Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Duvhökar på Södermalm

Igår blev det en heldag på Södermalm i Stockholm för att få lite bilder på Duvhökarna som gillar att jaga i bland annat Eriksdalslunden.

Lyckades hitta 3 olika Duvhökar och fick bra bilder på 2 av dom.

Men man ska ha tur att dom är där och det är inte alltid lätt att hitta dom, har gått bet flera gånger förr :)

Duvhök hane 2k

Duvhök hane 2k

Duvhök hane 2k

Duvhök hane 2k

Duvhök hona 3k

Duvhök hona 3k

Duvhök hona 3k med byte i klorna

Tajtare crop av förra bilden för lite mer detaljer :)

Duvhök hona 3k

Som vanligt fanns det andra fåglar där också :)

Grönfink

Rödhake

Rödhake

Bofink hona

Nötskrika

Sädesärla

ha en fortsatt trevlig vecka

/Fredrik

Inlagt 2017-04-24 11:26 | Läst 7270 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tjusigt Fredrik! Man kan trycka bilderna direkt till en fågelbok.. Tycker bild 1 & 2 är extra häftiga! Men bland dina fantastiska bilder kan jag ibland sakna mer 'utzoomade' bilder, där 'miljön' också är med lite mer. Vet inte hur mycket du beskär dina bilder, men ibland kanske dom inte behöver beskäras så mycket.. Jag gillar själv att få så mycket närbild som det bara går på de fåglar jag fotar, men kommer på mig själv att också kanske försöka få en fin 'miljöbild' dessutom, fast jag använder zoom väldigt mycket och då är ju det enklare än om man använder fast optik, så klart.. Fantastiska bilder här i alla fall! Förresten, vad fick Duvhöken för byte, kunde du se det?
Hälsn!
Svar från Mr_North 2017-04-24 13:01
Tack så mycket Jan.
Visst har du rätt att det kan bli riktigt fint med mera miljö runt fågeln, jag har alltid strävat efter att komma så nära som möjligt för att få alla detaljer på fågeln, speciellt på rovfåglar, just på bilderna med Duvhökarna så är det inte så roliga miljöer att få med då det är väldigt mycket korsande grenar runt fågeln och på flera av bilden syns bara halva fågeln på grund av grova grenar som på bild 1 & 2, så jag tyckte det blev bättre att beskära tajt.
Men som du säger så kommer jag också på mig själv att jag cropat för mycket och brukar ändra på det i efterhand, men inte på dom här dok :)
Jag skulle nog tro att det är en Duvunge den har fått tag på men är inte säker.
Mvh
Fredrik
ehrsa 2017-04-24 16:26
Hej! Håller med dig om att bytet troligen är en duvunge! Ser ut som det finns några outvecklade fjädrar där.. och Duvhöken är ringmärkt ser jag.. tror jag ser siffran 4 där! Du har rätt att grenar kan nästan förstöra en bild så det krävs beskärning för att det ska bli nått vettigt.. Men jag tänker på Ing-Marie Sjödins fantastiska bilder på fåglar som hon tar, där hon gärna t.o.m. väljer att ha lite grenar 'ivägen' som liksom ramar in fågeln på ett fantastiskt sätt.. hon är mästare på såna bilder! När man ser hennes bilder känns det som man själv är med och smyger på fågeln hon fotat, ja du har säkert sett det!
Hälsn!
Vilken fin tur du hade vilka bilder!
:)
Riktigt trevligt med både rovfågel och småfåglar mitt i storstaden.
Självklart inspireras man nu ta en tur till området!
mvh/Dieter
Svar från Mr_North 2017-04-24 13:03
Tack Dieter.
Ja hittar man bara på dom så kan man få fina bilder, småfåglar kryllar det av i lundarna :)
Det är bara att prova och se om du hittar nått roligt :)
Mvh
Fredrik
Dirre40 2017-04-24 13:08
Stort tack Norling!
Jag har själv aldrig haft intresse av att plåta pippin. Det är väl också därför min kamera heter X100F med fast objektiv. Men jag tittar gärna på pippibilder tex här på bloggsidan. Och de här bilderna står ut. Härligt skarpa och fina bilder!
Svar från Mr_North 2017-04-24 13:07
Tack Ragnar, roligt att du gillar bilderna :)
Ja den kameran räcker nog inte till för att nå fram till fåglarna, men jag tror den är lättare att gå runt med än mitt kamera kit som väger flera kilo :)
Mvh
Fredrik
Det är helt otroligt hur mycket fåglar ( rovfåglar) ni har i storstaden. Ser jag en duvhök så är det över på några ögonblick. Kanonbilder, fina porträttbilder på rödhaken.
Sten
Svar från Mr_North 2017-04-25 09:42
Tack så mycket Sten.
Jag har aldrig tänkt på att det är så rikt fågelliv inne i Stockholm, speciellt inte att man kan få se Duvhök så nära tills jag pratade med en som bor på Södermalm och jag såg hans bilder, sen var det bara att åka in dit :)
Som du säger ser man en Duvhök någon annan stans så är den borta på en sekund :)
Mvh
Fredrik
Kanonbilder, duvhökarna på Södermalm är uppenbarligen inte så värst skygga, här på slätten släpper de inte folk nära.
Ja, det blev verkligen en hög riktigt fina bilder.
Svar från Mr_North 2017-04-25 09:44
Tack så mycket Stefan :)
Ja det är en stor skillnad på hur dom beter sig på Södermalm mot andra ställen, en jag pratat med kom så nära som under 10m när en Duvhök satt på marken och åt på ett byte :)
Mvh
Fredrik
Strålande fina fågelbilder!/ Björn T
Svar från Mr_North 2017-04-25 09:45
Tack så mycket Björn :)
Mvh
Fredrik
Oj, oj Fredrik vilka bilder, hög kvalitet och supersnyggt rakt igenom! Skickligt jobbat! Skojigt med så olika fågelarter också.
En fråga om duvhök. Observerar att duvhökarnas fjäderteckning på bröstet är olika. Hanen 2k har bruna ganska stora droppformade fläckar. Medan honan 3k har en mer streckad teckning, nästan som ett gyttrigt rutnät. Beror den skillnaden på om det är hona eller hane? Eller beror den på fåglarnas ålder?
Mvh Lisa
Svar från Mr_North 2017-04-25 09:55
Tack så mycket Lisa :)
Ja det finns en stor variation på fåglar i lundarna på Södermalm.
Teckningen på bröstet hos hökarna är ett tecken på åldern, som du ser på honan som är en 3k har vågräta linjer vilket 2k hanen kommer få då den byter dräkt mellan 2k-3k har jag för mig.
Mvh
Fredrik
Så fina bilder på Duvhöken. Den ser man inte alltför ofta där jag bor. En suverän jägare.
Fina bilder på de andra fåglarna också. :)
/Lena
Svar från Mr_North 2017-04-25 09:57
Tack så mycket Lena :)
Det är inte ofta man ser dom ute i naturen förutom kanske när den svischar förbi i farten :)
Mvh
Fredrik
Verkligen fina bilder på duvhökarna och även de andra fåglarna. Det finns mycket spännande i storstaden bara man vet var man ska leta.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2017-04-25 10:14
Tack så mycket Lena :)
Ja lundarna på Södermalm är riktigt rika av fågelliv, Både Eriksdalslunden och Tantolunden har gott om kolonilotter vilken drar till sig mycket småfåglar och gnagare vilket i sin tur drar till sig rovfåglar så det är bara att åka dit och gå runt och stirra upp i träden runt kolonierna så hittar man kanske tillslut en rovfågel :)
Mvh
Fredrik