Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Första turen för 2021

I tisdags 5/1 åkte jag en liten tur på ca 14 mil till Västmanland för att få fota en av dom hökugglor som varit stationär där ett tag.

När jag står och tittar på den hökugglan så kommer det ett rapport på en hökuggla bara 20 minuter hemifrån mig, typiskt, ser att den är rapporterad igår och idag också så jag hoppas på att den blir kvar ett tag till så jag slipper åka till Västmanland så många gånger :)

.

Hökugglan fångade en sork nära vägen där jag stod och flög upp på en högstubbe, jag undrade vad det var för prick under där ugglan håller sorken, insåg att det måste vara en bloddroppe från sorken.

.

.

Efter måltiden så flyttade hökugglan runt på lite olika platser ute på hygget, till slut så satt högt upp i en gran (ca 30m) och spanade ner i ett vattenfyllt dike, jag ställde mig på vägen ca 50m bort just där diket går under vägen, gissade på att den spanade efter sork i dikeskanten.

Plötsligt så dyker ugglan ut mot mitt håll med vingarna in mot kroppen för snabb men kontrollerad nedstigning

.

.

Såg ett tag ut som om den tänkte gå ner på en sork men den ångrar sig och avbryter nedstigningen genom att fälla ut vingarna och drar rätt över huvudet på mig

.

.

Den landar på en 5m högstubbbe ca 10-12m från vägen just där jag står där den sedan fortsatte spana i det vattenfyllda diket.

.

Svårt att hitta bra bakgrunder där ugglan satt, här fick jag några jättehöga och glesa tallar som fick duga.

.

Tyvärr så gjorde den inga jakt försök från högstubben, efter ett tag drog den upp i ett högt träd ute på hygget och jagade vidare.

Inlagt 2021-01-07 19:46 | Läst 2820 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Så fina bilder, det var fina bakgrunder också och några riktigt snygga flygbilder.
Svar från Mr_North 2021-01-11 08:46
Tack så mycket Peter :)
Just när en uggla sitter på ett hygge så blir det svårt att hitta bakgrunder, man får flytta runt lite så man får in nått i bakgrunden :)
Några av flygbilderna blev bra, det var fler som inte satt, att fota nästan rakt upp med en slutartid under 1/800 är inte att rekommendera, är glad att några av bilderna satt :)
Mvh
Fredrik
pdahlen 2021-01-11 09:11
När det gäller flygbilder så beror det ju lite hur många chanser man har, det kan ju vara fräckt att fotografera i 1/250 eller liknade om man kan få huvudet skarpt, men det blir det ju oftast inte, annars är det väl över 1/1000 som gäller. Ugglorna är väl ifs inte så snabba. Vad brukar vara ditt tak för ISO om du nu inte vill gå över 1/800? Har funderat på hallandsåsen men det har inte blivit av än, det har kommit en hel del snö där och vägarna ute i området är väl inte de bästa. Nu har jag ju några tusen bilder på Hökugglan, men det är klart man kan ju alltid få plats med en till :)
Svar från Mr_North 2021-01-11 09:40
Ja det är ju att föredra att få lite flera chanser, här var det bara den chansen jag fick :)
Helt klart så kan det bli fint med lägre slutartider för att få rörelser i vingarna.
Vad jag har märkt själv så är det riktigt svårt att fota nästan rakt upp, tycker att många bilder blir oskarpa då, kanske jag som är svajig ;)
Över 1/1000 hade varit att föredra, en lappuggla är det inga problem att gå lägre på, en hökuggla är mycket snabbare dock så där ska man nog ha så snabb slutare som det går beroende på ljuset.
När jag fotade den här dagen så var det inte så bra ljus (som vanligt) så jag hade 1/800, f6.3 och ISO 2500 just för att jag väntade på att ugglan skulle flyga, flera av bilderna när ugglan sitter still är också på samma inställningar då jag inte vågade ändra fall ugglan skulle dyka på en sork :)
.
Ja man får ju kolla hur vägarna är så man inte kör fast :)
Det är just i snölandskap jag skulle vilja ha hökugglan så jag skulle tagit mig dit om jag kunde, har sett många fina bilder på just den här Hallands ugglan i snön nu senaste dagarna :)
Såg en rolig bild igår: https://www.facebook.com/photo?fbid=3374683575977376&set=a.111976492248117
Vet inte om du kan se den bilden på den länken, hökugglan har plockat upp en vante som någon tappade och ugglan flög ner och snodde den :)
Riktigt fint, kul med flygande bilder också. Gillar bilderna när den sitter med sitt byte :)
Fin fågel.

Hehe ja men det var väl tur ändå att du åkte till Västmanland, annars hade du ju missat denna fina serie ;)
Svar från Mr_North 2021-01-11 08:54
Tack så mycket Joakim :)
Ja det är alltid kul att få en uggla som sitter med ett byte, tyvärr så var det ju en gren i vägen som skymmer sorken lite i bilderna, jag hann inte flytta mig för en bättre vinkel innan ugglan drog in i skogen och gömde sorken.
Flygbilder på hökuggla är roligt att få, det var synd att den inte gick ner där den tänkte först då hade jag "kanske" fått den med lite roligare bakgrund men det fick bli när den drog över mig istället, man får ta det man får :)
Mvh
Fredrik
Sanslöst bra bilder! Bättre kan de knappast bli. Det är ju hopplöst för oss andra att försöka komma i närheten av.
Svar från Mr_North 2021-01-11 08:56
Tack så mycket Sven :)
Roligt att du gillar bilderna, jag brukar alltid ha inställningen att det kan alltid bli lite bättre så man har en liten morot att jaga efter nya bilder :)
Mvh
Fredrik
Sven Blomquist 2021-01-11 09:50
Helt rätt! Inget är så bra att det inte kan bli bättre.
Otroligt fina bilder.
Sten
Svar från Mr_North 2021-01-11 08:57
Tackar så mycket Sten :)
Mvh
Fredrik
Speciellt flygbilderna imponerar!
- hawk
Svar från Mr_North 2021-01-11 08:58
Tack så jättemycket Håkan :)
Mvh
Fredrik
Suveräna bilder, roliga att bläddra igenom! Hälsningar/ Björn
Svar från Mr_North 2021-01-11 08:59
Tack så mycket Björn :)
Kul att du gillar bilderna :)
Mvh
Fredrik
Men åh! En önskan jag har är att få se och fota en uggla live, har aldrig hänt! ;)
Fina bilder och jag avundas dig hehe.
/Martin.
Svar från Mr_North 2021-01-11 09:10
Tack så mycket Martin :)
Om du vill se ugglor så är ett tips att kolla rapporter på Artportalen där du kan se vilka ugglor som syns i Stockholmsområdet just nu.
Bland annat har det varit en hökuggla några dagar nu vid Stäket: https://artportalen.se/Sighting/90022407
Och en hökuggla som varit flera veckor nära Almunge: https://artportalen.se/Sighting/90099860
Hur det ser ut nu och om dom är kvar vet jag inte.
Mvh
Fredrik
Du fick toppenfin bilder på hökugglan, men jag förstår att det känns lite snopet att den finns på så nära håll. Flygbilderna är imponerande även mot det mulna himlen.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2021-01-11 09:13
Tack så mycket Lena :)
Ja så kan det gå, men det kan ju dyka upp en uggla lite var som helst så det är svårt att planera i förväg :)
Mvh
Fredrik
Väldigt fina bilder..
Mvh/Gunte..
Svar från Mr_North 2021-01-11 09:15
Tackar så mycket Gunte :)
Mvh
Fredrik