Diverse bilder från min vardag och lite annat. All photographs in this blog © Bengt Gustafsson, Bengts Bilder.

337 Ettårsbloggen

Tänkte jag använda till att skriva om min fotografiska uppväxt.

Jag är född i västerbotten, fast vi då bodde i norra jämtland. Några år senare bodde vi i Bollstabruk fast med några olika boenden innan dess. I Bollstabruk fick jag min första kamera, en Kodak Instamatic, kommer inte ihåg modellnamnet längre. I april 1966 flyttade vi till Riyadh, Saud-Arabien. Jag bodde där i fyra år, under den tiden dog min instamatic och jag fick en Diana i stället. Hösten 1970 började jag på internatskolan Sigtunaskolan med en Yaschica Electro 35 i kameraväskan. Med olika tillsatslinser och en blixt tog jag en hel del bilder  På Sigtunaskolan hade jag även en mycket förstående lärare i teckning som introducerade mig till mörkrummet. Jag fick möjlighet att leka i mörkrummet även på helger tillsammans med en av mina kompisar. Vi utforskade olika tekniker och papper och lärde oss en hel del.
Bilderna jag tog då var på familjen, kompisar och landskap.

När jag fyllde 15 fick jag en systemkamera i stället för moped. En Olympus OM 1 med ett 50mm/1,8 och en 135/3,5. Kamerahuset och 135:an har jag fortfarande i min ägo. De används då och då. Kamerahuset tillsammans med en "ny" 50/1,8 är min Dogma utrustning
1978 bodde jag i Stockholm och började på KTH, avslutningsresan 1983 gick till Japan där jag investerade i min drömkamera, OM4 samt en 35/2,0. Denna kombination levde jag med länge och var otroligt nöjd.
Sedan i början av 90-talet började jag längta efter autofocus. Upptäckte att det var svårt att hinna med mitt första barn och fånga alla ögonblick med tillräcklig skärpa. Olympus hade inget riktigt bra alternativ så jag letade efter något prisvärt alternativ och fastnade slutligen för en Nikon F70 med ett kit objektiv 35-70. För att finansiera inköpet sålde jag motvilligt min OM4, med normal och 35/2,0.

F70 är en bra kamera och jag använder den fortfarande då och då.  Jag har tappat den två gånger i marken och den har överlevt. Kitoptiken gick sönder andra gången och ersattes av ett beg 35-70/2,8. Tyngre, men otroligt mycket bättre. När den digitla eran inleddes tog jag det lugnt och min första digitala kamera var när vi på jobbet skaffade en Ixus, som senare ersattes av en Pentac Optio och senare ännu en Ixus.
Digital systemkamera blev det när Nikon introducerade D70, jag stod inte först i kön utan väntade ca 6 månader efter lanseringen. D70 var en härlig kamera och jag använde den mycket flitigt fram till förra året då jag bytte ut den mot en D200.

Jag har även hunnit skaffa en Hasselblad 500C/M med tillhörande 80 mm objektiv samt ett 150 mm. Den har jag inte blivit riktig kompis med ännu, troligen beroende på att det är mycket lättare att öva med de digitala mediet.

Som alla andra har familjebilder dominerat mitt fotograferande liksom natur och landskapsbilder. det har hela tiden funnits en önskan om att utveckla mitt fotografiska kunnade och bildspråk. Jag har haft möjlighet att prenumerera på både Foto och Aktuellfotografi sedan 70 talet och de tidningarna har varit en källa både till kunskap och inspiration.
När jag gick med i Modsommargårdens Fotoklubb 2000/2001 så tog jag ett stort steg i min fotografiska utveckling.

Intressen idag är arkitektur, porträtt, makro och gatufotografering. Inspiration hittar jag i diskussioner med mina fotokompisar, på nätet i böcker mm. Jag har mycket kvar att lära och kommer att fortsätta utveckla mig inom fotokonsten. Vad bloggen kommer att handla om kommande år har jag ingen aning om nu. Tänker försöka skriva ett inlägg per dag med en bild.

Inlagt 2008-07-01 21:42 | Läst 2600 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevlig läsning! Ser att du har hunnit skaffa många kameror genom åren, även i mitt fall blev D70 min väg in till digitala systemkameror. Men jag stod först i kön ;-)
Fin bild med vackra färger och ett snyggt kort skärpedjup.
Mvh, Bilal
Svar från begust 2008-07-02 07:22
Tack för kommentar!
Foto har ju varit ett intresse sedan jag var liten, Vet inte var det kommit ifrån, ingen annan i familjen har haft det.
Några kameror har det blivit och jag kan ha glömt någon.
mvh
Bengt
Grattis på 1 årsdagen ! - jag har entligen fått en digital systemkamera bara en Nikon D40- men jag är glad i den en så länge hoppas det tar ett tag och "växa ur den". favoritobjektivet är en billig tameron- 70-300mm. tar i stort sätt inte bilder med annat.....jag vet inte hur man gör:-) kitobjektivet har jag blivit vän med- men det är värkligen en utmaning att ta bilder med....
Svar från begust 2008-07-02 07:25
Tack Lena!
Det gäller att öva med sin utrustning :)
Jag har nog aldrig riktigt växt ur någon kamera, byte har alltid skett pga av ändrade behov.
mvh
Bengt