Foto Non Stop

ofokuserat

Direktbild

För några år sedan köpte jag en Polaroidkamera på Blocket. The Impossible Project, numera Polaroid Originals, hade nyproducerad film till den gamla kameran så det var bara att börja plåta. Sedan dess är jag fast i direktbildsträsket och tar bilder på allt möjligt och omöjligt med Polaroidkameran. I höstas köpte jag dessutom en apparat ("Polaroid Lab") med vilkens hjälp man optiskt kan föra över bilder från mobilen till polaroidfilm. Lite som en reprokamera. Det gjorde det ännu roligare (och en aning billigare) att göra Polaroidbilder.

Efter hand har det blivit många bilder och jag har samlat dem i en stor skål som blivit någon sorts osorterat fotoalbum.  De flesta bilderna illustrerar enkla vardagshändelser men det finns också  lite mer abstrakta bilder eller försök till konstnärliga bilder. Jag kan sitta ganska länge och titta på bilderna och jag funderar på vad det är som gör att jag gillar konceptet med direktbilder. Bilderna är ju ofta lite suddiga och färgerna stämmer dåligt med motivets faktiska färger. Men det är kul att få en bild direkt och att dessutom få  det i form av en fysisk kopia att hålla i och som är lätt att dela med sig av eller rentav ge bort. Och så är det så enkelt. Klick- två minuters väntan - färdig bild på papper!  Det känns också lätt att vara kreativ med direktbilder. Kanske för att utrustningen är så enkel att använda.

Det som kan hämma bildlusten och kreativteten lite är väl priset på filmen. Ett paket med åtta bilder kostar drygt 200 kronor, alltså runt 25 kronor per bild. Det är kanske inte så mycket mer än vad det kostar att köpa vanlig film, framkalla film, skanna film och få en analog utskrift på en bild, men det är fortfarande kostsamt med Polaroidbilder. Kostnadsbilden är tråkig, men jag försöker se det som en sporre att öka kreativiteten i varje bild ännu mer. Och här tycker jag att "Polaroid Lab" är toppen. Jag tar "gratis" bilder med mobilen och kan sedan göra polaroidbilder av de som jag tycker bäst om. 

För mig har direktbilderna inneburit lite av en nytändning i fotograferandet. Kanske kan vara värt att testa om man känner sig lite oinspirerad och är trött på att ta om sina "gamla vanliga bilder". 

//F

Postat 2021-11-20 11:30 | Läst 1053 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

"Stil" i P1 om foto

Måste tipsa om det senaste avsnittet av programmet "Stil" i P1. Det handlar om Life-fotografen Margaret Bourke-White, om bildjournalistik och om pressfotografyrket, samt om jakt på oframkallad film i loppiskameror.

Välgjort och intressant, tycker jag efter att ha lyssnat på programmet. 

Trevlig helg!

F

Programpresentationen på Stil i SR P1

"Margaret Bourke-White räknas av många som en av dem allra främsta bildjournalisterna genom tiderna. Hon var den första kvinnliga fotografen att anställas av den inflytelserika tidningen Life. Att som kvinna i 1930-talets USA skippa ett mer traditionellt hemmafruliv och satsa på sin karriär hörde inte till vanligheterna. Men det ledde Margaret Bourke-White till ett liv som kan mäta sig med fiktiva hjältar som Indiana Jones. Dessutom hade hon en påfallande stilsäkerhet – både framför och bakom kameran, och en enastående förmåga att vara där det hände, när det hände – över hela världen. I veckans Stil berättar vi historien om en pionjär, vars namn dock kommit att hamna något i skymundan.

Dessutom tittar vi tillsammans med fotografen Martin von Krogh närmare på krigskorrespondent-stilen, för det finns en tydlig klädkod inom kåren.

Vi djupdyker även in i bildjournalistikens värld. Trots att användandet av fotografier ökar, avskedas fotografer och det talas om att bildjournalistiken är utrotningshotad. Detta pratar vi med bildjournalisten Joey Abrait och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert om. 

Och så träffar vi dokumentärfilmaren och loppisentusiasten Rasmus Wassberg, som upptäckte att många begagnade kameror innehåller oframkallad film. Något som fick honom att bestämma sig för att försöka återlämna dessa kvarglömda fotografier. 

Veckans gäst är Eva Dahlman, fotohistoriker och etnolog."

Postat 2021-11-19 15:59 | Läst 846 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera