Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Nationalnyckeln

Nationalnyckeln till Sveriges Flora och Fauna är hotad! Någon har fått för sig att projektet är för dyrt!

"Hårt slag mot Svenska artprojektet

På uppdrag av regeringen har en utredning om Svenska artprojektet genomförts under våren. Utredningen blev offentlig den 18 juni.

- Utredarens förslag är ett svårt slag mot Svenska artprojektet och mot arbetet med den biologiska mångfalden, säger Johan Bodegård, chef för ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet."

Texten ovan är hämtad från Nationalnyckelns hemsida och där finns också en möjlighet att protestera mot att projektet försvagas: http://www.nationalnyckeln.se/sv/Aktuellt/utredning/skriv/

Uppmanar alla att skriva på. Ett land som Sverige, Carl von Linnés födelseland, måste väl för helsicke ha råd med detta!

Nu har jag fått ur mig min ilska så nu lägger jag upp några stackade bilder istället!

 

Fick tag i en liten blomfluga, en av de små helikoptersvävande getingliknande krypen. Tycker att det varit ont om dessa i sommar (sommar och sommar förresten) men nu börjar de synas igen. Sen jag fick min insektsbok så har det blivit ännu roligare att plåta småkryp, speciellt när det är så lätt att artbestämma som den här gången: Kärrblomfluga (Helophilus pendulus). Den är tydligen allmän i hela landet nära vatten. Den här fann jag i min trädgård, som ligger långt från vatten, men det har ju regnat en del...

 

 Stackad av 37 bilder, skala 1:1. Ser ut som en Hammarbyare...eller kanske som en från Häcken...jobbigt nog för en Gaisare...

 

 Samma gynnare från sidan, stackad av 116 bilder, där satte jag ett nytt rekord i antal bilder i en stack!

 

 Porträtt från sidan, nytt rekord igen 124 bilder. Facettögon är känsliga för antalet bilder, för få bilder så uppstår lätt en randning i ögat.

 

Insekter har även en del intressanta detaljer som kräver större förstoring, bland annat benen ser rätt festliga ut.

 

Här är ett bens ovansida och undersida. Man ser att det t. o. m. finns behåring på klorna! Här har jag använt min Panasonic GH1 monterad på en olympusbälg med ett Luminar 25mm specialobjektiv. Förstoring ca 10 gånger på sensorn. Skärpan är hyfsad men det finns bättre objektiv så därför har jag satt in en annons här på Fotosidan:

"Vill köpa ett Nikon mikroskopobjektiv, helst ett "finite"-typ t.ex Nikon 10x CF, M plan, BD Plan ellr N plan. Om någon har ett Mitutoyo-objektiv liggande till hyfsat pris så är det också intressant..."

Så är det någon som har ett som ligger och skräpar så hör av er.

Vi syns!

 

 

Inlagt 2012-07-02 20:32 | Läst 8858 ggr. | Permalink
Härliga makrobilder med fascinerande detaljer. Är det en levande fluga på bild ett ? Den sitter ju i en blomma och ser ganska naturlig ut. Jag antar att de andra inte är levande... eller? Jag har provnosat lite på detta med stacking så jag vet att det är svårt. Ännu med imponerad blir jag av de som faktiskt klarar det med levande insekter, tidigt på morgonen.
Hälsningar Lena
Svar från Kjell Nilsson 2012-07-02 21:47
Tack för din kommentar Lena. Nej det är ingen levande insekt. Tyvärr får man nog välja mellan att fotografera mer eller mindre nerkylda insekter eller döda! Extremt nära håll, som t. ex detaljbilden på benet förutsätter nog en död insekt. Om man fotograferar insekten när den nyss dött eller om den förvarats i fryst tillstånd ser den levande ut. Det fungerar bäst för mig att fota under kontrollerade förhållande och därför blir det döda insekter. Bilden, som ju är slutmålet med fotograferandet, förändras inte för det.
Det är faktiskt inte så svårt att ta bilder och stacka, det gäller bara att träna lite på det tekniska!
Underbara supermacrobilder! Snyggt!
Svar från Kjell Nilsson 2012-07-03 19:11
Tack Heléne, jag tycker sjäv att jag fått bra koll på stackingprocessen. Och motiven fascinerar mig!
Jag lade in en länk om Nationalnyckeln på klotterplanket i "Växter, insekter och detaljer" för ett par dar sen. Ingen reaktion. Inte en kommentar om detta på din blogg heller. Verkar inte som att folk bryr sig. Beklämmande. För övrigt tycker även jag att dina bilder är fantastiska, särskilt den näst sista =)
Svar från Kjell Nilsson 2012-07-03 19:15
Det är tråkigt Björn men jag har sett nån diskussion i en tråd här på Fs. Den tråden väckte mig och nu är jag prenumerant. Har också puffat för Nationalnyckeln på min facebooksida. Vi får göra det lilla vi kan och hålla tummarna. Även jag har den näst sista som favorit...
Hej
Vilka kanon bilder. Jätte fina.

Dina vitbalansproblem beror nog på att plasten absorberar vissa våglängder och ändrar ljuset. Att et inte syns på Jansjö lika mycket beror nog på att det är led lampor och dessa har ett smalare spektrum....