Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Fiskgjuse Pohtiolampi Finland

När jag började fota fåglar för 5 år sedan så var det just fiskgjusen som var den största anledningen att jag gjorde det.

Jag har alltid varit fascinerad av fiskgjusens fisketeknik och tittat på många bilder och videoklipp som andra har lagt upp, många av dom bilderna kom från just Pohtiolampi utanför Kangasala i Finland där det finns ett gömsle vid en damm med inplanterad Regnbågsforell så man kan komma riktigt nära när fiskgjusen dyker ner och fångar regnbågarna :)

Så när jag för någon månad sedan såg att det fanns dagar lediga (brukar vara fullbokat) så bokade jag dom då det passade in med min semester.

Så här kommer lite bilder från Fiskgjusarna i Finland :)

Då jag fotar med en Nikon D500 och en Nikon 200-500mm så blir minsta brännvidden med cropfaktorn likvärdigt med 300mm vilket jag insåg skulle bli knepigt beroende på vart fiskgjusen slog ner, alla nedslagen var i mitten av dammen vilket resulterade i att dom flesta bilderna har klippta vingar, endast 2 bilder fick jag med hela fiskgjusen i bild men det var på håret båda gångerna :)

.

.

.

.

.

Så här ser det ut när fotografen inte hinner med att hitta fiskgjusen i sökaren, när han väl gjorde det och tog den första bilden i det snabba dyket så var det den här, några millisekunder för sent, men vad gör man :)

.

Samma fiskgjuse som tar en fisk och flyger åt "fel" håll, om man ser ur fotografens synpunkt :)

Notera fiskgjusens ena klo som har gått in i ögat på Regnbågen (kraftigt beskuren bild)

Lite annat som hängde runt dammen.

.

Gråhägrarna kom ibland väldigt nära gömslet vilket gav fina porträttbilder :)

.

Brun kärrhök flög förbi ibland, hade flera chanser men jag upptäckte dom alltid försent, den här bilden blev den bästa.

Storskrake hona kom på besök en av dagarna.

Flera unga kråkor hoppade omkring runt dammen.

En och annan silltrut kom och fiskade i dammen, lyckades faktiskt fånga en regnbåge vilket den förvånade fotografen inte fick några bra bilder på då den drog iväg med fisken direkt.

En familj gräsänder kom till dammen, här är en av ungarna

Det var inte bara Regnbågsforell som fanns i dammen, hade hoppats på att en Regnbåge skulle simma till samma ställe så jag kunde få fota en också men inte då :)

Det var bilderna från den resan :)

Mvh

Fredrik

Inlagt 2019-07-26 14:49 | Läst 5281 ggr. | Permalink

"Fint bilder, samma plats somJohnny var på för några veckor sedan. Fint att komma gjusen så nära, tror aldrig det har hänt att den korta sidan är för lång på 200-500, jag brukar istället sakna en meter på den långa änden. Men det kanske är bra att tänka på i ett gömsle att det kan bli ”för bra”. Jag har ju upplevt gjusen dyk från kanske 100 meter håll och det ser ju spännande ut när de kommer som en fällande bomb. Ser ut att ha varit en givande resa"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fint bilder, samma plats somJohnny var på för några veckor sedan. Fint att komma gjusen så nära, tror aldrig det har hänt att den korta sidan är för lång på 200-500, jag brukar istället sakna en meter på den långa änden. Men det kanske är bra att tänka på i ett gömsle att det kan bli ”för bra”. Jag har ju upplevt gjusen dyk från kanske 100 meter håll och det ser ju spännande ut när de kommer som en fällande bomb. Ser ut att ha varit en givande resa
Svar från Mr_North 2019-07-28 19:54
Tack så mycket Peter :)
Ja det är ju ett litet lyx problem att ha när en fågel faktiskt kommer för nära att man inte kan zooma ut mer :)
Jag har faktiskt haft problemet flera gånger, med fiskgjuse safarin i Torshälla och Havsörnsturen i Norge, stor fågel på 10m avstånd får inte riktigt plats med vingarna ;)
Mvh
Fredrik
Fina bilder med mycket skvätt i! Det är alltid trevligt! Tycker 'dykbilden' på Fiskgjusen är riktigt bra!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2019-07-28 19:59
Tack så mycket Jan :)
Ja det blir lite fart i bilderna med allt vatten som stänker :)
Dyk bilden blev lite rolig, skärpan sitter faktiskt på fågeln (vingarna) om man zoomar in, önskar bara att jag hade fått av 1 eller 2 bilder innan den hamnade under vattnet, drömmen är att få en bild på gjusen med klorna rätt fram och vingarna invikta bakåt just innan den slår i vattnet :)
Mvh
Fredrik
Grattis till några riktiga fullträffar! Praktfulla actionbilder och visst sitter man nära. Min sambo använde 70-200 på en kamera med crop-sensor och ha fick nog de mest rafflande bilderna när vi var där. Det blir ju en del annat också och just en skrakhona gav oss mycket nöje.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2019-07-28 20:07
Tack så mycket Lena :)
Ja en 70-200 hade nog kunnat vara ett bra val :)
Ja det var tur det fanns annat att kolla på då det var långt mellan dyken.
Mvh
Fredrik
Här var det action!! riktigt riktigt läckra foton på fiskgjusen när den är som bäst :)
Och även fina bilder på de andra fåglarna :)
Svar från Mr_North 2019-07-28 20:08
Tack så mycker Joakim :)
Ja det är kul med lite action i bilderna :)
Mvh
Fredrik