en särdeles välskriven publikation f.ö.  den kan jag rekommendera.

Har jag själv moped? Nej, jag är bara intresserad av fenomenet. Tog en rad bilder på bara några stycken av en lång rad som passerade, det var en strålande varm vacker försommardag och slingrande grusvägar. Längst bak, långt efter de andra, stod en man och kickade vilt. Till sist gick den igång, och han for efter de andra. 

 Gemenskap och Puchmotorer     Ute på mysväg med Dakotan.      Men var kom hjälmen från? Brandstationen?     Hej grabbar!       Bensin i blodet.       Dam med praktisk mopedmodell.     Förmodligen hembygge med importerad Kinamotor. Lite suddigt tyvärr. Men snygg moped!       Tror detta är en typisk tysk modell, DKW?  Men nu sitter ju den sällsynta randiga kåpan inte framför cylindern, kan det vara en Kreidler då? Som ni märker är jag inte jätteduktig på alla modeller. Cool stil i vart fall.   

Postat 2017-06-10 19:56 | Läst 2057 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Försommarblommor

Inga uppseendeväckande bilder, bara en parad av försommarblommor, de flesta från trädgården. 

 Aklejan frösår sig som den vill, efter ett antal generationer blir de flesta blå.     Denna clematis har redan blommat över.     Och lökbollarna har nu efter några veckor tappat färgen. De sprider sig vilt med frön.      Ett rop ur mörkret   ...  förgät mig ej  ...      De sista tulpanerna....      En vintergrön buske som frösår sig här och där. Heter lagerhägg.  Kinesisk pion.       Humleblomster.     Daggvått gräs, så skönt att gå genom.    Vitplister.      Har glömt namnet på denna lilla blomma.   

Postat 2017-06-09 19:25 | Läst 1216 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa