Ett ljus , många färger

Tankar och reflektioner om inre och yttre bilder

Den röda tråden

#2987748

När jag bara fotar det jag ser. Inte bryr mig om definitioner. Bara försöker att komma underfund med vad jag ser, det som fångar mig, får just mig att trycka på avtryckaren. Inte bryr mig om bildstilar, kategorier,sorterande.Finns det ändå en röd tråd i hur jag ser när jag tar mina bilder då. Vem vet?

Kanske kommer den röda tråden efteråt, när jag väljer ut. Kanske finns det flera röda trådar i mina bilder. Kanske olika betraktare hittar sina egna röda trådar i mina bilder. Vem vet?

Kanske ändrar sig de röda trådarna vartefter tiden går. Vem vet?

Lev så väl ni kan goa människor därute. Alla ni som finns därute, bortanför min skärm och tillhändendelsevis läser det här.Och ska ni fotografera, försök behåll lusten, strunt i definitioner och röda trådar . Träd lätt i diskussionerna, de har sin egen röda tråd, som ibland lägger sig som en kvävande snara runt själva lusten. Var rädd om dina bilder, ditt alldeles egan bildskapande. Ingen ser världen som just du gör... 

#2987749

 

Stadslängtan

 

#2987753

 

#2987750

 

#2987751

 

#2987778

 

Olika men ändå lika

 

#2987760

 

#2987752

 

#2987759

 

#2987754

 

#2987755

 

#2987756

 

 

Postat 2013-08-13 14:43 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Klara, färdiga, gå! En liten bildkvalkad från en loppis.

Allt  är färdigt,uppställt och berett. Vakterna på plats, repen spända. Kiaby IF:s årliga loppis är på väg att öppna. Folk har kommit från när och fjärran, klubben har jobbat i ett alltmer stigande tempo för att få allt klart i tid.Nu är dagen inne.

 

Alla väntar på signalen och på att repen skall sänkas.Alla är diciplinerade och väntar snällt bakom repen men spänningen  är påtaglig.Sorlet har tystnat.

 

  Blir det aldrig dags? Det fingras på repen, de första stegen förebereds.

 

 

 

 

Äntligen!   Nu bär det av, först till kvarn får mala.

 

a

 

Ahhh en tjock-TV, precis vad som behövdes. Billig var den också.

 Någon skall få ett riktigt stort djur.

 Bilderna är från 2012.Idag var det dags igen men då var jag inte på plats.

Postat 2013-08-11 15:15 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Dagen fick ett så oväntat slut.

#2982316

 

En av årets varmaste dagar började med sol som bara flödade över det lilla torpet i skogen.Klarblå sensommarhimmel.Ingen vind. Värmen bestämde takten och dagen avverkades i stillhet. Vi hade tänkt oss en middag på verandan framåt kvällningen. Stora verandan vid lilla nybyggda boden. Verandan med utsikt över ängen. Currygryta med ris, lite gott vin, frukt som efterrätt. Så skulle det bli.Kvällen var bestämd.Planen lagd. God mat, sen fötterna på stolen mittemot, värmen från dagen fortfarande kvar i luften.Filosofera lite över tingens obeständighet. Begrunda att ännu en sommar närmade sig sitt slut.

 

Första tecknet på att något annat var i görningen var trollsländorna. Spanandes efter byte dök de upp i ögonhöjd, tog sina tvära svängar,försvann. De var många. Som patrullerande hajar dök de upp.Luften blev full av liv,intensiteten  påtaglig. Att ens försöka fånga något på bild i denna värme kändes övermäktigt. Kameran fick vila i knät. Dock hade vi alla fyra rätat på ryggarna i våra stolar, följde dem med blicken, deltog i jakten.

 

 

Det som trollsländorna  upptäckt blev nu också klart för oss. Myrsvärmardag. Myrorna hade skaffat sig vingar, bestämt att detta var dagen då de skulle träffas. Skaffa sig en partner, dansa sin dans, så små, så sköra men otaliga i antal. De var överallt. Verandan och lilla boden var deras mål, deras mötesplats. Luften fylldes av ljudet från hundratusentals vingar. För oss fyra var det bara att retirera. Stod man stilla blev man långsamt men obönhörligt övertäckt. Kryllad på, av små mjuka fötter och vingar. Här kunde människan i all sin synbara överlägsenhet inte göra annat än ge upp.

#2982321

#2982345

#2982330

 

 

Den stundande middagen flyttades från verandan in i det lilla torpet. Förr brukades här jorden, det fanns en lagård, några uthus.Kvar är bara torpet i kanten av en liten äng, omgiven av skog, skog och åter skog. Hit hittar numera bara hjortar och vildsvin. Samt en fransman från Bretagne och min kusin. Detta har de gjort till sin plats på jorden. Ingen el finns och vattnet tas upp från jordens kalla mitt med en grön pump. Här vajar den bretagnska flaggan sida vid sida med den svenska.Hänger flaggorna där är de hemma.

 

#2982327

#2982339

#2982336

 

 

Efter middagen musik på lilla verandan. En batteridriven cd-spelare spred irländsk folkmusik ut  över ängen. Kanske spetsade en hjort öronen.Kanske gillade han vad han hörde. Vem vet.Långt borta hördes åskan, blixtar lyste upp avlägsna platser. På andra sidan gårdsplanen låg boden med verandan, där skulle vi suttit, där dansade myrorna fortfarande. I mörkret.Allt var stilla och allt var  fyllt av liv.

#2982343

 

 

 #2982341

 

 

 

 

Postat 2013-08-08 12:36 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Bilder som väntar på att bli

GranarnaI flera år hade jag sett granarna i skogsbrynet. Deras grenar skapade linjer, linjerna fann mig. Varje gång jag gick förbi fångades jag. Denna förunderliga randighet, tvärs emot alla andra former och linjer i landskapet. Granarna såg ut som små väktare , vaktandes gränsen mellan hage och skog.Ljus och mörker, klarhet och mystik.

Jag ville ha dem förevigade, deras randighet, deras tysta vaktande. Visste bara inte hur. Många gånger lyfte jag kameran, försökte finna rätt vinkel, men i linsen blev det bara lite gräs och sen träd i bakgrunden.

En sommar tog jag en promenad bland dessa små granar. De var vissna och stickiga och på nära håll blev deras mönster otydligt.De stod tätt,tätt och när jag gick där och böjde undan grenar för att inte bli rispad så tänkte jag att det blir nog ingen bild av detta.

Sen kom dagen när grannen fyllde år. Hon som brukar ha sina hästar i hagen. På vägen till centrum för att köpa en present är bilden plötsligt där. En årsgammal älgkalv står där mitt i hagen, med de små granarna som bakgrund. I baksätet på bilen ligger kameran, med telezoomen på.

Vid första bilden, bilden på granarna, är vi nog 200-300 meter bort, det var inga problem att kliva ur bilen och fotografera. Sen kör vi sakta sakta närmre, älgkalven som kanske nyss blivit övergiven av mamma älg är lite nyfiken och kontaktsökande. Den låter sig bli fotograferad, spetsar öronen när jag tackar för bilden.

 

Idag, mer än ett år senare, är granarna borta. Vi hade skogsavverkning i augusti förra året.Bara några stycken av väktarna är kvar, men de har inget att vakta längre, bakom dem finns nu ett berg, ett berg som förut var skymt.Ett helt annat landskap når nu mina ögon.

PS.  I bilden med granarna har jag klonat bort ett staket. Det var ett ohyggligt fult staket, (förlåt att jag säger så älskade granne), med vita elektriska band. Detta vajande vita tog allt fokus när det väl hamnade på bild. I verkligheten var det inte lika tydligt, kanske för att mina ögon var inzoomade på granarna. Så då tog jag mig friheten att ta bort detta staket. Bara så ni vet. En del kommer det kanske att störa....blunda då lite, eller rita i din fantasi ditt de vita banden  :) DS.

 

Möte 1

 

 Möte 2Tack

Postat 2013-06-29 13:39 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Återvändande

Sitter här och längtar semester så det kryper i hela kroppen, från tårna och ända upp i hårbotten.Finner sen utan att jag riktigt vet varför att jag betalat ett guldmedlemskap idag och börjar skriva mitt första blogginlägg på FS. För fyra år sen försökte jag göra samma sak  men greps omedelbums av skrivarblockering ,  sen bannade jag mig själv från nya bilder här . Så kan det gå när man skall komplicera saker i tillvaron ;)  ......

Så vis av den erfarenheten tänker jag bara smyga in här, se hur det känns och sen rusa ut i semesterlandet, ni vet där solen alltid skiner , morgondimman smeker hagen varje morgon, vattnet  är badvarmt och ljumt och kvällarna evigt långa. Så får se om det här är ett återvändande till fotosidan, jag vill att det är det. Jag har saknat att härja runt bland alla fina bilder, låta mig inspireras, vara en del av myllret här. Ta mig nu inte för allvarligt, för det är inte min mening.

 

 

.

 

Postat 2013-06-18 18:59 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 11 12