Gott och blandat, tankar stora som små

Trollfjord, Havsörn och en gnutta frustration

I år tog jag och gubben en tur med en av safaribåtarna ut i Trollfjorden på Lofoten, kanske man fick se en Havsörn, vi fick se tre-:) Turen startade i Svolvär från den mysiga hamnen med båten Lofotfjord. När vi kom till Svolvär var det 30 grader varmt och skarpt ljus, jag blev lite orolig med tanke på hur svårt det kan vara att fota, men....kände att oavsett så skulle jag få en härlig tur med storslagen natur.

En liten bild på hamnen när vi lägger ut, som ni ser så fanns inte de fina fiskbåtarna där, utan bara dyra motorbåtar, lite trendigt ska det vara. 

Många spännande gamla byggnader/bryggor att kika på, här ville nog ingen ligga förtöjd, förbjudet var det också.

Turen tog tre timmar, efter en stund på nästan öppet vatten började vi närma oss Trollfjorden. När man ser denna gård vid foten av de mäktiga fjällen så kanske det ger en hint om hur enormt detta landskap är.

Vädret växlar kraftigt från sol till regn och tvärtom-:) Vi fick en skvätt regn och fina regnbågar kom fram, svårfotat i de skarpa ljuset, jag har ökat på kontrasterna i bilden för att ni ska få en glimt av hur vackert det var.

Nu har vi gått in i Trollfjorden och... wow..nu räckte inte mina 300 mm brännvidd till längre. 

Tog en bild på segelbåten för att få en kontrast mot de branta fjällväggarna, förstora så ni ser segelbåten-:)

Väl inne i fjordens slut låg där en liten plastbåt med folk som badade, måste erkänna att de var tuffa, vattnet är inte lika varmt som hemma-:) Vi vände åter ut ur fjorden och där mötte oss hällande regn, alla gick in i båten. Efter en stund upphörde regnet och samtidigt kom det en otrolig stank, trodde toan hade pajat, men det var fiskrens, det var dags att mata fiskmåsarna och locka till sig Havsörnen. Höjdpunkten på hela resan. Måsarna kom i massor och åt ur deras händer, det märktes att detta skedde ofta, här sitter en mås och kikar lite fundersamt på skådespelet.

Någon ropar ÖRN, och plötsligt fylldes det övre däcket av folk, alla ville ju se och fota, så även jag. Men det var nästan omöjligt att försöka fota bland alla armar och ben, jag missade när örnen dök i vattnet efter fisken, den var så nära båten och jag kom inte fram till relingen, men fick en del bilder när de cirkulerade runt.

Fantastikt att få se de tre som svävade runt båten. Men min frustration då? som jag nämnde i rubriken. Efter en stund så undrade jag vart gubben tog vägen, hade inte sett honom alls, inte satt han väl nere i båten???? När det hela var över och vi åkte vidare hittade jag honom, nästan ensam, med två andra på ett annat däck. Där hade de sett det hela, i lugn och ro, utan alla de andra som trängdes med mig på övre däck -:(((( Den andra killen som fotade hade fått örnen på riktigt nära håll när den dök efter fisken.  Det var bara att bita i det sura äpplet. 

Men jag fick en del goa bilder, (i mina ögon sett) och en upplevelse utöver det vanliga. På båten fanns det folk som var ute på både den andra och tredje rundan för att fota.  Vi ska upp igen nästa år och göra samma tur, fast då tänker jag vara beredd och hitta ett annat däck en bit ifrån måsmatandet. Där samlades ju mycket folk då de tyckte det var intressant också med alla fiskmåsar. Sedan måste jag börja spara så jag får en bättre och ljusstarkare telezoom. Här har jag använt Nikon 28-300, 3,5-5,6. 

Inlagt 2011-07-21 16:06 | Läst 4165 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder. Regnbågarna är jättefina. Hoppas att ni har det bra där uppe i norr
/ Marianne
Svar från Bente Egerdahl 2011-07-21 17:16
Tack Marianne, vi har haft två härliga veckor med många utflyter, nu är vi hemma igen i Halmstad
Bente
Härliga minnen från ett som jag säkert tror minnesvärt besök bland Örnar, berg och dalar,, Dit vill jag, men åka i en båt för mig själv:=) Ha det fint,,
Svar från Bente Egerdahl 2011-07-21 20:45
Tack Lollo, ju det kan jag tänka mig att du vill vara ensam-:) men här har man nog inget val. Det gäller att veta så kan man få ett däck själv, nu vet jag tills nästa år-:)))
Vilken häftig båttur! Sagolik miljö/natur och så den bevingade jätten som grädde på moset. Bäst gillar jag bilden på örnen med bergstopparna i fonden, riktigt läcker. Jag hoppas jag får med mig familjen på nåt liknande framöver, vill gärna uppleva den naturen och då såklart ha kamera med, trängsel eller inte. :) /Mattias
Svar från Bente Egerdahl 2011-07-21 20:49
Tack Mattias, ja Lofoten är värt ett besök, jag har varit i Lofoten så många gånger att jag tappat räkningen, men det känns som första gången varenda gång-:) finns alltid något nytt att upptäcka. Nästa år ska jag ut igen, men då vet jag vad som väntar och vad jag ska göra
Härliga bilder du visar, jag blir riktigt sugen på att åka till Lofoten. Texterna kompletterar bra. Landskapet är storslaget.
/Eva-Lena
Svar från Bente Egerdahl 2011-07-22 23:15
Tack Eva-Lena, det är ett fotoparadis här, allt från macro till det stora
Hej, Bente..

Vackert som tusan!
Vill upp hit någon gång. Så otroligt vacker natur!
Kul berättelse om båten. Typiskt att det skulle inträffa.
Tycker att gluggen presterade bra i vilket fall.
Örnen mot fjällen var ju bra! Inget fel på den alls. Likaså måsen i profil.
Kanske lite centrerat, men i bloggen passar det utmärkt.
Saknar "räkfrossebilden" ;-))))

Ha de..
/Tobbe
Svar från Bente Egerdahl 2011-07-21 20:14
Tack Tobbe, ja du kan tro jag var frustrerad, jag kunde haft örnen bara ett par meter ifrån mig-:((((( jag frågade Svenne varför han inte hämtade mig, han sa att jag hade bara blivit irriterad och inte ville bli störd, he-he. Men det blir en resa till nästa sommar, ska du med? ja gluggen presterar bra nerbländad, men nu måste jag spara till en mer ljusstark. Det kommer en blogg från räkfrossan och med kossebilder vid havet-:)
Ja ser att ni har haft det fint på eran resa till Norge
med härliga foton av örnar som har fin skärpa
och regnbågarna är ju bra och dom överiga fotona
av storslagen natur..det här gillar jag Bente..ha det
gott..Mvh Olof
Svar från Bente Egerdahl 2011-07-25 21:32
Tack Olof för titten, uppskattas, denna dag var underbar
Vackert som en saga .... ni ser ut att haft en trevlig tur!
Monica
Svar från Bente Egerdahl 2011-07-25 21:33
Tack Monica, det var underbart, dagen var varm och skön,
Lofotfjord verkar vara en vacker gammal träbåt i alla fall? Dina havsörnsbilder tycker jag är alla tiders. Och vilket hänförande vacket landskap!
Svar från Bente Egerdahl 2011-07-25 21:37
Tack Ernst Göran, ja detta var nog en pensionerad fiskebåt-:)))tack för titten, uppskattas
Härliga bilder från Norr Bente, tycker du har bemästrat ljuset och den överfulla båten bra, får stor lust att följa med på den där trippen och har alltid velat se Lofoten med mera. Har läst om någon som hyrde en båt och fotade Örn däruppe och fick intrycket av att det var en mindre båt och mera privat, säkert lite dyrare också men guiden härmade Örnen som kom direkt och kalasade! Trevflig läsning och det verkar som att ni haft en trevlig tur!
Hälsningar Måns
Svar från Bente Egerdahl 2011-07-25 21:44
Tack Måns, hmm var lite orolig för ljuset och det växlande vädret-:) denna trippen varade i 3 timmar, kostade 500 nok per person, det var den värd. När de stoppar och matar fiskmåsar så kommer örnen med automatik förstod jag. Men nästa gång ska jag inte flockas runt de andra när de började mata måsarna, det fanns ju fler däck med mindre folk på, det var några som var ute en andra tur också, mer förberedda än jag var -:) Lofoten är ett enormt stort paradis he-he, värt ett besök kan jag lova
Mycket fina bilder och trevlig läsning om er båtsafari i Trollfjorden.Det är verkligen en storslagen och fantastisk vacker natur.
Mvh Ronnie
Svar från Bente Egerdahl 2011-07-30 12:35
Tack Ronnie för din titt, uppskattas. Jag ska göra om det nästa sommar, men då ska jag vara mer förberedd, förhoppningsvis har jag ett bättre tele också. Jag kan väl få låna din he-he
Grymt sa grisen! En sån tur måste jag äka nästa ggn VI fikade i Svolvär och kikade lite på hamnen.
Härliga bilder - vilket enormt landskap det är, får ståpäls. Du fick fram det storslagna väldigt bra, det är ingen lätt uppgift.
Härlig läsning och betraktning Bente!
//Inger

PS
I Myre är chansen att stöta på Havsörn VÄLDIGT stor, och ännu bättre i Stö. Nästan garanti, men det är väl det på Lofoten också kanske... DS
Svar från Bente Egerdahl 2011-08-23 11:10
Oj har missat din fina kommentar, tack Inger, jo de garanterade örn, de kör ju turerna flera gånger per dag och vet att de kommer är det är matdags med fisk, kanske lite förutsägbart, men man får ju inte så många chanser kanske annars. Jag såg en örn som kretsade runt vårt sommarhus en dag, häftigt att stå i sovrumsfönstret och kika, men han var för högt upp för att jag skulle få en bra bild
Ja sannerligen vackra vyer och storslagen natur du visar upp från din resa. Man blir riktigt sugen på att åka dit själv. Du frestar med dina fina bilder.

Har kikat på detta inlägg innan. Men tydligen glömt skriva. För faktiskt tänkt göra det. Men det har varit så mycket att göra med allt möjligt. Varit helt slut på kvällarna.
Imorgon är det vandring på Måkläppen. Där är ju stängt till 1 november men Föreningen har en dag i september de har tillåtelse att gå ut så vi tänkte haka på.

Ha en go helg.// Camilla
Svar från Bente Egerdahl 2011-09-03 11:03
Tack Camilla, jag vet hur det är, nu jobbar nu heltid på tre grundskolor, är ganska trött känner jag, eller tom i bollen-:) hoppas att jag nu inte missar den fina hösten pga tidsbrist och regn, + att jag skaffat en hund till -:) Du och Måns skulle trivas bra i Lofoten, den kan jag LOVA