BengtsBilder

Diverse bilder från min vardag och lite annat. All photographs in this blog © Bengt Gustafsson, Bengts Bilder.

16-48

I juni 2017 var jag på min andra resa till Färöarna, tillbringade 10 dagar med att resa tunt bland öarna och fotografera.
Jag har säkert visat en del bilder i tidigare inlägg, men i dag började jag redigera ett urval, Jag har också kastat en del bilder...


Vänen Björn Björnson tog lite närbilder

Det finns många små vattenfall

Även på Fåröarna staplar man stenar till murar/stängsel, trä är en bristvara

Några olika fönsterJag vet inte vad detta är för fåglarNågra hus i behov av lite omsorgFärgerna lockade till bilder

Postat 2022-11-25 15:54 | Läst 212 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

16-15

Så kom då sista dagen på Shetland. En intensiv vecka med upplevelser, de flesta fångade i kameran, men några finns bara i minnet.

Vi åkte till Scalloway för att besöka en fårfarm där driften är ekologisk. De tar vara på ullen från sina får och spinner garn som säljs över hela världen. 
Det var roligt att få höra sonen i huset med stor inlevelse berätta om driften, de har bara Shetlandsfår som finns i många olika kulörer. Fåren sköter sig i princip själva större delen av året, endast vid klippning tas det ned till gården.


Samling runt fåren som tagits in bara för vår skull.


De äldre är nyklippta, årets lamm är oklippta och så danns det något äldre får som smitit från klippningen

Inne i bostadshuset finn även ett lager av garn till försäljning, vi fick gå in  och titta så klart. Det handlades en hel del garn.


Ett färgrikt hem.


Och en fin utsikt


Några detaljer jag fastnade för


Utsikt över Scalloway (fornnordiska Skalavagr = strand med hus), som tidigare var huvudstad på Shetland. Det höga huset lite till vänster om mitten är Scalloway Castle uppfört 1600. Det fick vi inte besöka då renoveringar pågår.


VI åkte vidare mot Scumburgh med ett stopp i Sandwick, besök hos en designer. Jag gick runt och fotograferade i stället.


I detta hus hade de tidigare en Gospelkör som övade enligt vad som stod på ett fönster


Vi åkte för att hämta vår guide som skulle vara med efter lunch och vandra och det gav till fälle att fotografera S:t Ninians Isle som vi besökte första dagen.


I närheten av S:Ninian


Lunch åt vi på detta hotell, som säkert de som följer serien Shetland känner igen. Det var ett äldreboende en säsong. Det finns många "Jimmy Perez" referenser så klart.Där upp ligger Sumburgh Head fyren. Vi tog buss ditupp och vandrade sedan tillbaka. Det var en 100% garanti på att åter få se lunnefåglar uppe vid fyren.


Så nu följer en liten kavalkad bilder på lunnefåglar
Jag lyckades även fånga dem flygande inför landning
På klipporna nedanför häckade sillgrisslor?


Stormfågel

Havet är otroligt blått


Med mobilen blir det ännu blåare :-)


Utsikt från fyren in mot land


Osäker på om det är ett par skarvar


Jag tror det är en gärdsmyg


Jarlshof: Området är känt för sina förhistoriska och vikingatida boplatser.

Skotska arkeologer har grävt ut platsen sedan 1930, under ledning av bland andra Alexander Ormiston Curle. Den förhistoriska bosättningen består av ett komplex av minst sex stenhus som har bebotts under lång tid och genomgått ett antal ombyggnader. De äldsta husen är oregelbundet ovala (så kallade courtyard-hus) och har givit fynd från en stenålderskultur baserad på djurhushållning, jordbruk och fångst, och karakteriserad bland annat av märkligt formade skifferredskap och täljstenskar. Den tycks vara samtida med bronsåldern på resten av Brittiska öarna, och omkring mitt under bosättningsperioden har ett av husen blivit omgjort till bronsstöperi för vapen och redskap av yngre bronsålderstyp. Något senare, antagligen omkring 500 f.Kr., har bostäderna byggts om till runda hus av den så kallade wheel house-typen, och hela den äldre redskapskulturen i sten och brons förfaller, antagligen som en följd av påverkningar från den tidigaste engelska järnålderskulturen.

Från den fornnordiska bosättningen på Jarlshof har man hittills grävt ut nio hus med tillhörande stenlagda gårdar, diken och stengärden. De hör alla till den långa, smala typen som också har hittats på andra platser på ögrupperna i Nordatlanten och på Island. De har varit föremål för många ombyggnader, och de rika fynden av ben- och metallsaker visar att bosättningen har varat från början av 800-talet till cirka 1300. Fynd har gjorts av ristade och målade stenskivor, som bland annat föreställer ett drakhuvud och ett vikingaskepp. Källa Wikipedia
Postat 2022-08-05 20:05 | Läst 673 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

16-14

ONSDAG 20 JULI


Vi hade inte den roligaste utsikten från vårt rum på Busta House.


Men nere vid vattnet var det fint. 

09.15: Avresa från hotellet mot Eshaness där vi vandrar tillsammans med James. Lunch äter vi på  Braewick Café och på eftermiddagen gör vi en kortare vandring mellan Tangwick och Steness. När vi kommer tillbaka till Busta blir det en stunds ”makin an yakin” där James berättar skrönor och de som vill stickar.

Nästa sista dagen på Shetland. Första stoppet blev vid Mavis Grind, ett smalt näs som förenar Northmavine-halvön med resten av ön Shetlands fastland. Här tror man att båtar transporterats över land mellan Atlanten och Nordsjön för att minska restiden, eller om man bedömde fisket bättre på den ena eller andra sidan.

Atlanten

Nordsjön


Välkomstskylten

Det finns många offentliga toaletter, denna låg intill en Hillswick WIldlife Sanctuary där man tog hand om skadade uttrar och sälar. Återbruk kan man väl kalla det.

Intill butiken finns en telefonkiosk så klart


Bara att njuta

Efter ett besök vid fyren började vi vandra, det är som synes lätt terräng och vi gick runt i området längs klipporna i knappt tre timmar.

Det häckar lite fåglar på klipporna, men inte så många

Otroligt blå himmel och hav


I bakgrunden skymtar fyren


Det stora huset var bebott

Stenmurar


En bergvägg


Vandringen slutade vid denna formation, sedan vände vi tillbaka. I öppningen slår vågorna in vid stormar. Alla stenar i förgrunden har brutits loss under stormarna så öppningen växer succesivt.

En del i gruppen tog sig över stenarna och närmare öppningen

Och med ryggen mot öppningen såg landskapet ut så här


På väg tillbaka mot fyren


Vi mötte några får


Och en groda eller padda?

Efter lunch blev det vandring mellan Tangwick och Steness. Steness är en ort där man tidigare bedrev fiske i öppna roddbåtar med 6 mans besättning. Fiskarna levde under svåra förhållanden och många omkom ute till havs. De var beroende av landägarna som ägde fiskestationen och de hade bara en plats att handla på. De var många som hade större skulder efter fiskesäsongen än innan om inte fisket gick bra. I dag har man skapat ett ljudkonstverk här.

Branta klippor

Stenarna till höger i bild har antagligen använts som skydd för nyplanterade växter.

Här fick vi syn på några sälar också

Postat 2022-08-03 14:56 | Läst 600 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

16-13

Tisdag den 19 juli: Efter två färjor kommer vi fram till Unst där vi kommer att vandra på Hermaness på förmiddagen. Efter lunch besöker vi The Heritage Centre och The Boat Haven. Lunch äter vi på Victoria’s Vintage Tea Rooms.

Första färjan lägger ut på väg mot Yell, den tog ca 20 min. Färja nr 2 mellan Yell och Unst ca 10 min

De gav möjlighet till några fågelstudier, havssula


Sillgrissla?

och även en Lunnefågel


Stenskvätta?Där ute hade jag inte vågat stå


Muckle Flugga Lighthouse

Det är bara medlemmar från vår resa på bilderna. Vi såg 4-5 personer till 


Stormfågel

Storlabb?

Havssula

Lunnefågel vid sitt bo

De flesta fåglar i ovanstående bild är havssula

Bergen var fulla av häckande havssulor men även döda på flera ställen. Enligt vår guide brukar brukar klipporna vara helt vita, i år fanns många tomma områden

Häckande fåglar med ungar och döda

Fantastisk utsikt

Hur många bilder kan man ta på dessa vackra fåglar? Alldeles för många då man ska börja redigera :-)

Leden upp till fågelklipporna är fint anordnad, utanför leden är det delvis ganska sankt

Vi träffade en bonde som handklippte sina 230 får

På hemväg drog ett regnväder in
Vår chaufför John hade en del av en torvmosse där han tog torv för att elda hemma. Torvbrytningen har ökat då energipriserna har gått upp. ENligt John var det många som börjat för sent, då torven måste torka ordentligt. De små pyramiderna vänds regelbundet för att torven ska torka innan den paketeras för hemtransport.

Postat 2022-08-02 11:53 | Läst 471 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

16-10

Första riktiga dagen på Shetland började med en härlig frukost med allt.
Full Scottish med haggis, korv, bönor etc för den som ville. Fruktsallad, havregrynsgröt, yoghurt. flingor, ägg i alla former som kunde kombineras med rökt lax, böckling, bacon, korv, bönor etc. Till detta juicer, te och kaffe.
Så vi var rejält mätta då bussen rullade ut kl 9. Första stoppet var vid Mousa Sound. Mousa är en liten ö i ögruppen Shetlandsöarna, Skottland, i den norra delen av landet, cirka 2 kilometer öster om Sandwick. Arean är 2,4 kvadratkilometer och har varit obebodd sedan 1800-talet. Ön är känd för Mousa Broch, en broch från järnåldern. Ön utgör idag ett särskilt skyddat område för stormsvalor häckningskolonier. (Wikipedia) En broch är vad man tror en järnåldersborg från ca 100 f.kr. som även tros fungerat som vårdkasar.

Varning för många bilder :-) 20 av 259 som jag tog den dagen :-)


Vy över Mousa, vi kom inte närmare tyvärr. Långt borta till höger anar man Mousa Broch.
Då vi var klara här åkte vi vidare mot Bigton Wick och S:t Ninians Island. Vi vandrade först vid Bigton där guiden och hans bror har en gård.
Brodern är även snickare och har tillverkat en hel del föremål för olika kyrkor.


Här vandrade vi cirka en timme

Utsikt över Atlanten


och här mot S:t Ninian. det smala gula fältet mitt i bild är ett sandrev som skapas av havet, det kallas tombola lokalt.


ett och annat får hamnade på bild, det finns ca 23 000 invånare på Shetland och 250 000 får samt ca 1500-2000 shetland ponnies.


en tärna flög förbi oss

strandskator finns det många

Efter lunch vandrade vi ett par timmar på S:t Ninians

Sandreveln till ön.


Havssulorna är hårt drabbade av fågelinfluensan. Det fanns skyltar uppsatta om att inte röra döda djur/fjädrar etc.Ett landskap man inte tröttnar på


och även gamla stenmurar är vackra


Stormfågelunge enligt guiden


En liten gärdsmyg tror jag


Några sälar visade upp sig


och även några lunnefåglar


det fanns några som satt närmare vår vandringsled


När jag tog bilden, som är hårt beskuren trodde jag det var lunnefåglar, men det är det ju inte


stormfågel och lunnefågel samsas

Postat 2022-07-28 18:29 | Läst 514 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa