Dessa gamla kameror

Har nu kollat runt på Internet och även besökt olika sidor för att kolla upp gamla fina kameror. Nikon SP verkar vara en mkt fin och svårhittad kamera och designmässigt är den mkt snygg. Den svarta ska visst vara samlarens dröm mer än den cromade. Lite konstigt då dagens kameror i dag är svarta. Jag hade gärna haft en cromad kamera i dag.

Har även tittat på de olika Leicamodellerna. Jag har alltid varit svag för just Leica M4. När jag bodde i Göteborg var jag inne och tittade på en sån här kamera i en fotobutik. Jag tror att det var en Leica M4-2. Här kunde man se utsnittet av de olika objektiven kommer jag ihåg, men kommer inte ihåg om det blev så när jag tryckte ner avtryckaren eller om jag fick välja någon funktion för att se det. Jag tyckte att det var så häftigt att se hur mkt jag fick med om jag valde en 35 en 50 eller en 90 optik. Innan zomen fick man helt enkelt ha detta i huvudet, men här kunde man se utsnitten i sökaren direkt och sedan bestämma vad som blev bäst. Detta var nog en av de starkaste och bästa argumenten att skaffa en sån. Har inte tyckt att Leica R är så snygga utan det har varit M som varit favoriten. Hade en Leica M2 som jag kom över genom ett byte med procam i Växjö men tiderna var tvugna att justera, legat lite för länge. Denna sålde jag för ca 1500-2000 kr inkl ett 5 cm objektiv som sköts in i kameran. Hade kameran ute på blocket en längre tid men det var svårsålt då. Detta är några år sedan. Sålde för att jag behövde pengar..

Leica har på något sett alltid varit en dröm då den är tyst, den är smidig och den väcker inte uppmärksamhet hos vanliga människor, man kan lätt ha den runt halsen och ha jackan över utan att visa kameran för mkt. I dag när man hivar upp en Canon 50 D med batteripack och objektiv tror de att jag ska råna stället, det blir lite som Dirty Harry och hans 44 magnum.

Det jag tycker är lite tråkigt är att de är väldigt höga priser på dessa kameror, då menar jag Leica M3, M2. De är gamla, oftast slitna, oservade och borde inte alls kosta så mkt pengar. De flesta är vanliga brukskameror och har inte något direkt samlarvärde på sig. För att uppbringa samlarpengar ska de vara gamla i nyskick, de ska vara ett kvitto, proviniens samt ska de ligga i en originallåda. Men vanliga bruksleica tycker jag inte ska vara så dyra av dessa båda märke.

Jag var inne och läste på  www.cameraquest.com/mguide.htm att av M3 som tillverkades mellan 54-66 tillverkades 225 000 st.

Av M2 som tillverkades 58-67 var det en upplaga på 83 000 st.

M4 tillverkades mellan 67-75 var det en upplaga på 58 000 st. Detta står att läsa på länken och är bara en upprepning från mig vad han tidigare skrivit. Det låga antalet här och skicket borde göra att samlarna gillar dessa kameror.

När man tillverkat så många M3 borde de vara nästan gratis att köpa i dag tycker jag. Eller näst intill. Men de går på mycket pengar. Vad är då värdet för dessa kameror på begagnatmarknaden i dag? Vad ska man titta efter, vilka objektiv ska man kolla på och hur är det med service på dessa gamla kameror. Vem justerar dessa, vem servar dessa i dag och vad kostar det?

Som gammal klocksamlare, dock inte längre så vet jag att grejer som ligger och inte används slits väldigt mycket. De som säger att de har en kamera som bara ligger och ligger dammfritt torkar ut fullständigt inombords och de är nästan de sämsta man kan köpa.

Vilken Leica är den bästa bruksleican för de som ska använda dem?

 En kamera som varit i gång och som hela tiden smörjts, där slutaren fått arbeta med lite användarspår som följd är i mina ögon en bättre kamera än den fina som ligger och dammar. Hur många servar sin utrystning i dag? Nej, stirra er inte blinda på skönheten, se funktionen också som steg ett. De är trots den som skapar bilderna som du sedan ska visa upp. Okey. slutaren hängde sig, bilden blev så - men vilket fint kamerahus jag har, den har bara legat och legat. Näst intill nyskick, dock helt igengrodd invändigt.

Alltid väcker detta någon björn som sover.

mvh

Morgan Larm

 

Inlagt 2010-01-04 19:16 | Läst 3324 ggr. | Permalink
Den bästa Leican är den som använts. Det gäller vilken kamera som helst. Färgskav och repor vittnar om livserfarenhet. Patina är skönhet!
Svar från fotomojje 2010-01-04 20:35
Så sant så, tack för ditt inlägg. Men det handlar om att använda sakerna rätt. Många gånger tror man att folk sliter ohämmat på sina grejer. Köpte en gammal Minolta STR 101 eller vad den hette och han hade den i Australien osv.... Den höll för deras luffning där men när han kom till Sverige tog han med den till stranden och fotade. Sedan var det grus i hela kameran. Det gäller att använda, men vårda, sköta men använda dem rätt.
mvh
Morgan Larm
Problemet är nog också att det skrivs för mycket om dom här gamla leica-kamerorna!! ;)
Och att folk då tror att dom e märkvärdiga!

För det är dom inte alls!!
Dom e tråkiga, omoderna OCH analoga!!

/B

Ps.
Vad gäller den bästa M Leican, så är allt en smaksak! (Som vanligt!)
Men en Leica M2 är inte så dum, eller en M4...
En Leica M 6 funkar också bra..
Men som sagt, dom e tråkiga, omoderna OCH VARNING!! ANALOGA!!
Svar från fotomojje 2010-01-04 22:03
Hej!
Tack för inlägget. Nej, tråkiga är de inte långt därifrån och jag vet att du inte tycker det heller. Inte den bilden jag har av dig och dina blogg i alla fall. Kan ha misstolkat det men ändå.

De jag tycker är lite tråkigt är att när saker blir föremål för samlare så skapas ett värde som sällan stämmer överens med verkligheten. Samlarna vet värdet inte de, men de som inte har kunskapen, som bara hör namnet som tror att de sitter på en dyrgrip.


Hur många har inte gått till Antikrundan med ett fickur eller en gammal bibel och trott att de sitter på en förmögenhet, grejer som inte de ens lyfter fram i programmet då de är en brukssak som det finna oändligt mkt av.

Värde finns i olika valörer. Det faktiska värdet var saken är värd. och det värde som saken betyder för ägaren. Jag menar en här inne köpte Lennart Nilssons gamla M6. Personligen skulle den kamera med den provinensen vara mkt mer värdefull tycker jag. Eller om ex. Micke Berg skulle få för sig att sälja sin gamla Panasonic LX3 med vetenskapen om att den tillhört honom. Men hur mkt man betalar för det är upp till var och en. Min Stämgaffel Omega hade en urmakare i 32 år dagligdags, värdet på den för mig är mkt, men pengamässigt är det ringa.

Det gäller att kunna ringa in saken. Är det en värdesak eller en brukssak. Var ska du ha den till. osv... Många av dagens begagnade Leica skulle samlarna inte ens titta åt, eller använda för att köpa och sälja dem lite dyrare för att kunna köpa sig en riktig Leica med originalkartong osv.... En samlare brukar inte sin kamera. Han har den inlåst i bankfack eller hemma.


mvh
Morgan Larm
jag tror att det är bra att i bland arbeta med längre projekt analogt för att behålla ursprunget lite grann.