Diverse bilder från min vardag och lite annat. All photographs in this blog © Bengt Gustafsson, Bengts Bilder.

3-164 Betala med bilder för ackreditering?

Jag har fört en diskussion med en festivalarrangör
Min fråga var vilka möjligheter det fanns till att bli ackrediterad fotograf
Svaret var att det skulle gå bra om de få rättigheter att använda bilderna i framtida festivalsammanhang mot att jag står som upphovman
Jag svarade att jag vill ha betalt för bilder som används i marknadsföring, men att jag är villig att diskutera ersättningens storlek beroende på vilka media man använder. Därmed blir det inget fotograferande för min del.

De var noga med att poängtera att upphovsrätten var min, och att jag kan sälja bilderna i andra sammanhang.

Nu undrar jag är detta vanligt förfarande? Jobbar pressfotografer under samma förutsättningar?

Inlagt 2010-02-19 11:40 | Läst 2255 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Att en arrangör skulle kräva bilder från en tidning är uteslutet. Och jag tror knappast att någon vettig arrangör skulle komma på något sådant. De vill ju bli omskrivna i tidningarna.

Däremot kan en pressfotograf vara generös med att ge bort bilder på dem som blivit fotograferade för privat bruk.

I sportvärlden är det inte ovanligt att hobbyfotografer samarbetar med klubbar och arrangörer och byter bilder mot tillträde och publicering. Det brukar ske i vänligt samförstånd och är inga konstigheter.

En arrangör kan kanske inte släppa in alla hobbyfotografer. Däremot kan man samarbeta med vissa. Jag tycker inte den här festivalarrangörens fråga är helt omrimlig.
Intressant fråga. Vi har just haft en liknande diskussion på jobbet. Vi fotograferar en hel del när vi är ute på olika aktiviteter och en del av dessa foton används sedan av företaget i olika reklamsammanhang. Om man använder firmans utrustning under arbetstid och lägger upp bilderna på servern så får man ju acceptera att materialet används utan att fråga eller angivande av fotograf. Det har jag inget problem med. Men bilder som jag har tagit med min egen utrustning vill jag ha ett erkännande för om de tex. hamnar i en årsredovisning.
Frågan blev extra intressant när en kollega som tagit en bild med sin privata kamera och S/V film, framkallat, scannat och berabetat den på sin fritid fick frågan om de kunde få den digitala kopian för att använda. Underförstått att den ju var tagen på arbetstid.
Svar från begust 2010-02-21 08:10
Jag har haft samma diskussion med en av mina kunder
Mitt namn finns med under alla bilder i alla fall
Naturligtvis tycker jag att namn på fotografen alltid skall anges, även om fotograferingen sker på arbetstid.