Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Tjädertupp Uppland 2/5 2020

Idag blev det en tur ut i dom Uppländska skogarna, har fått höra att det finns en tjädertupp på ett ställe ovanför Åkersberga.

Jag har aldrig fått fota en tjäder förut så det här skulle bli intressant :)

.

Jag går jäms med skogsvägen och tittar upp mot en bergknalle och där uppe står tjädertuppen och kluckar.

Jag går upp och stannar 25-30m ifrån tjädern, i tankarna finns alla videos på Youtube där folk blir attackerade av just tjädertuppar.

.

Jag hinner fota 10-12 bilder och ca 15 sekunder efter bilden ovan så sätter tjädern full fart rakt mot mig, jag springer en bit och ställer mig bakom några träd så att tjädern måste landa, den fortsätter dock mot mig på marken och jag får springa ner mot vägen med tuppen i hälarna, jag kommer upp på vägen och som tur är så stannar tjädern 15m in i skogen, annars hade jag nog fortfarande sprungit ;)

.

Bilderna nedan på en kaxig tjädertupp som just har jagat ut en 2 meters bjässe till fotograf ut ur skogen :)

.

.

Tur att ingen annan var där och fick bilder eller film på mig när jag blev jagad ut ur skogen, det hade ju definitivt hamnat på Youtube :)

Jag är glad att jag fick några bilder med mig :)

/Fredrik

Inlagt 2020-05-02 22:48 | Läst 2625 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Har varit med om speltokiga några gånger. Har väl haft någon på motorhuven. Den märkligaste var en uppe i Jokkmokk, tror det var 2016. har den här på FS. Den satt på sidan av vägen. Jag och min dotter klev ur för att ta bilder. När vi närmade oss så gick den ifrån oss, när vi gick ifrån den kom den efter. Så där höll vi på. Den anföll aldrig utan höll avståndet. Som närmast var jag nog 6 meter.
Sten
Sten Björklund 2020-05-02 23:15
Ser att det var Juni 2016
Sten
Svar från Mr_North 2020-05-04 09:21
Ja dom kan verkligen vara aggressiva, hörde att det är bäst att vara 2 stycken i mötet med tjädern så den inte vet vem den ska attackera, men om den väljer att attackera så är det bäst att akta sig :)
Mvh
Fredrik
Jag har själv fått uppleva precis samma sak och kunde inte tro att den verkligen skulle anfalla förrän den gjorde det, i kubik! Vi var flera personer och vi fick springa för att komma undan. Sedan fick den mest snabbfotade i gruppen "offra sej" och lura tuppen så vi andra kunde ta oss tillbaka till bilen. Du fick några fina bilder och blev en upplevelse rikare. Tjädertuppar kan verklige bjuda på äventyr.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2020-05-04 09:23
Tack så mycket Lena :)
Jag är glad att jag hann få mina bilder innan den kom flygande som en kanonkula :)
Trodde verkligen att den inte skulle reagera så om jag höll avståndet, och jag hade ju sett andra bilder därifrån som var tagna betydligt närmare än vad jag var.
Mvh
Fredrik
Har jag också råkat ut för, för många år sen utanför Finspång. Kul att du ändå fick bra bilder! Hälsn/ Björn
Svar från Mr_North 2020-05-04 09:24
Tack så mycket Björn :)
Mvh
Fredrik
Riktigt fina bilder du fick till.
😁
Svar från Mr_North 2020-05-04 09:24
Tackar så mycket :)
Mvh
Fredrik
😂, en sådan kul historia, för oss andra alltså. Det var intressant att man kan se tjäder på dagtid, jag trodde det var något man skulle ligga i gömsle hela natten för att se tjäder på morgonkvisten. Själv har jag inte sett någon tjäder än så grattis och fina bilder blev det ju också. Hade dock gärna sett en bild i serien med lite mer miljö
Svar från Mr_North 2020-05-04 09:31
Tack så mycket Peter :)
Ha ha, som jag sa tur att ingen mer var där med kamera ;)
Många kör nog gömsle för att komma nära när tjädertupparna gör upp i slagsmål, många kör samma sak med orrar.
Jag hade också velat ha den i en lite mer miljö bild, jag hade planer på att filma den lite också men tjädern hade ju andra planer när den jagade mig ut ur skogen så jag fick inte så många bilder :)
Mvh
Fredrik
Ja, så där är dom ibland.. Ibland får man offra sig för bilden.. Har själv blivit biten i baken och fått ett par 'daskar' av ena vingen när jag försökte springa ifrån en ilsken tupp i april 1988 nere vid Lida friluftsgård vid Huddinge.. sällskapet jag var där med blev nypt i ett finger så att lätt blodvite uppstod.. Här är en bild på just den tuppen: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/357254/3761744.htm

Den senaste Tjäder jag sett var på kyrkogården till Hedvig Eleonoras kyrka vid Östermalmstorg här i Stockholm i april 2015, kan läsas om här:https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/ibland-kommer-vildmarken-aven-till-stockholm.htm
Hälsn!
Svar från Mr_North 2020-05-04 09:36
Ha ha ja så är det ju ibland :)
Ja hade nog tur att den inte kom ikapp mig, jag sprang ju "offroad" i nerförsbacke och försökte hålla mig på fötterna, tur man inte ramlade då hade den ju kommit ikapp.
Jag kommer ihåg den som var inne i Stockholm 2015, jag åkte aldrig in för att kolla den dock.
Mvh
Fredrik
Haha va roligt 2 meter lång å springer för livet haha :)

Fina bilder i vilket fall som helst! :)
Svar från Mr_North 2020-05-04 09:39
Tack så mycket Joakim :)
Ha ha ja vad gör man, man hade nog kunnat stå kvar och värjt sig men jag hade nog alla videos man sett på Youtube när tjädertuppar anfaller i huvudet vilket gjorde att man flydde instinktivt :)
Mvh
Fredrik
Joakim88 2020-05-04 21:25
Haha det hade jag velat se :)
Men du gjorde helt rätt i att "fly"...

Förresten så finns det ett väldigt bra klipp på Youtube ang två tjädertuppar som slåss innan kungsörnen kommer och slår ner en medans den andre då väljer att anfalla kungen, slutar inte lyckligt för den hehe
Svar från Mr_North 2020-05-08 16:35
Ha ha ja det kändes som rätt beslut :)

Ja den videon har jag sett helt sjukt att det händer när han filmar och att den andra tjädertuppen inte ger sig och går samma öde till mötes :)