Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Lärkfalk igen 16/5 2020

Besök nr 3 till lärkfalkarna

Åkte än en gång till Angarnssjöängen för att kolla in lärkfalkarna som är där, på fredagen så rapporterades det 11 st lärkfalkar som jagade där jag var sist, vem kan motstå att åka dit i sådana förhållanden :)

Tror inte jag såg 11 st samtidigt igår men dom var flera stycket där i alla fall, och vilken show dom gav mig och några andra som var där :)

Sist fick jag inte så många bilder på när lärkfalkarna fångade sländor i luften, det fick jag igår istället :)

.

.

.

En Gif animation av 11 bilder i följd när lärkfalken fångar en slända och äter det i luften.

.

.

.

.

.

En Gif animation av 13 bilder i följd när lärkfalken fångar en slända och äter det i luften.

Min kamera tar 20 bilder i sekunden vilket gör att hela förloppet är mindre än 1 sekund, får en att tänka på hur ruskigt snabba dessa falkar är :)

.

.

.

.

.

.

Lyckade få en bild med lite härliga bokeh bollar i bakgrunden som jag gillar :)

.

.

.

.

Det var lite bilder från gårdagens tur :)

/Fredrik

Inlagt 2020-05-17 14:20 | Läst 3297 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Wow, jättefina bilder !
Undrar om dom jagar dessa sländor för att det är kul, det kan ju inte vara speciellt mättande.
ing-marie
Svar från Mr_North 2020-05-17 16:09
Tack så jätte mycket Ing-marie :)
Det är nog helt klart för föda, dom plockar insekt efter insekt så mängden dom fångar väger väl upp för energin dom förbrukar på något sätt.
Blir nog lättare för dom när trollsländorna börja dyka upp, dom måste ju ge mer näring :)
Mvh
Fredrik
En sådan serie, jag hade varit glad om jag hade fått en sådan bild. Kul med gif animeringen, att man kunde följa förloppet. Bra skärpa och fin action, toppen. Kan förstå att du åker hit, rena godisshopen för alla
Svar från Mr_North 2020-05-18 07:59
Tackar så mycket Peter :)
Ja det är kul att kunna göra en GIF animation som visar hela förloppet, var svårt att göra det förut då man inte fick lika många bilder i en serie som var skarpa :)
Jag hoppas värmen kommer snart så trollsländorna hinner komma innan falkarna börjar sprida ut sig.
Min dröm sedan jag började fota är att få liknande bilder fast med en trollslända som byte, blir roligare bilder när dom äter dom också :)
Mvh
Fredrik
pdahlen 2020-05-18 08:33
Med 20 bps, så blir det väl några exponeringar tagna en sådan här dag med jagande falkar skulle jag tro :). Imponerande att det är så skarpa och så fint exponerade, nu kostar ifs kameran en bondgård som de säger i Danmark, men får man bilden man har väntat på i några år så är priset av mindre betydelse
Svar från Mr_North 2020-05-18 09:04
Ja den kameran gör verkligen sitt jobb men som du säger, den kostar ju därefter :)
Jag hade dock mer problem i lördags med att fokusen ville fokusera på annat i bakgrunden när jag fotade i "wide" läget, detta berodde på att falkarna den här dagen kom flygande på mycket låg höjd över gräset innan dom vek upp för att ta insekterna, gången innan flög dom lite högre upp med träd och vass i bakgrunden som inte var lika mycket problem, men det gick ju bra ändå :)

Jag vet inte om jag vågar berätta hur många bilder jag tog den här dagen, med 20 b/s så rullade det på kan man säga.
Problemet med just snabba falkar är att om du följer en fågel och väntar på ett tecken att den ska ta en insekt, typ att den börjar dra fram benen, om du ser det och trycker på avtryckaren så är allt redan över innan kameran hinner ta första bilden, så det enda sättet är att börja fota och hoppas att falken tar en insekt under den tiden du håller ner avtryckaren, och tänk då en 5 sekunders (ibland längre) fly-by av falken med 20 b/s, det blir 100 bilder, sen om man är på plats i 5 timmar och får ett gäng sådana fly-bys så blir det ett gäng bilder, 3400 st närmare bestämt :)
Efter en snabbrensning så tog jag bort 2600 bilder, kändes som jag raderade mer än redigerade :)
Nästa gång ska jag vara mer återhållsam med avtryckarfingret tror jag ;)
pdahlen 2020-05-18 12:25
Nja, kanske ändå inte så illa, jag brukar ligga på att redigera 10% av det jag fotograferar. Finns det något enkelt knep om man nu ser att det är bakgrunden som är markerad, flyttar man kameran eller kan man med en joystick flytta in den ”aktiva” punkten till motivet ?
Svar från Mr_North 2020-05-18 18:10
Så är det ganska ofta, man fotar 1000 bilder men 10-15 bilder blir dom man använder :)
Att flytta fokuspunkten blir nog svårt på Sony´n när man fotar i "wide" då har man ju ingen punkt i början utan den tar bara på det man siktar på i mitten.
Dom ändra lägena typ "zone" kan man ju flytta upp för att undvika marken vilket är användbart.
Inget annat än världsklass!!!
Svar från Mr_North 2020-05-18 08:00
Tack så mycket Tony, roligt att du tycker det :)
Mvh
Fredrik
hehe ja jösses, vilken serie! Jag vet inte vilken som blev min favorit här för alla är ju helt enkelt fantastiska! Kul och grattis till de här ståtliga falkarna :)
Svar från Mr_North 2020-05-18 08:13
Tackar så mycket Joakim :)
Ja det är helt klart kul och utmanande att få fota dessa fina falkar :)
Mvh
Fredrik
Väldigt proffsiga bilder och animationen är ju superhäftig! Trots det fastnar jag nog ändå mest för den näst sista bilden. Otroligt fin med den bakgrunden och fågelns pose där man får se ovansidan av vingarna men ändå fin kontakt med blicken mot fotografen. Mönstret på fågelns undersida är fascinerande på sista bilden.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2020-05-18 08:18
Tack så mycket Lena :)
Ja det var kul att kunna göra en animation av en så lång bildserie, jag har 2 till på gång, tror en av dom är 17 bilder i följd :)
Kul att du gillar den bilden, jag fastnade för den också, just för hur vingarna är i position och man ser ovansidan på falken och såklart bokeh bollarna :)
Jag redigerade om den lite så vattnet blev lite mörkare (blåare) och falkens ovansida lite mörkare.
Mvh
Fredrik
Vilken otroligt fin serie! Fantastiskt bra fotat. Jag blir taggad på att åka dit själv och prova att fota lite, får hoppas att falkarna och sländorna hänger kvar några dagar till :)

/Aleksandar
Svar från Mr_North 2020-05-18 08:22
Tack så mycket Aleksandar :)
Ja du får passa på att åka dit medans dom är kvar, finns en riska att dom börjar sprida ut sig snart.
Jag hoppas dom håller sig kvar en stund till så trollsländorna börjar komma, det skulle bli ett fantastiskt läge då :)
Mvh
Fredrik
Fantastiskt fina bilder på en vacker fågel! Kul också med GIF:en! Håller med Ing-Marie, förvånande att dom tar så små byten, känns som dom borde hamna på minus vad gäller energi.. det kanske är som att käka popcorn ..
Hälsn!
Svar från Mr_North 2020-05-18 08:29
Tack så mycket Jan :)
På något sätt så klarar falken av att gå runt på den näringen dom får av alla insekter, falken kanske inte förbrukar så mycket energi av att fånga ett gäng insekter än vad det den skulle förbruka i jakten på en fågel.
Men man undrar hur mycket näring det kan vara i en liten insekt eller i en trollslända, förra året såg jag ju en tornfalk som på 3 timmar fångade och åt mer än 15 stora vårtbitare och ett huvud på en sork, och ändå fortsatte den att jaga :)
Mvh
Fredrik
Otroliga bilder, grattis!/ Björn
Svar från Mr_North 2020-05-20 11:19
Tack så mycket Björn :)
Mvh
Fredrik