Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Storlom vid Säbysjön, Järfälla.

En sjö jag åker till då och då är Säbysjön i Järfälla, en väldigt fin fågelsjö där man kan få se det mesta.

Sitter man en stund vid en brygga som finns där så kan man ganska snart få se Fiskgjuse, Brun Kärrhök, Ormvråk, Bivråk, Sparvhök, väldigt bra om man gillar rovfåglar, alla nämnda rovfåglar såg jag när jag var där igår men den stora höjdpunkten var att få se Storlommen som varje år häckar där, och det blir ännu bättre jag fick se en vuxen Storlom med sällskap av en årsunge :)

Riktigt kul att få se att det går bra för den unga Storlommen, har inte sett några andra rapporter om lyckade häckningar i Uppland så att den här familjen lyckats är riktigt bra :)

Här kommer resten av bilderna från igår :)

Fiskgjuse årsunge.

Fiskgjuse adult hona

Fiskgjuse adult hona

Fiskgjuse jagad av en Ormvråk.

Inte världens bästa bild men då det var 3é gången någonsin jag fick se och fota en Bivråk så fick den vara med :)

En Sparvhök som hamnade i bråk med en mycket större ung Brun Kärrhök, såg inte vem som vann men Sparvhöken flög efter fajten förbi där jag stod :)

Årsunge Gräsand.

Rödstjärt hona.

Rödstjärt årsunge.

/Fredrik

Inlagt 2017-08-08 17:17 | Läst 4403 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Väldigt fina bilder, speciellt rovfåglarna, både fiskljuse och ormvråk på samma bild, det är nog mycket ovanligt.
Svar från Mr_North 2017-08-17 22:59
Tack Stefan.
På det här stället är det en ganska vanlig syn då Fiskgjusarna ofta försöker jaga bort Ormvråkarna, det svåra är att få en bra bild på det då det ofta sker långt bort, hade också en luft batalj mellan en ung Brun Kärrhök och en Sparvhök men inga bra bilder på den fajten :)
Mvh
Fredrik
Vibybo 2017-08-18 08:28
Förra året såg jag många bataljer mellan brun kärrhök och glada, men alltid för långt bort. I år har det varit mer sparsamt med kärrhöken.
Superfina bilder Fredrik!
Svar från Mr_North 2017-08-17 23:01
Tack så mycket Gustav.
Mvh
Fredrik
Väldigt fint! Gillar Storlommar lite extra.. Hade en gång en närkontakt med bara tre meters avstånd när jag satt i en kajak, för längesedan.. Dom är riktigt stora och magnifika när man får se dom så nära! Kul med vråken och gjusen i samma bild, det är inte så ofta man kan jämföra så där bra! Även Bivråken är fin, den är inte helt lätt att artbestämma ute i fält, om man inte råkar få en riktigt bra obs..
Hälsn!
Svar från Mr_North 2017-08-17 23:05
Tack så mycket Jan.
Ja det är något speciellt med Storlommar, skulle gärna se en på 3m avstånd :)
Det var väldigt mycket vråkar den här kvällen så det blev ganska mycket möten i luften mellan olika fåglar, det svåra är att få en bra bild på dom tillsammans :)
Mvh
Fredrik
Fina bilder. Själv är jag egentligen inte intresserad varken av att fotografera fåglar. Jag är knappt intresserad av fåglar över huvud taget. Men jag vet hur en storlom låter, och det är fantastiskt att få höra den. Jag rör mig ganska ofta runt Säbysjön, med en hund som främsta anledning, och jag har hört lommen både i år och förra året. I våras hörde jag något väldigt konstigt. Jag begrep inte ens om det var en fågel. Men av en händelse klickade jag på en länk på internet för att höra hur en enkelbeckasin låter, och insåg då att det var just en enkelbeckasin jag hade hört. Det var på sjöängen, precis norr om Säbysjön. Lommen har jag hört från bryggan lite norr om Säby gård, och från en rastplats på östra sidan om sjön, ungefär vid mitten av sjön. Vilken brygga är det du nämner i ditt inlägg?
Svar från Mr_North 2017-08-17 23:09
Tack så mycket Per.
Förut fanns det 2 bryggor i Säbysjön men nu är den som låg närmast gården vid Säbystrandäng är borta så den jag var vid är den som ligger på mitten av sjön på västra sidan och den kallas "Kajen"
Mvh
Fredrik