Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Vad är fokusstacking?

Jag har visat lite "stackade" bilder här i bloggen och naturligtvis trott att alla visste vad fokusstacking var! Det blir ofta så när man är lite insnöad på något att man tar för givet att alla läsare förstår precis vad man menar.

Nu har jag fått lite frågor om hur det egentligen går till. Eftersom det vid fotografering, och då speciellt vid närbildsfotografering kan vara omöjligt att få skärpedjupet att sträcka sig så långt så att hela motivet blir skarpt har det kommet program som kan lägga ihop flera bilder till en. Hur går det då till?

Man tar flera bilder och lägger skärpan på olika platser i bilden. Denna Vintergäck fick vara motiv idag. Här är t.ex bild 1:

Här ligger skärpan närmast kameran, på det gula bladet.

Bild 2:

 Här har skärpan förflyttats framåt en bit.

Bild 3:

Bild 4:

Dessa bilder läggs sedan ihop till en bild som har skärpa hela vägen. Hur många bilder som behövs beror på motivet. Det kan behövas allt från 5-6 stycken till flera hundra! Till denna bild behövde jag ta 12 bilder eftersom förstoringsgraden inte var så stor.

Här är den färdiga bilden kraftigt beskuren.

Inlagt 2012-03-21 16:37 | Läst 4460 ggr. | Permalink
Mycket bra och pedagogiskt! Vackra bilder dessutom. Men HUR sätter du samman alla bilder? Är det svårt? Manuell eller automatiserad operation?
Svar från Kjell Nilsson 2012-03-21 17:10
Man använder ett program för att sammanfoga alla bilderna till en. Det jag använder är Zerene Stacker, (http://zerenesystems.com/cms/home)
programmet lägger helt automatisk ihop bilderna men det kan behövas ganska mycket efterbehandling för att det skall bli helt bra. Bilder med många små tunna detaljer, som t. ex hår och strån på insekter är ganska tidskrävande att få riktigt bra. Zerene Stacker har en inbyggd retuschmöjlighet och den funkar bra när man väl lärt sig den. De flesta stackingprogram har en testversion som kan laddas hem gratis.
När man flyttar fokus så ändras ju även avbilningsskalan. Är det inte "pillrigt" att kompensera för det?
Svar från Kjell Nilsson 2012-03-21 18:23
Nej det är inte pillrigt för det gör programmet. Vad man skall tänka på däremot är att på grund av denna ändring av avbildningsskalan så gäller det att ha lite marginal runt bilden. Annars kanske vissa viktiga delar av motivet hamnar utanför.
Hej Kjell
Bra förklaring vad stacking är och roligt är det med macro. Jag laddade hem ZS igår för 30 dagars test. Har provat lite grann, men lite klurigt är det med ett nytt program. Men mina bilder fick bara så liten filstorlek. Är det några inställningar som måste göras?
Har du provat med stacking i PS och i så fall vad är det för skillnad på dessa två program?

Läckra bilder i alla fall

Mvh Bert-Ola
Svar från Kjell Nilsson 2012-03-21 23:04
Hej, ja det är alltid en inlärning med nya program. Kolla in instruktionerna här:
http://zerenesystems.com/cms/stacker/docs/howtouseit
så kanske det lossnar lite. det finns två varianter i programmet Dmap och Pmax. Vilket som passar bäst att använda beror tydligen lite på hur bilden ser ut. Prova på och lägg gärna upp någon bild så vi kan kolla!
Mycket bra inlägg! Fungerar utmärkt på motiv som sitter stilla :) Blåser det utomhus eller insekter så är det en riktig tuff utmaning!
Svar från Kjell Nilsson 2012-03-22 08:08
Tack Mikael!
Ja så är det, funkar bra på orörliga motiv vilket är det som jag oftast sysslar med.
Olle 2012-03-22 13:26
Jag har sett många bra stackade bilder på insekter. Är det alltid döda insekter? Hur får man annars krypen att vara orörliga medan man tar hundratals bilder?
Som analog fotograf tycker jag det är nog så svårt att få dom att posera för en bild.
Mikael Sundberg 2012-03-22 15:06
Mycket bra fråga Olle! :)