POSITIVT & NEGATIVT var länge sedan.

Hälften av alla som fotar och bloggar på fotosidan har slutat fota om ca 5 år, ett mode för stunden!

Jag sticker ut hakan som gammal fotograf. Är 44 år och fotograferat sedan 1984. Jag är beroende av att alltid ha en kamera med mig. Skulle inte drömma om att byta ut min kamera mot en skiten mobilkamera. 

Jag fotograferar digitalt på mitt arbete som fotograf, på fritiden fotograferar jag analogt, både med småbild, mellanformat och storformat. 

Nu säger jag något som jag säkert får äta upp.

Jag tror nämligen att fotografi för väldigt många människor är en tillfällig förbindelse, en hobby som flertalet kommer att tröttna på. Jag tror att uppemot 50 % av de som bloggar och fotar nu på fotosidan inte gör det om 5 år. Flertalet av dem har sålt sin kamera, lagt den i väskan och ställt undan den, kanske skaffat en liten kompakt att ta fram då och då för att fota kalas, midsommar och julafton. Fotografering är en modegrej och man måste vara fullständigt galen för att hålla på med det på heltid, precis så galen som jag är. 

Jag skulle aldrig gå och titta på något utan min kamera, jag har alltid min Nikon F3 eller min Leica i min ryggsäck och jag tänker hela tiden i bilder. Kameran är en del av mig och har alltid varit det. 

mvh

Morgan Larm

Är jag ute och seglar - eller har jag rätt?

Postat 2011-12-29 00:46 | Läst 1557 ggr. | Permalink | Kommentarer (22) | Kommentera

Livet i en fotobutik och det var jag som klagade på året som gått bilderna

Jag skrev en blogg där jag hoppades att vi skulle få slippa alla upprepningar av året som gått. Detta tog lite skruv och jag fick mig ett gott skratt. Jag har inget emot det utan finner det ganska ointressant för mig att göra detta. Självklart ska var och en göra som de vill. Men i bland måste man få sticka ut hakan och jäklas lite. Det var inget allvarligt menat...

Annars har det varit:

I dag var det fullt upp i fotobutiken, många som kom in för att handla och för att titta runt, vädret ute var kallt och blött. Det var visst väldigt fullt i de olika klädesbutikerna sa en kund som kom in. Kan tänka mig att det är många som byter kläder nu efter jul. 

Det verkar samtidigt som det är ett ganska stort intresse av kunderna då det gäller Nikons spegellösa kameror, främst V1 och ju mer jag tittar på den ju mer tycker jag att den är väldigt rejäl och trevlig. Men jag har inte provat den utan bara hållt i den och tittat lite när den ligger i vårt skåp i butiken. 

En annan kamera som sålts mycket nu är Nikon D3100 och det är många unga människor som kommer in med sina föräldrar och köper den, det är jättekul att så unga (10-13 år) människor har fått upp ett intresse för fotografering. Likaväl har vi sålt en hel del reflexskärmar och stativ, folk verkar tycka om att fotografera porträttfoto. Genom att låta kompisen hålla reflexskärmen arbetar man tillsammans. 

Det är kul att arbeta i en fotobutik, ett äldre par kom in i dag med en fin 50-tals kamera med den härligt slitna orginalväskan av brunt skinn. Filmen hade trasslat sig så jag fick spola tillbaka den i mörkrummet. Jag satte dit en ny film och paret blev mycket glada över att deras kamera som de haft i över 55 år nu kunde användas igen. Många hade bett dem köpa en ny, men varför det hade de svarat och vinkade glatt då de lämnade butiken. De är såna här små glimtar som fyller dagen i en fotobutik. Just olikheterna och de många händelserna. 

Vi får väl se vad som händer i morgon

mvh

Morgan Larm

Postat 2011-12-28 22:32 | Läst 1053 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

20 minuter om dagen

Jag har börjat använda mig av en vanlig ryggsäck...

I den ligger alltid min Nikon F3 med 50 mm optik 1:1,8

När jag hoppar av bussen på morgonen hänger kameran runt halsen, jag har ca 20 minuter varje

morgon på mig att ta lite bilder. 

Vad det hela leder vet jag inte. Men jag brukar alltid arbeta i projektform då jag fotograferar för att få en röd tråd i mitt fotograferande. För att finna en inspiration till mitt arbete. 

 Växjö järnvägsstation med Domkyrkans torn bakom taket. Ett annat projekt jag haft under åren har varit att få med Domkyrkan på bilder från olika vyer i stan. Man kan ha olika projekt på gång samtidigt, när man ser en bild som passar till ett valt projekt tar man den bilden. 

 Villans park i Växjö, det gula huset är Nordlunds fina klädesbutik, huset rakt fram bodde mina släktingar i på 60 talet och de hade då resanderum här. Namnet Villans park sägs ha tillkommit efter att det funnits utskänkning av dryck här och att det då  var  "i fyllan och villan" som var orsaken till namnet Villans Park. Men hur mycket sanning det finns i det sagda vet jag inte. De är en bra historia i alla fall. 

Så här kunde det se ut när släkten sålde korv och glass, här sålde de glassen GeGe. Detta är ett sidospår från 20 minuter om dagen. 

Åter igen till illa scannade bilder i projektet 20 minuter om dagen. Kommunen har börjat planera en ombyggnad av området så det är viktigt att ta bilder innan förändringen av området. 

mvh

Morgan Larm

Postat 2011-12-28 00:08 | Läst 1161 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Arbetsdag igen.

Sitter uppe och försöker inse att jag snart ska gå och arbeta. Vissa är lediga mellandagarna dock inte jag. Ute blåser det rejält, inne hörs ljudet av mina hostningar. Värst är det på morgonen då jag hostar mig grön i ansiktet och sporta blod. Var nere på Vårdcentralen i går och de sa att jag fått en virusinfektion och att pencillin inte hjälper. Vissa kan ha denna hostan upp till fem veckor. 

- Jag vet sa jag, min fru har haft hostan i tre veckor och jag i två. Vad händer annars då. Jag som arbetare i en fotobutik så kommer det nog in många som ska framkalla sina julbilder, kanske köpa kameror, objektiv, stativ och annat trevligt. Vi har fått tillbaka många som tidigare handlat på Stormarknaderna, de vill inte bara köpa produkten, de vill också få med sig information samt komma in och få lite mer info då och då. Därför handlar de sakerna i en fotobutik säger de.

 

Vi kan bara försöka utveckla oss, samla på oss kunskap och informera kunderna så bra vi kan. Jag pratar aldrig teknik då jag säljer en kamera - jag pratar fotografering. Hur man ska stå, hur man ska eller bör hålla sin kamera och vad man ska tänka på. Att lära sig sin utrustning helt enkelt och inte stirra sig blind på alla tester som hela tiden dyker upp här och var. Att använda sakerna, att utveckla sig och ha trevligt. 

Jag tror samtidigt att man måste ta en jävla massa dåliga bilder först innan man tar några bra. De är viktigt att ta de dåliga bilderna då det ligger mycket information i dessa bilderna vad man kan göra bättre. Samtidigt är det så att ju mer du lär dig, ju mer inser du hur lite du kan. 

mvh
Morgan Larm

 

Postat 2011-12-27 08:33 | Läst 1059 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Snälla inga Jäkla året som gått i bilder tack

Jag fasar för alla sammanfattningar som ska göras när man passerar ett nytt år. Alla jävla nyårslöfte som ska lovas och som ska infrias och som bara några minuter senare bryts. Alla löften som ges och alla jäkla bilder som ska visa året som varit. Alla upprepningar i det oändliga som kommer i TV, i tidningar och här på bloggen. Många sitter säkert hemma just nu och har ägnat en stor del av sin tid åt att sy ihop en nyårsblogg med året som gått. 

Jag har börjat titta mycket mindre på TV nu då det är så mycket upprepningar runt omkring oss, fototidningar som säljer på grund av alla nya tester och objektiv. Varför inte lära oss att använda grejerna i stället. Ut och fotografera. 

Jag är lika less på alla band som ska återförenas och som ska ge ut olika samlingsutgåvor, har de så dåligt med pengar så de måste göra ett sista uttag. 

Nej, låt det gamla vara och gör något nytt, gå stegen framåt, lär av dina missar och utveckla dig framåt. 

Ut med det gamla och in med det nya

mvh

Morgan Larm

Postat 2011-12-26 12:20 | Läst 871 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 Nästa