Diverse bilder från min vardag och lite annat. All photographs in this blog © Bengt Gustafsson, Bengts Bilder.

322 Bildavtal? Skall man ge bort bilder?

Jag blev erbjuden att sälja mina dansbilder via en hemsida med inriktning på dans.
Villkoren var att alla bilder på hemsidan  låses med deras logga samt att de får använda bilderna fritt i t.ex. artiklar. Ingen kostnad för mig i dagsläget att ha bilderna på deras server. Dock kan det bli så att man i framtiden får betala något för att vara med på hemsidan.All försäljning däremot skulle ske via e-post direkt till mig.
Att de lägger på en logga är väl OK så att inte bilderna kan kopieras hur som helst, men varför i så fall inte min logga?
Jag har därför tackat nej, eftersom de har annonser på sidan så finns det ju rimligen intäkter? Jag tror inte heller att de arbetar gratis.

Jag som amatör har ju inte de kostnader som ett proffs har, jag har även andra inkomster som jag lever på. Tycker dock inte att det känns riktigt rätt att jag av denna anledning skall ge bort bilder och någon annan som lever på det inte får sälja sina. Jag har ju dessutom ett företag som behöver lite intäkter, skatteverket accepterar väl inte bara kostnadsavdarg hur länge som helst?

Är det vanligt med sådana villkor? Brukar fotografer gå med på det? Visst vill jag nå ut med mina bilder, men varför skall jag inte få betalt för min tid och de jag lagt ned på utrustning, utbildningar mm? Jag skulle kunna tänka mig att betala en rimlig ersättning för att få vara med på deras sida och att de betalar mig för att använda bilderna enligt gängse taxa.

Vore kul med lite kommentarer kring denna fråga, tänker jag helt galet kanske?

Trevlig midsommar önskas alla.
/Bengt

Inlagt 2008-06-20 10:24 | Läst 4451 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Klart man inte ska ge bort bilder. Framför allt inte till företag eller liknande. Undantaget är till bekanta som man fotat tycker jag.

Glad midsommar
mvh / Henrik
Tycker att du funderar vettigt:)
Trevlig midsommar!
Du gjorde riktigt tycker jag.
Glad midsommar!
Tycker du gjort rätt.
Skillnad om man hjälper en ideell förening eller liknande för att man tycker det är kul tycker jag. Men det verkar vara många som försöker utnyttja oss "glada amatörer" för att dumpa marknaden.
Trevlig midsommar!
-affe