Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Fiskgjuse Fotosafari.

I lördags var det äntligen dags för att åka till Torshälla ovanför Eskilstuna för att åka ut med en båt där dom kastar ut fisk så att Fiskgjusarna kommer ner och tar fisken väldigt nära båten.

Vi bokade det här datumet för 2-3 månader sedan och jag hade sett fram mot den här resan väldigt länge, väderprognosen höll dock på att sätta stopp för resan och det var risk för ombokning till en ny tid om 2 veckor men vädret började se lite bättre ut på fredagen men det var ändå  risk för mulet väder men vi valde att köra ändå, och det var tur det för på lördags morgonen så var det blå himmel och strålande solsken och svag vind så den morgonen blev ju perfekt :)

Och vilken resa det blev, vilka bilder jag fick,  helt enkelt en fantastisk upplevelse att få se Fiskgjusen komma ner och ta fisken på ibland mindre än 10m från båten, det var till och med så nära att jag hade problem att få med hela fågeln i bilden då jag har en Nikon 200-500mm så fick jag köra på 200mm hela tiden och på en crop kamera är ju det likvärdigt med 300mm vilket blir lite för mycket ibland när dom kom nära båten, jag önskade att jag hade haft en 70-200mm som hade passat lite bättre där :)

På vägen ut till stället där Fiskgjusarna håller till så åkte vi förbi där ett Havsörns par har sitt bo och slängde ut 2 stora Braxar där, det tog inte lång stund innan Havsörnarna kom flygande och dök ner mot fisken och plockade upp dom ur vattnet :)

På något sätt så tappade alla 3 fotografer i båten fokusen på när örnen tog fisken i ytan :-/

Men fokusen satt kort efter när örnen släpade fisken i ytan innan den lyfte :)

Helt plötslig satte Örn hanen fart mot oss och flög förbi båten på ganska nära håll, det var tydligen en annan örn som flög förbi bakom oss som hanen ville jaga bort.

Efter det så åkte vi vidare till stället där Fiskgjusarna brukar hålla till :)

Det tog inte lång stund innan det var minst 4-5 Fiskgjusar som cirklade ovanför båten sugna på att få lite fisk :)

När första fisken kastades ut och den första gjusen kom farande så hade jag zoomen på över 400mm så jag missade helt när den grabbade tag i fisken men jag lyckades zooma ut så jag fick efter den hade lyft upp fisken ur vattnet :)

På dom här bilderna så blev vingen till höger och stjärten på fisken klippt så då passade det fint med tajt crop för att visa dom fina detaljerna, det blev flera sådana bilder :)

Nästa Fiskgjuse som kom ner för en fisk lyckades jag hålla den helt i bild, men det var inte lätt :)

Ofta dök Fiskgjusen ner och snodde fisken framför näsan på Trutarna som också samlades runt båten, här jagar en ung Silltrut efter Gjusen efter att den snott fisken :)

En Storskarv kom flygande och ville också ha fisk :)

Ung Silltrut säger "släng en fisk till mig" :)

Den lyckades roffa åt sig en fisk men hade problem att svälja den och efter en stund så kom en vuxen Silltrut och snodde den.

Den vuxna Truten lyckades till slut svälja fisken :)

Helt plötslig dök det upp 3 jättestora Trutar, det var 3st Havstrutar, man ser storleksskillnaden mot den unga Gråtruten som flyger framför :)

Efter att Havstrutarna dykt upp och vaktade fisken som bilden ovan så vågade inte Fiskgjusarna komma ner och ta fisken längre, det här var den sista fisken så vi avslutade dagen där :)

Avslutar bilderna med en tajt crop på en Fiskgjuse just innan den ska grabba tag i en fisk i vattenytan :)

Inte ofta man kommer så nära en Fiskgjuse så man kan få en sådan här bild :)

Jag kan verkligen rekommendera att åka ut på en sån här tur, det är inte ofta man får se havsörn eller Fiskgjuse så här nära och på det här sättet.

Den vi åkte ut med finns att hitta på http://www.birdphotosweden.com/fotosafari  

Visst det kostar lite men enligt mig värt varenda öre :)

Efter mitten av september så har han turer för bara Havsörn ända fram till isen lägger sig, en sådan tur är redan bokad :)

Ha en trevlig vecka :)

/Fredrik

Inlagt 2017-07-03 11:41 | Läst 5247 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Helt fantastiska bilder Fredrik, grattis! Blir grymt sugen!
Svar från Mr_North 2017-07-04 13:18
Tack Gustav :)
Ja det var en grym upplevelse, något jag kan rekommendera.
Mvh
Fredrik
Oj oj som värsta BBC-EARTH program. Kvalité!
Svar från Mr_North 2017-07-04 13:19
Tack så mycket Ragnar :)
Visst blir det bra kvalitet, det hjälper att komma dom nära :)
Mvh
Fredrik
Superba bilder!/ Björn T
Svar från Mr_North 2017-07-04 13:19
Tack så mycket Björn.
Mvh
Fredrik
Mycket fina bilder!
Svar från Mr_North 2017-07-04 13:20
Tack så mycket Hans :)
Mvh
Fredrik
Verkligen toppenfina bilder !!! Jag har bokat en tur men har fått flytta fram den en gång för det blåst för mycket. Jag ska ut den 16 juli och nu ser jag verkligen fram emot den resan. Jag borde kanske boka en dag i september också. Bra att veta att ett 70-200 kan vara lämpligt. Jag kommer att kunna ha två kamerahus med mej om det finns plats.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2017-07-04 13:23
Tack så mycket Lena :)
Ja med vädret vi har nu för tiden så kan det bli lite ombokningar, vi hade 15 juli som våran backup dag men vi slapp använda den :)
Hoppas du får komma ut den 16é då.
Ja 2 hus med 2 olika objektiv kan vara en riktigt bra idé :)
Mvh
Fredrik
He he, fantastiska bilder du fick där, förstår att det känns bra.. Tycker Skarven också var väldigt fin! Det är häftigt när man är för nära med ett 200 mm (300mm).. Har själv 200 - 500mm. men använder det på fullformat. Har även Nikons 80 - 400 mm. det är väldigt smidigt och snabbt! Borde väl bli 120 - 600 mm. på en cropkamera.. Borde vara perfekt i dom här sammanhangen!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2017-07-04 13:25
Tack så mycket Jan :)
Ja det var fantastiskt att få se dom så här nära. inte så ofta det händer :)
Tycker också Skarven är fin, den ser lite annorlunda ut.
Ja 80-400 hade nog varit ett riktigt bra alternativ :)
Mvh
Fredrik
Fantastiska bilder, en sådan tur ska man nog sätta på att göra listan, det tar nog många många år att samla på sig liknade bilder annars

Stort Grattis
Peter
Svar från Mr_North 2017-07-04 13:28
Tack så mycket Peter :)
Även om den koster lite så är det helt klart värt det, kommer nog åka nästa år igen och en tur för Havsörn är redan bokad i september :)
Mvh
Fredrik
Bättre bilder på flygande rovfåglar över vatten är väl svårt att få, tror ingen här klår det. Har haft lust ibland att lägga ut en död griskulting i trädgården, det skulle ge mig toppbilder på rovfågel från fönstret, men det är inte tillåtet, så det har fått vara.
Svar från Mr_North 2017-07-04 13:36
Tack så mycket Stefan :)
Ja fördelen att komma så här nära ger ju en helt annan kvalitet i bilderna, synd att det ska vara så svårt att få liknande bilder utan att locka dom till båten med fisk :)
Tittar man i många Facebook grupper för fåglar så pratas det ofta om "min matning" "min åtel" vid mitt gömsle, så jag tror det är många som gör sånt utan att ha fått tillstånd som jag tror man måste ha, sen får man väl välja själv om man vill följa reglerna eller inte, men det känns som många bilder är tagna vid egna matningar än vid sådana som man betalar för att få sitta vid.
Mvh
Fredrik
Det är fantastiskt hur fåglarna vänjer sig. Från början ganska skygga fåglar men av ren slump upptäckt att det finns mat och tappat sin rädsla. Kan man få bättre bilder undrar jag. Grymt bra.
Sten
Svar från Mr_North 2017-07-04 13:41
Tack så mycket Sten :)
Jag tror han som driver den här turen har fått jobba en del med att vänja in Fiskgjusarna, nu är han ute varje dag även om ingen tur är inbokad för att ge dom fisk så dom fortsätter komma dit, så det är nog lite jobb att hålla dom vana med båt och människor.
Det är nog väldigt svårt att få liknande bilder utan att ha lockat dom med fisk, har sett liknande bilder från Usa som inte ska vara inmatade fåglar där det verkar vara mycket lättare att komma fåglarna nära, varför det är lättare där vet jag inte men det ser så ut :)
Mvh
Fredrik
ABE 2017-07-04 23:13
I USA kommer man väl alla fåglar närmare... Men jag tror att just fiskgjuse så har man iordninggjorda plattformar för häckning på sina ställen där. Då blir det nog lättare att komma nära ej inmatade fåglar. Vi talar om en av världens mest spridda fåglar. På sina ställen rätt oskygga, ex i Egypten där jag stod under en som satt några meter upp på en lyktstolpe i en hamn.

Förresten, bilderna är ju tok-bra! Nu blir man sugen att testa...