Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Premiärtur med nytt kamerasystem

Igår blev det min första tur med nya kameran Sony A9 II och Sony FE 200-600mm.

Efter att ha fotat med Nikon i 3 år så tog jag steget till en spegellös kamera, har väntat och väntat på att Nikon skulle komma in i matchen med en spegellös kamera som skulle kunna mäta sig men Sonys A9 men så här 1 1/2 år sedan Nikon släppte Z6 och Z7 och dom har fortfarande inte fått ordning på autofokusen på dom, så istället för att fortsätta vänta på Nikon så fick det bli en Sony A9 II.

Premiärturen blev till Kyrksjön i Bromma, brukar vara lätt att komma nära svarthakedoppingarna där så jag tänkte att det blir ett bra första test för den nya utrustningen, men det blev en annan dopping som stal hela showen :)

I Kyrksjön brukar det hålla till 2 par skäggdoppingar i varsin ända av sjön, nu har det dykt upp ett par till som verkar vilja hålla till i mitten av sjön och det resulterade i hårda revirstrider.

Jag har aldrig fått uppleva revirstrider hos doppingar, bara det vanliga när dom gör ljud och ser hotfulla ut, nu var det riktigt hårda fysiska strider och jag satt på första parkett bara 10-12m ifrån :)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ett bra första test för nya kameran, fick till ett gäng bra bilder även om jag i stridens hetta lyckades ändra inställning till AF-S utan att jag märkte det, tillslut började jag undra varför inte fokusen följde längre :)

Jag säger ju nu inte att jag inte hade fått dom här bilderna med min Nikon kamera, det hade jag nog, men det hade varit svårare med tanke på blackouten som blir i sökaren på grund av spegeln som åker upp och ner 10 gånger i sekunden, skönt att slippa det med A9án kan jag säga :)

.

Här kommer lite bilder på svarthakedoppingarna som faktiskt också visade upp sig fint, dock utan slagsmål :)

.

.

Här kommer några bilder som kompenserar för bilden i förra inlägget där jag inte fick med hela speglingen på doppingen :)

.

.

.

.

.

Och en nära bild för att visa lite detaljer :)

Det var några av bilderna från min premiärtur :)

/Fredrik

Inlagt 2020-04-26 11:45 | Läst 4073 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Man tror det inte är sant, vilka grymt bra bilder. Den kameran/objektiv behöver nog aldrig bytas ut. Kan man får bättre, bra fotograf också naturligtvis.
Sten
Svar från Mr_North 2020-04-27 10:24
Tack så mycket Sten :)
Ja det blev en bra första tur med nya kameran :)
Mvh
Fredrik
Superbra bilder! Känns som kameran levererade direkt.. Men jag vet ju att det inte alltid hänger på kameran.. men är ibland ändå avgörande! Den ska helst inte vara en begränsning.. så klart! Kul! Hur är den 'utzoomad'.. :-)
Hälsn!
Svar från Mr_North 2020-04-27 10:28
Tackar så mycket Jan :)
Det blev ett bra första test med kameran, hade velat prova lite på flygande fåglar men det får bli en annan tur :)
Självklart hänger inte allt på kameran men den hjälper till :)
Jag fick nog aldrig något läge att testa den utzoomad, jag tror att 362mm var det mest utzoomade jag hade på den turen :)
Mvh
Fredrik
Makalöst bra bilder, grattis! Kul att du fick den nya utrustningen att fungera direkt.. Hälsningar/ björn
Svar från Mr_North 2020-04-27 10:31
Tack så mycket Björn :)
Ja det var kul att det fungerade så bra på första turen :)
Mvh
Fredrik
Vackert, det ser ju ut som att vara en riktigt actionkamera :), har inte heller sett revirstrider mellan doppingar, utan mer parningsritualer. Med dessa motiv så får du kanske inte testat ut kameran, men mer objektivet. Men Sony 200-600 lär vara skarpt så det är säkert inte sämre än nikons 200-500, du förlorar dock cropfaktorn. 200-500 har ju inte världens snabbaste AF, där kanske Sony är bättre. Intressant kommer det att bli om du upplever någon lagg när du fotograferar flygande fågel och om man hittar någon lämplig AF mode. Du har inte kvar nikon för en jämförelse? Grattis till köpet och det blir intressant att följa, ser riktigt bra ut såhär långt
Svar från Mr_North 2020-04-27 11:12
Tackar så mycket Peter :)
Ja det var väl inte jätte utmanande situationer som kameran fick utsättas för på första turen, hade ju helt klart kunna fånga liknande bilder med min Nikon.
Men om du ser på bild 2-4 när skäggdoppingen sätter full fart mot sin rival så vet jag att jag har haft problem att hinna med när jag kört Nikon, största anledningen till att jag inte hinner med eller missar skulle jag säga är blackouten i sökaren, det hade jag inga problem med nu med Sony.
Man märker skillnad på AF´n på 200-600 jämfört med Nikon 200-500, Sony´n känns helt klart snabbare.
Har inte hunnit med flygande fåglar alls, springande skäggdopping på vattnet är det närmaste jag kom det ;)
Mer tester kommer :)
Mvh
Fredrik
Väldigt vackert! Och kameran gör mycket, men fotografen är viktigast. Sen är det så att med en ny pryl oavsett vilken blir det gärna en extra lyckad start.
Svar från Mr_North 2020-04-27 11:14
Tack så mycket Stefan :)
Som du säger så är det ju alltid den bakom kameran som är viktigast men att ha bra utrustning hjälper till en del :)
Mvh
Fredrik
Grattis till ny kamera, det ser ju riktigt bra ut ;)
Och strålande bilder igen :)
Svar från Mr_North 2020-04-27 11:20
Tack så mycket Joakim :)
Ja det ska bli kul att testa den på lite mer utmanande grejer på kommande turer :)
Mvh
Fredrik
Grattis till nya kameran och det systemet verkar ju leverera. Verkligen actionladdade bilder. Jag har sett skäggdoppingar ryka ihop vid Hornborgasjön och det var en upplevelse. De var mycket våldsamma och jag fick bilder som liknade dina men ljuset var inte lika bra. FIn spegling denna gång:-)
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2020-04-27 11:23
Tack så mycket Lena :)
Ja än så länga verkar den fungera bra, har inte hunnit testa den mer än en tur.
Vill prova på flygande fåglar vilket ju är den största anledningen till att jag valde just A9.
Mvh
Fredrik
Fina bilder!
/MA
Svar från Mr_North 2020-05-06 13:29
Tackar så mycket Mats :)
Mvh
Fredrik
Satan i gatan! Kanske dags att kika in Sony lite mer!!!
Svar från Mr_North 2020-05-15 09:14
Tackar :)
Jag har tittat på Sony sedan första A9´n kom ut.
För mig som gillar att fota flygande fåglar så är det helt klart värt att ha ett av dom bästa autofokussystemen som finns att få idag :)
Mvh
Fredrik