Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Huvudlöst mobiltelefontillbehör!

(Klicka bilden för större bild)

Postat 2008-11-17 19:15 | Läst 3767 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

3 porträtt!

Vi är många som fotograferar under Pridefestivalen. Jag brukar vanligtvis ägna huvuddelen av fotograferandet under förberedelserna för festivaltåget. Jag har tagit några av mina bilder fotograferade vid några av dessa tillfällen och laborerat lite med hjälp av de kunskaper jag tillägnat mig under kursen “Bildbehandling” vid Jönköpings Universitet. Vad tycks?

Postat 2008-11-15 18:57 | Läst 3917 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nu släpps gatukonsten in i finsalongerna, men i gatumiljö fortätter den att vara hatad

Jag ha just bläddrat igenom senaste numret av Fokus där man konstaterar att “Nu släpps gatukonsten in i finsalongerna, men i gatumiljö fortätter den att vara hatad”. Artikeln pekar på att man numera kan finna “fulkonsten i finrummet” och att gallerierna och auktionshusen hakar på trenden. Det finns också sedan en tid tillbaka en flora av fotoböcker mer eller mindre påkostade. Om jag ska rekommendera några av de som jag har i hyllan så får det bli “Banksy, Wall and Piece” samt Tristan Mancos “Stencil Grafitti”.

En tanke, som slog mig då jag läst artikeln var att det nog inte, i moden tid, går att peka på en enda nydanande konstyttring, som kommer från de övre samhällsklasserna - inte inom måleriet, inte inom fotografin, inte inom musiken och inte inom dansen. Däremot är man duktig på att exploatera och omvandla till “snabba cash”.

Jag har fotograferat gatukonst i några år och det är tre saker, som bidrar till att den gör sig bättre i stadsmiljön än på duk:

- För det första är underlaget väsentligt och den del av konstverket.

- För det andra är konstverket inte beständigt . Vill man vara filosofisk är det faktiskt så att gatukonstverket direkt inleder sin dödskamp i och med att det skapats. Och som “fotograf” tycker jag att det är intressant att dokumentera förloppet.

- För det tredje är gatukonstverket på sett och vis demokratiskt genom sin tillgänglighet.

Nedan är några konstverk “for free”

Postat 2008-11-14 17:56 | Läst 1720 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

3 höstbilder - varken mer eller mindre

Postat 2008-11-12 17:44 | Läst 1732 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Bli inte deppad om “Galleri FS” gör tummen ner för Din bild - två bedömningar av samma bild!!

Jag har lämnat in samma bild till Galleri FS och Kamera & Bilds tävling “Grand Prix 2008”. Jag fick i senaste numret av Kamera&Bild 20 poäng av Terje Hellesö.

Om vi först tar Galleri FS:s bedömning så lyder den så här:

- Höjer sig inte över mängden
- Ingen teckning i mörka partier
- Saknar spännande ljus
- Lite för enkel till utförandet

Terje Hellesös bedömning:

Det är inga lyckliga hästar, som står med sina täcken i en mörk skog. De är produktifierade istället för att vara individer. Här har fotografen tagit ställning - jag gillar det. Och att tankarna förs vidare. Den här bilden är något mer än vad den bara visar. (Klicka bilden för större bild)

Vad som skiljer dessa bedömningar åt är uppenbart:

Galleri FS bedömning är vad man kan kalla teknokratisk och lägger sin tyngdpunkt på traditionellt fotografiskt hantverk. Det är inget fel i det, men kanske inte lämnar utrymme för den experimenterande och/eller nyfikna fotografin.

Terje Hellesö tolkar bilden och är inte helt fel ute även om han inte har eller ser all information. Hästarna, som är ganska skitiga, står nämligen i en lervälling intill en träddunge och det finns varken skydd eller mat i hagen. Den vita hästen gnager på en gren, som jag uppfattade som brist på mat (Den som har häst kanske säger att detta är normalt vad vet jag)

Nu kanske någon säger att “Björn Du kan väl inte vara så kritisk mot Galleri FS:s bedömning med utgångspunkt från en bild. Du är bara sur för att Du fick tummen ner”. Vad svarar jag då? Jo jag har en bild till och den går i samma anda och bedömningen ser ut så här:

- Höjer sig inte över mängden
- Lite för enkel till utförandet
- Svag ljussättning
- Bilden upplevs medvetet/överdrivet konstlad
- Efterbearbetningen upplevs inte bra/rätt

Min slutsats är som följer:

1. Man får köra sin egen stil och ta till sig det av bedömningen, som man själv tycker är relevant för att föra fotograferandet vidare.

2. Man får tänka på att de som bedömer har i många fall vitt skilda referensramar och utgångspunkter i sin bedömning och då passar just inte min bild in.

3. Om man ska öka sina chanser vad gäller positiv bedömning så får man nog lägga ner lite krut på att “lära känna bedömaren/ bedömarna”

P.S. I senaste numret av “Kamera&Bild så kåserar chefredaktören Magnus Fröderberg över “Vilka bilder vinner” . I sitt kåseri refererar han till ett blogginlägg om domarnas urval. Jag känner igen receptet om hur man vinner en fototävling från mitt blogginlägg “Nja - så vinner Du en fototävling” från 2008-10-13, med undantaget att han inte tagit med punkt 4:a “Och Du som lämnar in bilder på djur och natur kan sluta drömma.” D.S.

http://www.fotosidan.se/blogs/bjobjo/23180.htm

Postat 2008-11-12 16:46 | Läst 5052 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 97 98 99 ... 102 Nästa