Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Svalor och humlor vid 30 m-kärret, Järfälla 9/9 2018

Åkte en sväng till Järfälla och 30 m-kärret på eftermiddagen för att se om det fanns några blåhakar på plats vid dämmet och fågelrestaurangen bland alla solrosor.

Kan säga att det hände inte mycket där om man inte gillar att se svalor då :)

Ladusvala

.

Trodde först att jag bara sett och fotat ladusvalor men när jag kollade bilderna så såg jag den här, får det till en ung backsvala, någon får rätta mig om jag har fel

En till på den troliga backsvalan.

.

Bland solrosorna så såg jag en liten fågel flyga förbi men den ville inte hoppa upp och visa sig, jag fick roa mig med att fota humlor som satte sig på solrosorna, blev ganska nöjd med dom bilderna dock :)

Ganska kul att min Nikon 200-500 fungerar så bra som makroobjektiv även om man måste stå 2.2m bort och fota :)

/Fredrik

Inlagt 2018-09-11 13:24 | Läst 2146 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Trevligt med svalorna i alla fall! Svalor ger en känsla av att det fortfarande är sommar alla fall.. Egentligen försvann sommaren när Tornseglarna drog för en månad sen.. men svalor går också rätt bra! Håller med om tele på makrobilder, det fungerar riktigt bra och man får ett bättre skärpedjup än om man kör med ett makroobjektiv! Jag kör gärna mitt 80-400 mm. zoom på fjärilar, det brukar bli väldigt bra, Humlor blir också väldigt bra! Hälsn!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt med svalorna i alla fall! Svalor ger en känsla av att det fortfarande är sommar alla fall.. Egentligen försvann sommaren när Tornseglarna drog för en månad sen.. men svalor går också rätt bra! Håller med om tele på makrobilder, det fungerar riktigt bra och man får ett bättre skärpedjup än om man kör med ett makroobjektiv! Jag kör gärna mitt 80-400 mm. zoom på fjärilar, det brukar bli väldigt bra, Humlor blir också väldigt bra!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2018-09-14 08:31
Tack Jan :)
Ja det är väldigt bra träning om inte annat att försöka fota svalor, men det blir många bilder som man bara kastar sedan :)
Det är ju nästan bättre med tele när det gäller fjärilar då dom är lite svårare att komma nära, humlor, bin och flugor mm skulle nog var bättre med ett mackro om dom sitter still då :)
Mvh
Fredrik
Verkligen fint fångat dessa svalor, bakgrund bakom brukar ge problem för AF och du har fått dem så fint exponerad också, inte bara svarta.

Ja 200-500 fungerar fint som ”makro”, bekvämt att fotografera fjärilar mm med det
Svar från Mr_North 2018-09-14 08:35
Tack Peter :)
Jgf hade lite tur med humlan då jag precis ställde mig på knä för att få med den blåa himlen och just som jag började fota så lyfte den och jag lyckades hålla fokuspunkten på det dom första 2 bilderna :)
Ja jag har fotat fjärilar med 200-500 förut och det fungerar riktig bra :)
Mvh
Fredrik
Hej Frederik.
Imponerande bilder av svalerne. Den sista bilden av den flygande humlen är super.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Hur laddar du in bilder som kan förstoras och rullas sedan med piltangenterna på tangentbordet? Det finns många (inklusive mig) som inte kan ta reda på det och David kan uppenbarligen inte förklara det. Efter att han har ändrat bloggverktyget.
Svar från Mr_North 2018-09-14 08:46
Tack så mycket Erik :)
För att lägga in bilder så klickar jag på "infoga/redigera bild" sedan klickar jag på ikonen som ser ut som en "map" med förstorningsglas på raden "källa" där klickar jag på "välj fil" sedan "ladda upp" när bilden är uppladdad kommer en liten version av den upp med valen "tumnagel" och "stor" där väljer jag "stor" och sedan "ok" och sedan "ok" igen, då hamnar bilden i skrivrutan för bloggen, sedan är det bara att upprepa för nya bilder.
När du skriver bloggen och väljer förhandsvisa så visar den inte med funktionen att rulla mellan bilderna med piltangenterna, men när du publicerat bloggen så fungerar det som det ska.
Hoppas det hjälper lite :)
Mvh
Fredrik
Erik Madsen 2018-09-14 13:51
Tack för info. Men nu har det rättats av redaktionen. Jag har alltid gjort som dig med ett foto i taget. Och nu fungerar det igen.
Hälsningar. Erik.
Kul med humlorna. De är ju "kanderade" med frömjöl.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2018-09-14 08:47
Tack så mycket Lena :)
Ja den blev väldigt gul av att krypa på solrosorna :)
Mvh
Fredrik
Väldigt fina bilder på såväl svalor som humlor.

Mvh Jörgen
Svar från Mr_North 2018-09-14 08:49
Tack så mycket Jörgen :)
Mvh
Fredrik
Svalor är kul prickskytte, ett utmärkt tidsfördriv under timmar om man vill. Insekter, speciellt större eller flygande, är lättast med tele tycker jag. Det blev riktigt bra utfall med dina bilder i vart fall.
Svar från Mr_North 2018-09-14 08:50
Tack så mycket Stefan :)
Ja det är bra träning om inte annat :)
Mvh
Fredrik