Foto Non Stop

ofokuserat

Fokus på fashion week

Jag blev nyliigen inbjuden till en av visningarna på Mercedes Benz Fashion Week i Stockhom. Jag hade nog inte gått dit på egen hand men styvdottern var noga med att vi skulle gå. Det hela bestod av inledande mingel som övergick i modevisning. Introduktion av ny Mercedes (SL)  och visning av befintliga modeller var nog också en viktig del av konceptet.

Jag hade inte planerat att fotografera men utsågs av styvdottern till modefotograf eftersom det skulle läggas ut bilder på blogg.

Ljusförhållandena var inte helt oväntat mediokra men även med en relativt brusig digital kamera kan man komma undan med ganska bra resultat också när det är riktigt ont om ljus. I synnerhet om man jämför med film. Film hade krävt blixt med allt vad det innebär av, tycker jag, plattare bilder och ökad uppmärksamhet.

Efter ett tag blev jag varm i kläderna och njöt av att befinna mig på ett ställe med massor av aktivitet med kameran i högsta hugg. En och annan drink och snitt slank ner också.

Köptankar?

När det sedan var dags för själva modevisningen på catwalken så förbannade jag mig själv för att jag hade tagit med mig manuellt fokuserad kamera. Visserligen blev ljusförhållandena bättre under visningen och det gick att blända mer och få lite skärpedjup. Likväl blev de första tiotalet bilder notoriskt suddiga och jag tittade avundsjukt på den oficiella fotografen som stod bredvid mig och smattrade iväg bildserie efter bildserie med sin Canon 1 (någonting).

Men sedan kom jag på att det faktiskt finns ett trick som gör manuell fokus fullt användbar även om man står vid en catwalk med modeller som rör sig snabbt. Att försöka följa fokus är inte att tänka på men tricket är att låta fokus komma till dig istället. Eller snarare att låta modellerna vandra in i fokus.

Några meter bort på catwalken låg några vita smulor (tror att det var pärlsocker från bullarna som det bjudits på tidigare) som jag siktade in mig på och fokuserade avståndet till smulorna. Nu var det bara att bränna av en bild när modellen var precis innan smulorna.  Funkade utmärkt även med 50mm objektiv och storbländaröppning! Behövde inte ens använda serietagning.

Det här är såklart inte lika flexibelt som snabb, följande autofokus men katten vet om det inte samtidigt finns födelar med "fixfokus" metoden. Man kan koncentrera sig på att få bra bilder inom ganska snäva ramar vilket ibland kan vara lättare än att ha full frihet.

Skarpt! (ser att en del av skärpan försvunnit med uppladdningen till bloggen)

Ser ni fokus-smulorna? Jag upptäckte för övrigt snabbt att det är minst lika roligt att titta på publiken som på modellerna.

Rent allmänt så vill jag nog säga att manuellt fokus på en digital kamera ökar känslan lite. Man är mera "med".

/F

Postat 2012-02-07 22:32 | Läst 3948 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera