Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Sparvhökar

På hösten brukar det vara bra lägen för att fota sparvhökar som jagar flockar av unga småfåglar.

Två helger i rad åkte till ett ställe där många unga steglitser samlas bland massa solrosor och där flera sparvhökar ibland gjorde blixtsnabba attacker.

Jag underskattade hur svårt det skulle vara, speciellt att försöka följa en sparvhök som flyger lågt under trädlinjen i jaktläge vilket går jättesnabbt, mot blå himmel så var det lite "lättare" om man ens ska använda det ordet i det här sammanhanget ;)

Inte så ofta man står och fascineras av hur snabba sparvhökarna är samtidigt som man är så frustrerad över att man inte hinner med att följa dom :)

.

Söndag 11/10 2020

.

.

.

.

.

.

Bland solrosorna satt steglitserna, oftast klarade dom sig undan hökens attacker, dom få som blev tagna var unga steglitser (vuxen på bilderna).

.

.

Söndag 17/10 2020

.

.

.

.

.

.

I det här läget sätter höken en väldig fart ner mot solrosorna, det här är sista bilden i fokus innan jag tappar ut den ena hörnet i sökaren vilket gör att fokusen tappar höken.

.

7 bilder i serien senare så får jag den här bilden som skulle ha gjort mig väldigt nöjd om den hade suttit.

Jag tror att om jag hade lyckats hålla sparvhöken i mitten av sökaren så kamerans autofokus hade behållit låsningen så hade nog kameran inte hoppat till solrosorna, på den här bilden så hade autofokusen börjat justera sig tillbaka till hökens men inte tillräckligt, det grämer mig fortfarande att jag inte hann med :-/

.

.

.

.

Några av dom få bilderna som jag lyckades hålla sparvhöken i fokus när den var under trädlinjen.

.

.

Med en av dom unga steglitserna i klorna

/Fredrik

Inlagt 2020-11-02 18:24 | Läst 2301 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Aj då men vilka bilder på de jagande hökar annat än mina få bilder..snyggt hela serien
Svar från Mr_North 2020-11-03 08:01
Tack så mycket Nini :)
Mvh
Fredrik
Fin serie fast jag hade inte beskurit så mycket utan att det är lite mer luft framför. Men de fyra sista är riktigt riktigt bra. Fina på steglitsen också

Ja man blir ju lite frustrerad att AF är så svårt med bakgrund, visst har det blivit något bättre genom åren men det är fortfarande ganska dåligt och du har troligen en av de bättre kamerorna att klara detta. Helst hade jag velat programmerat AF helt själv, jag hade önskat ha ett val att den alltid ska välja den punkt som är närmaste träff och aldrig sätta fokus på något som är bakom denna punkt. Visst kan det bli ett problem om det skulle vara ett träd framför men det skulle vara ett snabbt övergående problem, den skulle ifs sätta fokus på närmaste vingen men troligen har man det skärpedjupet på det avståndet. Man skulle iaf slippa att ha 95% av bilderna på skogen bakom.
Svar från Mr_North 2020-11-03 08:07
Tack så mycket Peter :)
Så länge man börjar följa sparvhöken ovanför trädlinjen så håller kameran ganska bra när den kommer under, så var det på dom bilderna i slutet, men att försöka ta fokus på avstånd på en snabb och liten fågel som flyger med massa träd i bakgrunden var nästan omöjligt.
Det hade nog gått lättare om fågeln varit närmare (större i sökaren) men då kommer nästa problem, det går ännu snabbare när den är närmare.
Får börja fota stora långsamma fåglar kanske :)
pdahlen 2020-11-03 08:15
Det ska nog inte vara för lätt. Dock tycker jag det är konstigt att de inte har en fokusmode som är närmast, det måste ju vara ett av de enklare att programmera i jämförelse med ögonfokus mm
Mycket fin serie, gillar verkligen de bilderna när du har fått en fin gröngul bakgrund med sparvhökshanen där i, känns riktigt höstligt och fint :)

Steglisterna var också riktigt granna, ja det känns som om att många ungfåglar stryker med ganska så fort då de inte har någon erfarenhet av livet där än.

Alla bilder är grymt bra såklart men puffbilden här är ju klart favoriten :)

Ang autofokus, hehe ja man kan bli riktigt frustrerad på det...
Svar från Mr_North 2020-11-03 08:13
Tackar så mycket Joakim :)
ja jag gillar också dom med lite annat i bakgrunden än bara blå himmel, vill ha lite mer av sånt men det är jäkligt svårt med en liten snabb fågel.
Ja min favorit är också puffbilden, just i det läget har höken accelererat väldigt mycket i fart, lite kul att lyckas sätta en sådan bild :)
Jag har jobbat lite med en "time-lapse" på 66 bilder i serie där just den är sista bilden som visar lite hur det ser ut när höken ökar farten, den kommer i veckan :)
Joakim88 2020-11-03 08:18
Förstår det att det är svårt att hinna med en sådan snabb liten rovis i full fart :)
Men du har ju lyckats här ändå.

Spännande det ser vi fram emot! :))
Nu blev jag nästan lite besviken, jag väntade med spänning på bilden när den tar den intet ont anade steglitsen. Nej, det menade jag egentligen inte, för det finns några grymma bilder i denna serie. Bilden innan den inte helt skarpa i solrosorna t ex. och de sista när den är under trädlinjen är mycket imponerande. Inser att detta måste ha varit väldigt svårt att hänga med i.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2020-11-03 08:31
Ha ha, jag lovar det var en sådan bild jag hade i huvudet men insåg att den kommer nog bli svår att få, men drömmen om en sådan bild finns kvar :)
Jag var nöjd med att få några bilder med lite annan bakgrund än blå himmel, men det var inte så lätt, man vill ju börja följa höken på avstånd och ha den i sökaren när den kommer närmare men det var nästan omöjligt med en liten och snabb fågel mot en flerfärgad bakgrund, och när höken väl kom närmare och var större i sökaren gick det väldigt mycket snabbare så det var svårt det med :)
Får sikta in mig på en stor och långsam lappuggla i vinter istället, det låter lättare (om man nu hittar en) :)
Fattar inte hur du hinner med. Sen, är det bara att åka ut till någon hök och fota. Verkar som dom väntar på dig. Jag ser en hök någon gång om året. Skulle vara lycklig om jag hade en av dessa bilder.
Sten
Svar från Mr_North 2020-11-03 08:46
Just flygande fåglar tycker jag är kul så jag fotar det ofta och får på så vis träning på det, har jag inte fotat flygande fåglar på ett tag så märks det direkt då man missar mycket.

Det är väl kanske inte alltid så att man kan åka ut och få flera chanser på just en sparvhök under samma dag, men just nu på hösten så brukar sparvhökar hålla till i det här området där småfåglar (steglitser mest) samlas för att äta upp sig av solrosfrön, men så fort steglitserna drar så är hökarna borta och man får vänta tills nästa år.
Dom två näst sista med den fina bakgrunden, mycket snygga..Och Steglitsen på solrosen, grann som tusan.
Mvh/Gunte..
Svar från Mr_North 2020-11-03 08:47
Tack så mycket Gunte :)
Ja det blir fint med lite färger i bakgrunden :)
Mvh
Fredrik
PROFFSKVALITET!
Att fotografera snabbt flygande fåglar är en utmaning, som du verkligen behärskar!

Med en gammal Hasselblad hade det nog inte lyckats ... Trots att Hilding M nog var duktig; minns ännu en av hans lappugglebilder - i flykt.
- hawk
Svar från Mr_North 2020-11-05 13:19
Tack så mycket Håkan :)
Ja det är kul att fota flygande fåglar, roligt när man lyckas få lite bildar man är nöjd med :)
Det var lite annorlunda på den tiden utan AF, det är imponerande att dom lyckades så bra som dom ändå gjorde :)
Mvh
Fredrik