Tätt inpå

Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Nu kom inspirationen!

Plötsligt dök den upp, inspirationen! Den kom samtidigt med en underbart solig dag här i Göteborgstrakten. Fram med Såg, Borrmaskin och makroprylarna. Upptäckte att få något gjort som vanligt krävde mer än inspiration, nämligen transpiration.

 

Så här blev det efter en timmas jobbande, platta 55 x 34 cm och två smala brädbitar under som "fötter".

 

Fram med grejerna och börja skruva fast.

 

Till vänster en kulled (Manfrotto 410), snabbkoppling ( Manfrotto 357), Olympus bälgtillsats med Panasonic GH1 med adapter för OM-fattning och bakvänt Zuiko 50/1,8. Till vänster står ett gammalt Olympus makrostativ med en släde monterad. Släden kan justeras vertikalt och sidledes. Eftersom anordningen till vänster kan justeras framåt/bakåt så täcks alla behövliga inställningar.

 

 Här har tillkommit en lampa från IKEA, Jansjö med klämstativ och en böjlig arm från Cullman med klämma för att t. ex. hålla en liten reflexskärm. Jansjölampan är bra som inställningsljus vid användandet av blixt eller som enda ljuskälla, gärna då några stycken.

 

Makrostativet är även bra vid vertikal fotografering, det är det som egentligen är den urprungliga tanken med stativet.

 

När jag började prova grejerna så upptäckt jag att jag som vanligt börjat bygga utan att först tänka, så det blev till att borra och skruva och justera lite!

 

 Upptäckte att kulleden inte kunde justeras ordentlig (ett vred tog i träplattan). Så här fick det bli istället: snabbplattan flyttades ner under kulleden så nu skjuter jag hela anordningen framåt. Här har jag också monterat på ett linjärbord mellan kulled och bälg. Ett linjärbord kan förflyttas i små steg med hjälp av en mikrometer. Det behövs om man skall "stacka" bilder med en större förstoringsgrad än 2-3 gånger.

Slut för idag, återkommer!

Postat 2012-02-17 17:00 | Läst 4236 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Projektet

Våren, och därmed småkrypen närmar sig! Tidigare har jag fotograferat lite improviserat med de flesta grejerna framtagna och uppställda inför varje fototillfälle. Jag har blivit inspirerad av http://makrofokus.se/ och http://photomacrography.net/ att tillverka en mer permanent uppställning. Den skall vara byggd på en skiva som lätt kan ställas undan i ett skåp. Så jag har inventerat alla grejer jag har, många från stenåldern, dvs den analoga tidsåldern!

Så här ser det ut i dagsläget, nu väntar jag bara på inspiration!

 

Att fotografera ett spindelporträtt skall i fortsättningen gå både smidigare och snabbare!

Postat 2012-02-09 11:34 | Läst 3617 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Min utrustning för närbilder

Kanske dags att nämna lite om den utrustning jag helst använder. För de mer traditionella makrobilderna som t. ex. mina bilder på orkideer använder jag en Canon 50D med ett makroobjektiv Canon 50/2,5.

 

Ljuset är antingen naturligt ljus eller blixt om fotograferingen sker på platser som t. ex. i Göteborgs Botaniska Trädgårds växthus. Blixtarna är en ringblixt, som ger jämnt lite tråkigt ljus och en handhållen 580-blixt som ger struktur och form.

 

Ett exempel på ringblixt och 580.

 

Jag har också en Panasonic GH 1 som införskaffades för dess suveräna videokvalitet. Det har visat sig att Pansonicen är väldigt användbar vid foto på nära håll.

 

En skärm som kan vridas i olika positioner tycker jag är bra vid riktigt små motiv!

 

Som denna stekel av något slag. Eftersom jag inte kan någonting om insekter så vet jag inte vad det är för art! De fascinerar mig eftersom de ser ut som små maskiner, som någon byggt ihop dem. Belysningen här här tre små halogenlampor från IKEA (Jansjö) diffuserade genom en vit plastflaska.

 

Det finns många objektiv som kan användas vid större förstoringsgrader än naturlig storlek, ett vanligt standardobjektiv kan fungera utmärkt om det används bakvänt på mellanringar eller bälgtillsats.

 

 Bilden visar, från vänster Luminar 25 ett specialobjektiv avsett för förstoringsgrader mellan 6-25 gånger, El-Nikkor förstoringsobjektiv 50/2,8, ett 50/1,8 normalobjektiv, ett 28/2,8 vidvinkel. Luminaren skall användas rättvänt, alla de andra bakvänt vid förstoringar större än 1-1.

 

 

Postat 2012-02-05 12:32 | Läst 3945 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kan man bara ladda upp en bild per inlägg?

Tydligen är det så, jag kan inte få upp mer än myrhuvudet!

Men nu har jag skrivit mer text så kanske kommer det en bild på en fluga nu?

Jaaa, det kom en bild på en fluga! Tack för hjälpen!

Och nu har jag också fått lära mig att det går att ladda upp fler bilder samtidigt! Tack för den infon Claes. Då borde det flyta på fint i fortsättningen...och så lärde jag mig centrera bilden också, livet är underbart!

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2012-02-03 17:27 | Läst 3659 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Presentation av mig själv!

En som fotograferat i 52 år, tidvis som yrkesfotograf men mesta tiden som amatör! Snart ålderspensionär och då bör man ju aktivera sig, så nu börjar jag blogga...

Fotograferar nuförtiden mest orkideer men har sedan ett halvår tillbaka blivit mer och mer fascinerad av extrem makrofotografering med hjälp av så kallad focusstacking.

Tänker så småningom beskriva mina metoder och min utrustning för att komma riktigt nära men som en trevande början kommer här resultatet av ett par första försök!

 Myrface.

 

Postat 2012-02-03 16:06 | Läst 5804 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera