Den alternativa julkalendern.

24exp - Femte året med den alternativa julkalendern

Åter igen drar det ihop sig till julkalender och det är dags att leta efter lämplig kamera och film. I år kommer jag att köra med  min M6:a och en gammal Summitar 5 cm f/2.0. Film blir nog negativ färgfilm Fuji Superia 400 eller 800 ASA.

Äppeldoft

Summitaren funkar när det är höst och ska nog fungera även om när det är vinter.

För mig och de äldre barnen blir det femte året i rad som vi kör vår alternativa julkalender!

I början av oktober så drabbades vi av en större vattenskada och bor nu evakuerade i väntan på att huset ska återställas. Vi hoppas på att kunna flytta tillbaka till jul. En hel del kamerautrustning förstördes av vattnet och ligger nu i en välfyld kartong  i väntan på försäkringsvärdering. Det mesta av det som som klarade sig ligger magasinerat hos en saneringsfirma och går inte att hitta då det ligger i "någon" av ett hundratal flyttkartonger. Det bli engångskameror för barnen i år! Engångskamera med blixt har gett bra resultat tidigare år.


Om du vill vara med så är reglerna enkla:

- Leta fram en gammal eller nyare analog kamera.
- Ladda kameran med valfri film.
- Ta en bild per dag från den 1 december fram till julafton 24 december.
- Framkalla filmen tidigast på julafton.
- Inga teman.
- Inga priser förutom en packe fina bilder och en massa fotoglädje.

Grundtanken inför första omgången var att använda en 135-film med 24 exp. då det var likheten med julens 24 som fick mig att fundera på en ”alternativ julkalender”. Tillsammans med första årets deltagare kom vi dock snabbt fram till att låta reglerna vara lite friare och därför är alla typer av film som t.ex. 135-36 exp. eller mellanformat med t.ex. 120-film helt OK. Med 120-film tvingas man till att göra ett filmbyte mitt i perioden.
 
Tips:
När du väljer kamera så kom ihåg att du låser kameran från annan användning under perioden.

Tänk också på att det är mörkt under december och att snabb film, ljusstark optik, stativ och blixt kan underlätta att få till en bild varje dag. Du väljer själv dina begränsningar/möjligheter.

Första årets startinlägg hittar du på:
http://www.fotosidan.se/blogs/24exp/24879.htm

PS: Du får givetvis även fotografera digitalt men då får du inte vara med! ;)

/Jocke

Inlagt 2011-11-30 12:17 | Läst 5394 ggr. | Permalink
Underbar barnbild.
Jag hänger på.. Laddade min första kamera, GOKO UF-0 med en utgången rulle Kodak Gold... får väl se vad det blir.. den kameran har fan inte gått på 15 år tror jag
Tråkigt med vattenskadan. Hoppas att ni kan flytta in snart.

Hmm. Jag stod över ifjol. Det är kanske dags igen. :-)
OK kanske gör ett nytt försök i år
OM 1 laddas med film i kväll
Sedan ska vi välja objektiv
Fruktansvärt tråkigt med vattenskada och allt det innebär...
Själv hoppar jag på för tredje året på raken för min del, förra året sket det sig ordentligt efterssom samtliga bilder efter framkallning visade sig vara tomma - det visade sig att jag aldrig tänkt på om min kamera faktiskt dragit fram filmen eller ej - detta syns förståss tydligt om man bara är uppmärksam efterssom veven snurrar, men det slog mig förståss aldrig att den tydligen inte gjorde, den hade alltså inte fått fäste ordentligt och alla bilder som jag skrivit ner exif-data på var tomma..
Aja man lär sig väl av sina misstag - i år blir det superia 800 till min Nikon FA!
Skannat och klart! :-)