Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Havsörnar Smøla, Norge 4/7 2018

Efter några fantastiska dagar på ön Runde så for jag norrut ca 26 mil till ön Smøla, inte så långt bort tycker man, borde ju bara ta typ 3 timmar att köra men så fungerar det inte i Norge, 4 bilfärjor och vägar upp och ner och runt berg så kom jag fram över 7 timmar senare :)

På Smøla finns det ett företag som heter Smøla Naturopplevelser som anordnar turer för att fota havsörnar som kommer ner och tar fisk nära båten.

Smøla är ett av dom havsörnstätaste öarna med 10 häckande par runt ön och i år ska minst 7 av paren ha ungar i sitt bo, och att anordna turer är inte bara för att vi glada fotografer ska få våra bilder utan också för att hjälpa havsörnparen på traven med att förse sina ungar med mat.

Att fota örnar som lockats till båten med utkastad fisk kanske kan anses som lite fusk som också sitta i gömsle vid en åtel kan tyckas vara, jag har gjort båda själv och kan säga att fota från ett gömsle är 100 gånger lättare än att fota från en båt som gungar och försöka följa och hålla en örn som kommer i fart i mitten av bilden, det svåraste var nog att få med hela örnen i bild då vingarna oftast klipptes i bild för att örnen kom för nära, ett väldigt jobbigt problem eller hur ;)

Först några fristående bilder sedan 3 längre lyckade serier :)

.

.

.

.

.

.

Serie:1

.

.

.

.

.

.

.

Serie:2

.

.

.

.

.

.

.

.

Serie:3

Den här havsörnen är känd för att vara orädd och har förut tagit fisk så nära som 5m från båten, den här gången tog den fisken på ca 12m avstånd och även om jag hade zoomat ut på 200mm så fick jag inte plats med hela örnen i bild men jag var ändå ute efter några tajt beskurna bilder på örnen just som den sträcker fram klorna just innan den ska ta fisken (se bild 3) så jag var nöjd :)

.

.

.

.

.

.

.

För den som är i Norge och har vägarna förbi Smøla kan jag rekommendera att man tar en tur med Smøla Naturopplevelser.

Dom havsörnssafarina jag varit på i Sverige (Torshälla) så har jag bara fått se en örn gå ner och ta en fisk sen inget mer på dom 2 turer jag gjort där, här fick jag se 12 fiskar plockas upp av olika örnar (ibland samma) så man får lite fler chanser här kan man säga :)

/Fredrik

Inlagt 2018-07-16 11:18 | Läst 4242 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder i det låga ljuset! Ja, Norge är fantastiskt men som du säger så tar det tid att åka runt med bil där.. har gjort det ett antal gånger men det är flera årtionden sedan nu tyvärr!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2018-07-19 13:45
Tack så mycket Jan :)
Ja turen var från 21 och tills solen gick ner så vi fick det bästa ljuset.
Mvh
Fredrik
Bilden med berget i bakgrunden skiljer sig och där stannade jag till!
Svar från Mr_North 2018-07-19 13:47
Tack Ragnar :)
Ja jag gillar den också synd att jag inte fick fler sådana bilder men det var bara tur att den flög just framför berget den gången :)
Mvh
Fredrik
Fantastiska bilder. Kanske något man skulle prova på. Den bilden med lite mer miljö med berget i bakgrunden får bli min favorit
Svar från Mr_North 2018-07-19 13:48
Tack så mycket Peter :)
Ja om du är i Norge och fotar så tycker jag du ska ta chansen det var riktigt kul.
Ja den bilden blev bra tycker jag, synd att det inte blev fler såna lägen.
Mvh
Fredrik
Läckra bilder och riktigt nära inpå. Låter som något man skall prova på nästa Norge-rest.
Svar från Mr_North 2018-07-19 13:49
Tack så mycket Mikael :)
Ja är man i Norge och fotar ska man definitivt passa på att åka ut på en tur.
Mvh
Fredrik
Jag har väl inte sett någon bild som du tagit där jag kan påstå att den är dålig. Inte här heller men som några antyder så hade jag gärna sett några bilder med miljö runt om.
Sten
Svar från Mr_North 2018-07-19 14:08
Tack så mycket Sten :)
Som jag skrev i texten så kom örnarna väldigt nära då jag fotade oftast mellan 200mm (mitt objektivs minsta brännvidd) och 300mm, dom flesta bilderna är inte mycket beskurna utan bara centrerade så fågeln är mer i mitten, många gånger så klipptes ju vingarna i bild vilket endast ger ett alternativ att göra en tajt beskuren bild för att kunna använda bilden till nått, oftast finns det ingen mer miljö i bilden då örnen fyller upp det mesta av bilden, dom gånger det varit lite mera utrymme runt örnarna så är det bara blå himmel eller blått vatten runt om vilket inte tillför mycket som miljö i bilden.

Och som jag också skrev så var jag ju ute efter en tajt bild på örnen med klorna framåt redo att ta fisken som jag också fick (bild 5 från slutet)

Den bilden när jag fick med berget i bakgrunden hände bara en gång, synd att det inte hände fler gånger för jag gillar den bilden :)

Mvh
Fredrik
Oerhört tjusigt! Jag vet att det inte är lätt attt fota från gungande båt och hur "jobbigt" det blir när de kommer för nära, men här har du många lyckade bilder. Vi tittade på detta resmål men vet av erfarenhet hur lång tid det tar att köra i Norge så vi avstod. Vi ska till ön Tustna, vilket är väldigt nära, i september så vi kanske provar detta då om det fungerar.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2018-07-27 14:01
Tack så mycket Lena :)
Ja det var gungigt här och på båten vid Runde så det var lite utmaning, som tur är så är ju örnarna lite större än en lunnefågel så det var lite lättare att hålla dom i fokus, men ändå ganska svårt :)
Om ni nu är så nära tycker jag ni ska passa på, det är verkligen en häftig upplevelse att få dom så nära, dom örnarna vid Torshälla safarin kommer knappt hälften så nära som dom här :)
Mvh
Fredrik
Det är bara att njuta här, vilka bilder säger jag! Det är ju precis såhär jag vill få mina havsörnar ju :)

Alla bilder är ju fantastiska, gillar verkligen närbilderna där man ser örnarnas intensiva blick och sen bilden med hela berget i bakgrunden.

Har läst mycket om smøla och deras tätbestånda örnstam där.

Du är grym! Man blir inspirerad :)
Svar från Mr_North 2021-01-11 09:56
Tack så mycket Joakim :)
Ja det här var en upplevelse som heter duga :)
Jag har ju varit ut på turer i Mälaren där dom kastar ut fisk för fiskgjuse och för havsörn, oftast får man en chans på att havsörnen kommer ner och tar fisk, kanske två chanser, här så fick jag 12 chanser på en och samma tur plus att dom kom mycket närmare, helt fantastiskt :)
Mvh
Fredrik