Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Lavskrika, Kittan 30/9 2018

På söndagen blev det en tripp till Kittan i Gävleborgs län för att få se och fota lavskrika, det här var mitt andra besök till den här platsen.

Det tog ett bra tag innan lavskrikorna dök upp och dom var bara 2 st, tyvärr blev dom inte så långvariga heller då matningen var stalkad av en sparvhök, en av lavskrikorna höll på att falla offer för höken men klarade sig med nöd och näppe, sen blev det en kort fajt mellan höken och en nötskrika som var över på 2 sekunder och nötskrikan vann.

Tredje gången höken visade sig kom den lågt flygande bakom matningen, jag registrerade inte att det var en hök först då nötskrikorna brukar komma därifrån, höken flög rakt igenom matningen och jagade efter en talltita som försökt fly in bakom en fotograf som satt bredvid mig och höken efter så nära fotografen så jag hörde hur hökens vingar slår i hans rygg med ett smattrande ljud, höken får tag i talltitan och flyger tillbaka samma väg som den kom och försvinner in i skogen, allt var över på några få sekunder, inte en enda bild hann tas men allt finns som en mental bildserie i mitt huvud, en fantastisk upplevelse som jag sent kommer glömma :)

Efter det så vågade inte lavskrikorna komma tillbaka, som tur var så hann jag få några fina bilder på dom innan sparvhöken skrämde slag på dom.

Då inte lavskrikorna var där så fanns det som tur var lite annat att fota som tidsfördriv, som bland annat ett gäng nötskrikor som älskar nötter :)

Och som vanlig så fanns det en hel del småfåglar som det brukar göra vid fågelmatningar :)

Ha en fortsatt trevlig vecka :)

/Fredrik

Inlagt 2018-10-01 14:48 | Läst 5514 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Oj vilka fina bilder du fick, och vilken berättelse om Sparvhöken! Du får bra utdelning på dina 'långresor'.. Kul att Nötskrikan är så pass tuff, och man kan ju undra hur mycket mat det är på en liten tita.. Tofsmesen är ju väldigt fin också!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2018-10-02 09:16
Tack så mycket Jan :)
Jag är förvånad att sparvhöken ger sig på nötskrikor då dom är så pass stora, en duvhök vore en annan historia dock, har sett bilder och hört historier att sparvhökar brukar "öva" attacker på nötskrikor, det är tydligen bra träning för dom, sen tror jag inte att det vore omöjligt för en vuxen sparvhökshona att lyckas ta en nötskrika.
Här är det jag läste om att dom kan öva mot skrikorna: https://www.natursidan.se/nyheter/naturupplevelsen-den-prisbelonta-bilden-efter-20-000-forsok/
Mvh
Fredrik
Verkligen fina bilder, Lavskrikan skulle jag gärna vilja ha på bild. Fina bilder på Nötskrikan också, den finns iaf här nere. Är det en officiell matningsplats denna?
Svar från Mr_North 2018-10-02 09:25
Tack så mycket Peter :)
Ja nötskrikor är lite mer vanliga än lavskrikor :)
Den här matningen är väldigt känd då det är det sydligaste kända häckningsområdet för just lavskrika.
Den är utmärkt på Artportalen, se här: https://artportalen.se/Sighting/69718908
om du tänker åka dit någon gång så hör av dig så kan jag förklara närmare då matningen inte ligger precis vid den satta punkten vilket jag fick erfara när jag åkte dit :)
Mvh
Fredrik
Synnerligen härligt dramatisk fotosession. Tror inte heller du lär glömma närkontakten. F.ö. väldigt välgjorda och trevliga bilder. Nötskrikan är en av min barndoms favoritfåglar, kallades bortaskata till skillnad från den svartvita hemmaskatan.
Svar från Mr_North 2018-10-02 09:28
Tack så mycket Stefan :)
Ja det är en häftig fågel, alla gånger jag försökt få bra bilder på den har det inte gått då den är så försiktig, på det här stället så tar det inte lång stund innan dom slutar bry sig om att du är där och dom kan komma så nära som 3m :)
Mvh
Fredrik
Mycket fin bildsvit från fågelvärlden! Har aldrig sett den vackra lavskrikan i verkligheten, men de andra finns i min trädgård. MVH Yvonne
Svar från Mr_North 2018-10-02 09:30
Tack så mycket :)
Jag har själv bara sett lavskrikan 2 gånger och då bara vid den här matningen, man måste uppåt en bit i landet för att få se dom tyvärr, strax ovanför Sandviken är det sydligaste stället man kan få se dom :)
Mvh
Fredrik
Du fick en serie fantastiska närbilder och en minnesvärd upplevelse, bättre än så kan det knappast bli (även om det känns som att man missat några höjdare). Toftsmesen och nötväckan med blå bakgrund tycker jag är helt fantastiska men det andra bilderna är inte långt efter.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2018-10-02 09:33
Tack så mycket Lena.
Ja hade jag insett att det var sparvhöken som kom lite tidigare så kanske jag hade kunnat få en bild men det är väldigt svårt att hinna med en sparvhök som är i attack läge :)
Ja bilderna på tofsmesen och nötväckan blev riktigt bra, lite synd att jag inte insåg att bilderna blev så först när jag kom hem då hade jag lagt mer tid på att få fler såna bilder.
Mvh
Fredrik
Vilken upplevelse den måste bli bevarad länge inom dig.
Trevligt för mig få se dina bilder för jag älskar fåglar men
har aldrig fotograferat några.
Det är ni så många som gör så bra så bra.
tack för dessa bilder.
Gun-Inger
Svar från Mr_North 2018-10-02 09:34
Tack så mycket :)
Roligt att höra att du gillar bilderna :)
Mvh
Fredrik