Tätt inpå

Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Första helgen avklarad

Fredag var första  officiella dagen på öppen utställning, vardag och mest sådana som jag, dvs pensionärer, bland besökarna. Lagom mjukstart, märkte direkt att bilderna intresserade folk och att det blev lite frågor att svara på. Det blev 6 sådana här "avdelningar" med bilder, infoskyltar skrivna av min vän Leif Johansson och de preparerade krypen under kupolen.

Att ha med preparaten från Naturhistoriska Museet var bra för det gav dels något mer att kolla in och speciellt barn tyckte det var spännande. Bärfisarrna var speciellt kul för de yngre besökarna, allt med fis i namnet är kul...

Sen kom lördagen, då kom det verkligen mycket besökare.

Stundtals fick man änna knô sig in.

Jag hade lagt ut en mapp med lite bilder där det var lätt för barn och andra att peka och fråga.

Vid mappen hade jag bra möjlighet att berätta och demonstrera lite utförligare...här demar jag nog någon slags flygteknik?

Brorsan var med mig på lördagen och det är han som plåtat vimmelbilderna. Söndagen hade jag ingen möjlighet att vara på plats men troligtvis var det samma publiktryck då.

I fortsättningen är jag där mer sporadiskt men ställer gärna upp om någon vill ha en visning.

Till sist en rättelse, föredraget den 11 april är flyttat till dagen efter söndagen den 12 april.

Postat 2015-03-30 11:06 | Läst 6886 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Så var vi igång

Jag hade två dagar på mig att arrangera och hänga upp bilderna. Fick fin hjälp av Katty på botaniska som visade sig vara fenomenal och lätt att jobba med. Jag hade skrivet ut ett hängningsschema och vi gick till en början helt efter det. Verkligheten stämmer inte alltid med uppgjorda planer och snart blev det dags för lite justeringar... jag tog till mig Kattys råd och slutresultatet blev riktigt bra!

Allt klart, ramade bilder, spik, hammare, tumstock, namnskyltar, häftmassa och lite andra grejer på plats.

Jobbet i full sving. Träkonstruktionen är permanent i utställningslokalen och vi valde att dela upp krypbilderna i grupper, bärfisar för sig o. s.v. Jobbet framskred med bra fart och lättsamt samarbete. Hade också hjälp av brorsan så vi blev nästan färdiga redan första dagen.

Reklam var redan uppsatt utanför vilket innebar att vi redan under arbetet fick lite besök av t. ex skolklasser. Märkte redan då att barn älskar insekter och andra kryp. Verkligt trevlig dag.

Dag två skulle det finputsas och småjusteras. Det var också dagen när vi skulle hämta preparerade djur från Naturhistoriska Museets samlingar. Bilderna visade ju djur i stor förstoring och jag tyckte det behövdes något i naturlig storlek för att folk skulle få en bättre uppfattning av djuren i verkligheten.

Finjustering på gång.

Preparaten är väldigt ömtåliga så vi skulle placera dem under plastkupoler för att de flesta skulle "överleva" nyfikna barnhänder. Men först skulle de monteras om.

Med darrande händer satte jag alla krypen på plats...

...och så på med plastkuporna.

Ett bra ljus är viktigt och det tog en stund att få till det. Lite upp, lite ner och kanske lite åt sidan, så perfekt!

Färdigt!

Postat 2015-03-29 13:31 | Läst 6478 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Orkar min Epson R3000

Ja det är frågan, orkar min R3000 en utställning till? Det står mycket om hur skrivaren bryter ihop efter ganska kort tid i diskussioner här på fotosidan. Eftersom jag skriver ut sällan men när jag gör det så blir det ett femtiotal stora utskrifter åt gången så blir man lite fundersam när den nu skulle skriva ut mina insektsbilder till en utställning.

Men det var väl bara att ta tjuren vid hornen och börja skriva ut de bilder jag valt att ställa ut på Göteborgs Botaniska Trädgård! Förra året då jag hängde orkidébilder valde jag Epson Hot Press Bright som papper och var väldigt nöjd med de utskrifterna. Mina bilder på småkryp anser jag inte vara "tavlor" utan mer informationsbilder och valde därför ett enklare papper, Epson Premium Semigloss, ett papper som är både bra och prisvärt.

Orkidéutställningen hade  stuket av "hängapåväggenbilder" och var snyggt monterat med passepartout och allt. Visades i samband med Botaniskas årliga orkidéfrossa och hade därför besökare med intresse för ämnet. Då hade även lokalen snygga vita väggar som passade bra att hänga bilder på.

Nu är det ombyggt i den lokalen så det fick bli lite annat stil på hängningen och dessutom blir kryputställningen utan draghjälp av annat än den normala publiken men förhoppningsvis klarar  den att väcka eget intresse.

Bild från förra årets utställning.

I år blir det istället maxutnyttjande av skrivaren möjlighet att skriva ut A3+. De ramar som finns kvar sedan tidigare återanvänds naturligtvis. Så jag struntar i passepartouten och låter A3+ fylla ut de gamla ramarna så mycket det går.

Nu har skrivaren tuggat på och det har gått strålande, fina utskrifter och inga driftsproblem. Den har spottat ut 23 stycken  A3+ och 15 stycken vanliga A3 utan att krångla. Så nu är det mesta klart, hängningen kvar och den görs kommande vecka.

Titta gärna in och vill ni veta mer om småkryp så håller Freddy Persson från Västsvenska Entomologklubben (VEK) ett litet föredrag lördagen den 11 april klockan 13-14.

Vill ni veta mer om tekniken bakom bilderna så går jag igenom den lördagen den 18 april klockan 13-14.

Det hela sker i Botaniska Trädgårdens växthus i Göteborg.

Väl mött.

Postat 2015-03-20 18:57 | Läst 7030 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera