Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Kungsfiskare i Skåne 21/8 2018

Jag tog en tur ner till Skåne i veckan med första målet att få fota kungsfiskare, visst det finns ställen i närheten där jag bor där man kan få se och fota kungsfiskare men inte riktigt på samma sätt tror jag.

Vid ett litet utlopp i en liten damm samlas det mycket spigg vilket lockar dit kungsfiskaren som ger fina fotomöjligheter.

Nu ska jag inte säga att det är så lätt att den dyker upp där varje dag vilket jag fick erfara då första dagen var fantastisk med en flitigt fiskande kungsfiskare medans den andra dagen dök den inte upp alls och tredje dagen var den där 2 korta gånger bara för att kolla läget för att snabbt försvinna.

Mitt tält gömsle är uppställt ca 5m från sittpinnen så det blir ju inte så mycket till miljöbilder då jag kör med 200-500mm på en crop kamera, och sittpinnen som fanns där var inte den snyggaste så jag ville inte ha med så mycket av den så det är mycket närbilder.

Lite intressant hur färgen kan skifta så från bild till bild på kungsfiskaren, när solen ligger på så blir den blå-grön ibland mera grön på vissa bilder och i skugga (molnigt) så blir den mera blå (se 3 sista bilderna) ända använder jag samma "temperature" i Photoshop ändå skiftar det i färg, sen får jag såna detaljer i kungsfiskarens fjädermönster så jag fick problem med "Moire" eller färgskiftningar eller vad det nu är vilket jag inte fått förut (se bilden längs ner) jag fick bort färgskiftningarna med moire penseln i Camera Raw i alla fall.

Det våta märket på pinnen är efter att kungsfiskaren upprepade gånger slagit spiggen mot pinnen för att avliva eller bedöva den för att lättare svälja den med huvudet före.

Mitt andra mål med resan till Skåne var att få lite bilder på röd glada, hittade ett ställe där flera höll till men jag hade problem med att det var värmedaller över den skördade åkern dom jagade vid så av 450 bilder jag tog så fick jag 5 som gick att använda, väldigt frustrerande då jag hade riktigt fina lägen på gladorna nära bilen :(

När jag satt och försökte fota glador så såg jag en mindre fågel kom flygande, åh en liten rovfågel tänkte jag och medans jag fotade den tänkte jag vad är det jag fotar för något :)

Det visade sig vara en gök :)

Och en buskskvätta landade i en buske nära bilen :)

Det var allt från min Skåne resa :)

/Fredrik

Moire effekter i fjäderdräkten :-/

Inlagt 2018-08-25 10:31 | Läst 6452 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder på en vacker fågel, jag menar Kungsfiskaren.. De andra bilderna är ju också väldigt bra! Ser faktiskt ingen 'moiré' i sista bilden..
Hälsn!
Svar från Mr_North 2018-08-25 11:30
Tack så mycket Jan :)
Är det inte moire effekt som är lite mörkare blått och annan grön i den blåa fjädrarna (inringat nu) ?
Det försvann när jag använde moire penseln i Photoshop i alla fall, eller ja färgskiftningarna försvann i alla fall.
Mvh
Fredrik
ehrsa 2018-08-25 11:53
Hej! Jag ser faktiskt ingen sådan effekt där.. men jag kanske har en skärm som inte klarar att återge detta, så kan det ju också vara, eller så klarar min skärm att hantera moire bra..? Du vet säkert bättre om detta med moire än vad jag vet! Tittade själv på detta nyss: https://www.youtube.com/watch?v=QZYpEMp87Xo
Hälsn!
Superfina bilder på den vackra fågeln!
Svar från Mr_North 2018-08-26 14:31
Tack så mycket Dan :)
Mvh
Fredrik
Mycket fina bilder, gillar särskilt den med kungsfiskaren som kommer ganska rakt upp ur vattnet med fisken i näbben. Kul med en gök också, brukar inte visa sig så ofta
Svar från Mr_North 2018-08-26 14:34
Tack så mycket Peter :)
Ja det var kul att få lite bilder när den lyfter från vattnet men det var inte lätt att hinna med då det går ruskigt fort ner i vattnet och sedan upp, det gäller att vara beredd, jag missade flera dyk då jag inte var med på noterna :)
Mvh
Fredrik
Mycket vacker bildserie! Gillar speciellt de på kungsfiskaren! MVH Yvonne
Svar från Mr_North 2018-08-26 14:35
Tack så mycket Yvonne :)
Mvh
Fredrik
Otroligt fina bilder på kungsfiskaren! Jag kan inte ens välja en favorit för de har alla någon extra fin detalj. Du har verkligen blivit en mästare på fågelfoto. Men samtidigt visar du att det krävs både tålamod och massor av tid för att få det man vill.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2018-08-26 14:41
Tack så mycket Lena :)
Ja det är så många bra bilder jag fick därifrån så det är svårt att välja vilka jag ska lägga med, och jag har många fler :)
Ja tålamod är nog viktigt att ha, jag satt från att tältet var uppe 04:40 till 08:30 innan kungsfiskaren dök upp, en dam som dök upp innan 06 och satte upp sitt tält och satt fram till 08:00, hon sa att om inte kungsfiskaren dykt upp innan 08 så kommer den inte att göra det alls så hon packade i hop sitt och åkte därifrån, 30 minuter senare så dök den upp, så ja tålamod är viktigt plus att man måste ha tiden att vänta ut det man vill fota :)
Mvh
Fredrik
Ja, Skåne är bäst! ;-) En fantastisk serie på kungsfiskare! Och göken är inte dålig. Glador är jag mer van vid ;-)
Svar från Mr_North 2018-08-26 14:46
Tack Christer :)
Ja det verkar vara Skåne som gäller för att få fina bilder på kungsfiskare :)
Kan tänka mig att du är van att se glador hela tiden, här uppe hos mig ser man dom inte så ofta och det här var första gången jag fick chansen att fota glador :)
Mvh
Fredrik
Superfina bilder som sagt! Färgskiftningarna beror på hur fågeln är vänd mot solen. Även om solen kommer från "samma" håll så kan det bero på om fågeln sitter åt vänster eller höger i bild. Jag har samma fenomen med mina stenknäckar hemma. Färgerna blir starkare om beroende på hur den sitter på pinnen. Typ!