BengtsBilder

Diverse bilder från min vardag och lite annat. All photographs in this blog © Bengt Gustafsson, Bengts Bilder.

16-72 Färöarna dag 4

Denna dag var det workshop för de stickare som var med på resan. Jag och den andra manliga resenären bokade in oss på en dagsutflykt till de norra delarna av öarna. Vi hade tur och på resan deltog vi samt två danska damer. Så vi fick en personlig visning av vår guide i en folkvagnsbuss. Beskrivningen på hemsidan för resan löd så här:

Viðareiði is in the Northern region and the northernmost village in the Faroe Islands. Visiting Viðareiði on Viðoy island is always rewarding. Klaksvík is the fishing capital of the Faroe Islands and here it will be possible to try the Faroes Fish and chips in the local bakery. We will drive on to Gjógv to see the fantastic gorge and further to Tjørnuvík where we can enjoy the amazing view of Risin and Kellingin.


Jag lägger upp en karta över en del av Färöarna, markering nr 2 visar det egentliga första stoppet på resan, men för att komma dit måste man åka igenom två enkelriktade tunnlar. Vår guide visste att det var en väntetid på ca 15 min då vi närmade oss och körde då ned till Kunoy för att visa oss den lilla byn.

På vägen, jag satt i framsätet och hade så klart den bästa utsikten i bussen. Att fota genom en glasruta tar en del skärpa.

I denna byggnad odlas laxyngel

Några bilder från Kunoy, ett vattendrag rinner genom byn

Utsikt över fjorden

Kyrkan ligger vackert

Den här bilden ovan är tagen vid Viðareiði utsiktspunkt, jag har fler bilder från denna plats men de får visas vid annat tillfälle.


Vi fortsatte från utsiktspunkten till Kirkjugota, som jag inte satte ut på kartan. Gudstjänst pågick så vi kunde inte gå in i kyrkan. Så vi gick ned till vattnet och njöt av utsikten, fåglar och vädret.
Utsikt norrut

Entärna gissar jag

Små vattenfall finns överallt, men juni och juli har varit torra så flödena är inte så kraftiga

Tärnorna var lite störda av vår närvaro


Vy över Hvannasund

Vår guide visade oss detta hus som han nyligen köpt. Han räknade med sju år för att färdigställa renoveringen. Huset har tre våningar, entreplan ska bli café, mellanplan butik vilket et varit tidigare och vindsvåningen en lägenhet som ska hyras ut.

Interiör från butiksdelen

Det stod kvar lite burkar på hyllorna

Utsikt från husets entre mot vattnet, det ligger en sandstrand här vilket är ovanligt på öarna.



Vägarna slingrar sig fram 

Funnigur heter byn där nere, vi är på väg mot Gjógv. Det blev inga bilder från Klaksvik, där vi bara stannade för lunch. Det blev smörrebröd då väntetiden för Fish&Chips var 45 min... Fredag och lördag var det en musikfestival i Klaksvik och restaurangerna hade fullt upp även på söndagen innan alla åkte hem igen. Europe hade varit ett av huvudnumren.

Funnigur inzoomat

Gjógv betyder klyftan, den har fungerat som en välskyddad hamn länge

Jag fastnade för färgerna på klipporna i klyftan



Här finns det gott om lunnefåglar och stormfåglar





En säl dök upp utanför klyftan

Torsk på tork

Det lokala caféet 

Vi fortsatte mot Risin and Kellingin, stenarna i vattnet nedan. Enligt sägen var det ett troll och hans kvinna som kom till Färöarna för att bogsera dem till Island. Då solen gick upp förstenades de. Paret i bilden ovan verkade fotografera varandra genom kikaren

Risin and Kellingin

Färörarnas högsta berg ca 800 m över havet
Tjörnuvik har en fin sandstrand och en annan vy över Risin and Kellingin


del av Tjörnuvik strand



Hö hässjas fortfarande, på vissa orter lägger man nät över för att det inte ska blåsa bort.

Fossa vattenfall
Så kom vi till det som blev resans höjdpunkt Kaldbaksfjordur

I denna fjord hade tre st flasknosvalar förirrat sig in. I fjordens öppning är det en förhöjning på botten och valarna verkar inte kunna ta sig ut igen. De hade vistats här i tre veckor. Man gjorde försök för att locka/driva ut dem igen. Men det är djupt på insidan och man hade inte lyckats så länge vi var kvar.

de verkade i alla fall må bra

Bilderna på valarna är beskurna, jag hade 24-120 mm optik på då jag klev ur bussen och vågade inte springa tillbaka till bilen för att hämta mitt 300 mm.

Radhusen på bilden är lite speciella, man byggde väggarna mellan varje hus och sedan fick köparna själva utforma sina egna hus.

Postat 2023-08-26 17:11 | Läst 829 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

16-80 Färöarna dag 2

Redan torsdag, denna vecka har gått väldigt fort för mig. Det har varit en hel del bilder att ta hand om efter Planket och sedan har jag även tagit nya bilder till min fru.
Så resten av dagen kommer att vara avsatt för fotoredigering. 
Jag började för en tid sedan att visa bilder från Färöarna och idag kommer bilder från dag 2.
Varning! det är ganska många bilder.


utsikt från vårt hotellrum över Torshamn mot Nolsoy

När jag gick ut från rummet och tittade till höger hade vi denna vy

Det investeras i infrastruktur på öarna, tunnlar byggs under havsbotten, och i Eysturoy-tunneln har man även en rondell där tre tunnlar möts, Det finns en video https://feber.se/video/inuti-varldens-forsta-rondell-under-havet/440769/.

Då vi passerat genom tunneln åkte vi till Snældans spinneri där vi fick ta del av deras verksamhet som drivits i samma lokaler sedan 1949.
Jag börjar med några detaljbilder från utsidan.
Ull är en stor industri på Färöarna liksom fisk.
As the old saying goes, necessity is the mother of invention - or as the Faroese say, necessity teaches the naked woman to spin and weave.



Maskinerna är gamla och dammiga, men fungerar. 

Olja och damm på kedjor



kardmaskin 

Tidigare använde man hålkort på vävmaskinerna

De nyare man har styrs med kassettband, man tejpar mönstret på askarna för att ha full koll.

Den här fick jag ingen förklaring på men det ser ut som någon slags styrenhet

Mönster för framställning av plagg av de färdigvävda tygerna



Då jag ledsnade på maskiner mm gick jag ut och fotograferade lite utomhus

med 300 mm kommer man nära berget  på andra sidan

Fjordarna är vackra

Det fanns behov av lite underhåll 

men fåren trivdes på fälten mitt i byg



Efter besöket på Snaeldan åkte vi till Toftavatn där man anlagt ett promenadstråk och vi gick runt någon timme

Tydliga och informativa tavlor


Vägledning till naturens konstverk

Man får inte gå på isen 



Ljungen blommade



Det gavs inte tid att stanna och studera fågellivet, men några gäss flög förbi

Efter lunch blev det en tur till en utsiktspunkt

där detta vindskydd/konstverk stod. Jag hittade en text om Vindskyddet som är översatt av Google:

"När den enda kvarnen i Neshaga gick ner i vinden ville EYA göra ett försök att ta reda på om den nuvarande grunden kunde användas igen, så att många människor, som vandrar och kör turer ut till Eystnes, skulle kunna få glädje av dessa. Resultatet blev vindskyddet som är gjort av rostfria rör, de är 20 cm i diameter. Rören är sammansvetsade i en ring, med de långsammaste rören vända mot norr, medan ingången är direkt från söder, där det är bra utsikt över Nólsoyarfjørð och Havnina. Inne i vindskyddet, upp mot de höga rören, finns en bank, som vetter direkt mot öster och väster.

I hårda vindar blir vindskyddet en orgel, för vilken naturen är organist, och betraktaren kan höra de djupa tonerna från pipor som har olika längder och toner.

I den uppgående och nedgående solen är detta också ett modernt hem, vars vindskydd är en fantastisk plats att sitta och låta dig förtrollas av den färöiska naturen. Ett enda frö skickas på avstånd, vindskyddet står som en fyr, det skuggar och sänder reflektioner av gyllene solstrålar och drar människor dit."


Jag är väldigt förtjust i landskapet här

Får finns det gott om

På väg till fårhuset hos Navia, ett annat företag inom ullindustrin. Där fick vi lära oss mer om de Färöiska fåren som är väl anpassade till klimatet, de går ute i princip hela året.

Ansvarig på Navia visade tre får i ett fårhus och berättade om livet som fårfarmare på Färöarna

Ett av fåren


Utanför fönstret andra får.

Navia har en försäljningslokal i Toftir där de producerar kläder mm, maskinen ovan stickar färdiga plagg.
Dag 3 var en vandringsdag bilder kommer i nästa inlägg.

Postat 2023-08-24 12:37 | Läst 695 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

16-76 Torshamn dag 1

Vi har varit på en Ull- och vandringsresa till Färöarna. Ull är ett av min frus intressen och lättare vandringar gillar vi båda. För min del är ju fotointresset också en del av resandet. Dag 1 började på Arlanda där vi tog ett tidigt plan till Köpenhamn, där vi anslöt till gruppresan, som bestod av 17 personer till. Det var inga problem med vädret denna gång, 2017 fick vi övernatta i Köpenhamn då det inte gick att landa på flygplatsen Vagur. Väl framme och efter att bagaget hämtats ut reste vi med buss till Nationalmuseumet Tjodsavnid. De har flera sevärda utställningar om naturen och livet på Färöarna, denna gång även en utställning om tidiga kvinnliga fotografer. Benedicte Wrensted, Emelie Langkjaer, Kirstine Lund, Mary Steen, Else Danielsen och Nielzine Zehngraf. 


Utsikt under bussfärden

På Färöarna bor ca 50 000 människor och 70 000 får lamm oräknade. Ull och fällar finns det bra utbud av.


Tre av de utställda bilderna. Fotograferna hade även rest en del i världen, det fanns bilder från Amerika och Västindien.

Till museet hör även en gård Hoyvíksgarður som visar äldre byggnader och föremål. Vi hade tyvärr inte tid för att besöka hela anläggningen.
Men det blev lite bilder i alla fall. Och dessutom kostade inträdet i bostadshuset 80 DKK vilket blir ca 130 SEK med dagens kurs.

Utsikt på väg till gården från museibyggnaden, i bakgrunden ön Nolsoy.

Där ligger en del av gården, jag valde att fokusera på de äldsta byggnaderna

På avstånd kan det vara svårt att upptäcka husen mellan kullarna

Någon slags förrådsbyggnad


Ett annat förråd

Detaljer



I förgrunden anas en jordkällare

På vägen tillbaka till museet passerade vi denna grind

Jag reste relativt lätt med Nikon Z6II och Nikkor Z24-120/4S samt Nikkor 300¤4 PF och FTZII adapter. En kombination som inte blev tung att bära i ryggsäcken.

Postat 2023-08-14 17:29 | Läst 649 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

16-48

I juni 2017 var jag på min andra resa till Färöarna, tillbringade 10 dagar med att resa tunt bland öarna och fotografera.
Jag har säkert visat en del bilder i tidigare inlägg, men i dag började jag redigera ett urval, Jag har också kastat en del bilder...


Vänen Björn Björnson tog lite närbilder

Det finns många små vattenfall

Även på Fåröarna staplar man stenar till murar/stängsel, trä är en bristvara

Några olika fönster



Jag vet inte vad detta är för fåglar



Några hus i behov av lite omsorg



Färgerna lockade till bilder

Postat 2022-11-25 15:54 | Läst 1111 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

16-15

Så kom då sista dagen på Shetland. En intensiv vecka med upplevelser, de flesta fångade i kameran, men några finns bara i minnet.

Vi åkte till Scalloway för att besöka en fårfarm där driften är ekologisk. De tar vara på ullen från sina får och spinner garn som säljs över hela världen. 
Det var roligt att få höra sonen i huset med stor inlevelse berätta om driften, de har bara Shetlandsfår som finns i många olika kulörer. Fåren sköter sig i princip själva större delen av året, endast vid klippning tas det ned till gården.


Samling runt fåren som tagits in bara för vår skull.


De äldre är nyklippta, årets lamm är oklippta och så danns det något äldre får som smitit från klippningen

Inne i bostadshuset finn även ett lager av garn till försäljning, vi fick gå in  och titta så klart. Det handlades en hel del garn.


Ett färgrikt hem.


Och en fin utsikt


Några detaljer jag fastnade för


Utsikt över Scalloway (fornnordiska Skalavagr = strand med hus), som tidigare var huvudstad på Shetland. Det höga huset lite till vänster om mitten är Scalloway Castle uppfört 1600. Det fick vi inte besöka då renoveringar pågår.


VI åkte vidare mot Scumburgh med ett stopp i Sandwick, besök hos en designer. Jag gick runt och fotograferade i stället.


I detta hus hade de tidigare en Gospelkör som övade enligt vad som stod på ett fönster


Vi åkte för att hämta vår guide som skulle vara med efter lunch och vandra och det gav till fälle att fotografera S:t Ninians Isle som vi besökte första dagen.


I närheten av S:Ninian


Lunch åt vi på detta hotell, som säkert de som följer serien Shetland känner igen. Det var ett äldreboende en säsong. Det finns många "Jimmy Perez" referenser så klart.



Där upp ligger Sumburgh Head fyren. Vi tog buss ditupp och vandrade sedan tillbaka. Det var en 100% garanti på att åter få se lunnefåglar uppe vid fyren.


Så nu följer en liten kavalkad bilder på lunnefåglar








Jag lyckades även fånga dem flygande inför landning




På klipporna nedanför häckade sillgrisslor?


Stormfågel

Havet är otroligt blått


Med mobilen blir det ännu blåare :-)


Utsikt från fyren in mot land


Osäker på om det är ett par skarvar


Jag tror det är en gärdsmyg


Jarlshof: Området är känt för sina förhistoriska och vikingatida boplatser.

Skotska arkeologer har grävt ut platsen sedan 1930, under ledning av bland andra Alexander Ormiston Curle. Den förhistoriska bosättningen består av ett komplex av minst sex stenhus som har bebotts under lång tid och genomgått ett antal ombyggnader. De äldsta husen är oregelbundet ovala (så kallade courtyard-hus) och har givit fynd från en stenålderskultur baserad på djurhushållning, jordbruk och fångst, och karakteriserad bland annat av märkligt formade skifferredskap och täljstenskar. Den tycks vara samtida med bronsåldern på resten av Brittiska öarna, och omkring mitt under bosättningsperioden har ett av husen blivit omgjort till bronsstöperi för vapen och redskap av yngre bronsålderstyp. Något senare, antagligen omkring 500 f.Kr., har bostäderna byggts om till runda hus av den så kallade wheel house-typen, och hela den äldre redskapskulturen i sten och brons förfaller, antagligen som en följd av påverkningar från den tidigaste engelska järnålderskulturen.

Från den fornnordiska bosättningen på Jarlshof har man hittills grävt ut nio hus med tillhörande stenlagda gårdar, diken och stengärden. De hör alla till den långa, smala typen som också har hittats på andra platser på ögrupperna i Nordatlanten och på Island. De har varit föremål för många ombyggnader, och de rika fynden av ben- och metallsaker visar att bosättningen har varat från början av 800-talet till cirka 1300. Fynd har gjorts av ristade och målade stenskivor, som bland annat föreställer ett drakhuvud och ett vikingaskepp. Källa Wikipedia




Postat 2022-08-05 20:05 | Läst 1774 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 8 Nästa