Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Blå Kärrhök

I slutet av september blev min första fototur på över en månad efter att ha varit borta från fotandet på grund av sjukdom, väldigt skönt att få komma ut och fota igen :)

Under 5 år har jag försökt få bilder på en blå kärrhök hane som man ju inte ser till lika ofta som dom hon/ungfågelfärgade.

Spenderade totalt 12 timmar vid sjön och dom bästa bilderna fick jag efter 9 timmar, väl värt väntan :)

.

När väl den blå kärrhöken kom nära så flög den såklart ovanför trädlinjen, hade varit trevligt med en annan bakgrund än en klarblå himmel men vad gör man :)

.

.

Fick i alla fall någon bild i serien med lite annat än blå bakgrund :)

.

.

/Fredrik

Inlagt 2020-10-28 16:39 | Läst 2086 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Grattis, fina bilder på den blå. Det är ju som du säger ungfågel och honor ser man ändå ganska ofta, är tveksam till om jag någonsin har sett hanen, men någonstans bör han ju vara. Ganska likt med aftonfalken, har inga bilder på hanen. Fint att du blev frisk så du kan ta dig ut igen
Svar från Mr_North 2020-10-29 08:04
Tack så mycket Peter :)
Det verkar som om man ska ha tur att en hane dyker upp, sen att det bara är under en kort period i mitt område när hökarna flyttar neråt gör det ju inte lättare.
Jag undrar om inte det är värre med aftonfalkarna, jag har helt klart sett fler blå kärrhöks hanar än vad jag sett aftonfalk hane, har bara sett 2 st någonsin.
Men det kanske inte är så konstigt då aftonfalken inte häckar i Sverige medans blå kärrhök har ca 800-900 häckande par.
Grattis säger jag med och skönt att att du är tillbaks!
12h det var riktigt bra det, har kört ca 7,5-8h som längst i sommras (förutom betalgömsle då)

Mycket vackra bilder på rovfågeln jag själv veterligen ej stött på än.

De två sista i eftermiddags/kvällsljuset som belyser fjäderdräkten var otroligt granna.
Gillar också tredje sista med grön bakgrund.

Snyggt, kul :)
Svar från Mr_North 2020-10-29 08:12
Tack så mycket Joakim :)
Ja det blev en riktigt lång dag med mycket väntan.
Blå kärrhökar har en tendens att flyga omkring och jaga och helt plötsligt så försvinner dom bara bland vassen och är borta 1-2 timmar, sen dyker dom upp i närheten där dom försvann, gissningsvis sitter dom på marken eller nått och äter eller vilar så det kan bli långt mellan gångerna man ser dom under dagen.
Dom är ju kända att jaga lågt över vassen så det är ju bilder när dom flyger lågt man vill ha blev förvånad när hanen flög så högt båda gångerna jag fick bilder på den men vad ska man göra :)
Jag körde en 12 timmars till helgen efter men fick inte en enda bild på en blåhök den dagen, som tur var hittade jag något annat att fota dom 4 sista timmarna, kommer i nästa inlägg :)
Joakim88 2020-10-29 10:26
Känns lite som brun kärrhök där då tycker jag efter egna observationer på just den arten. Men där såg man oftast hanen flygandes ovanför vassen eller åkrarna till och med :)

Okej efter ytterligare ett 12h pass, spännande, ser jag fram emot :)
Bilder i toppklass som vanligt. Här är det inte vanligt med den blå. Har faktiskt sett den vid två tillfällen. På den mest udda platsen av alla. Vid mitt tjäderspel. Men dom har bara flugit förbi och var säkert på väg till häckningsplatser längre norrut.
Sten
Svar från Mr_North 2020-10-29 08:19
Tackar så mycket Sten :)
Ja i Uppland och Gästrikland så får man ju bara se dom på väg till och från deras häckningsplatser som ju är längre upp i norr.
Det låter som en annorlunda fågel att se vid ett tjäderspel men det är alltid kul när man får se dom :)
Grattis till den blå kärrhöken. Tur att den långa väntan bar frukt. Jag har ännu inte lyckats få en hanne på bild.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2020-10-29 08:27
Tack så mycket Lena :)
Det verkar som om man ska ha tur att få se dom (hanen alltså), tror jag bara är uppe i 5-6 gånger nu, sen ska man ju ha ännu mer tur att dom kommer så nära så man får en användbar bild på dom :)
Ett tips är Angarnssjöängen från mitten av september och hela oktober som jag hört många säga är ett av Upplands bästa ställen om man vill se blåhökar på hösten.
Såg också att det lagts upp flera bilder på blåhökar vid Hjälstaviken den här veckan, även på hanar.
Fint jobbat..och med fint ljus blev det extra bra..
Mvh/Gunte..
Svar från Mr_North 2020-10-30 08:30
Tack så mycket Gunte :)
Mvh
Fredrik