Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Svarttärnor Västerås 19/5 2018

Gjorde ett nytt försök hos lappugglorna utanför Västerås men jag gick lottlös därifrån för andra gången på två veckor, så jag bestämde mig för att åka förbi Asköviken i Västerås där jag vet att det finns 25-30 svarttärnor som jag aldrig har fått se ännu.

Det brukar vara svarttärnor vid Hjälstaviken men då oftast i få antal och alla gånger har jag inte fått se dom.

Nu var jag lite för sent ute för att få den bästa läget med solen bakom mig vilket nog är tidig morgon om man ser vart tärnorna håller till men jag lyckades få några bilder innan solen flyttade sig för mycket och gav starkt sidoljus.

Så här kommer dom bilderna som jag blev mest nöjd med den dagen, för en gångs skull inte så många bilder som jag brukar lägga upp :)

.

.

.

Det fanns också ett gäng dvärgmåsar på plats som jag bara sett en gång tidigare vid Hjälstaviken.

Det var alla bilder från mig den här helgen som var.

Ha en fortsatt trevlig vecka :)

/Fredrik

Inlagt 2018-05-21 13:48 | Läst 2805 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra fångat! Jag har en koloni med häckande svarttärnor en timme österut från fritidstorpet i Österbotten. Jag var dit för två veckor sen, men då hade de ännu inte anlänt. Kanske nu?
- hawk
Svar från Mr_North 2018-05-21 16:41
Tack Håkan.
Enligt Artportalen så har det funnits svarttärnor på den här lokalen under hela maj, du bor ju inte så mycket högre upp så man tycker dom borde ha dykt upp hos dig, dom kanske är lite sena bara :)
Mvh
Fredrik
Har inte sett någon av de här fåglarna. Var till Västerås i hopp om att se men vet man inte platsen så är det inte lätt att veta var man ska leta. Tero Niemi vet jag tog bilder på dom för väldigt länge sedan. Den är otroligt fin i sin sotsvarta dräkt.
Sten
Svar från Mr_North 2018-05-21 16:44
Tack så mycket Sten.
Dom här håller till vid lokalen som på Artportalen kallas "Lövsta-pumpen" och jag stod just där man går på på spången ut till gömslet men fotade mot motsatta riktning som gömslet då så tidig morgon ger bäst ljus, annars är det eftermiddag/kväll som gäller och då från gömslet där tärnorna gör förbiflygningar ibland.
Mvh
Fredrik
Det var en grann stilstudie, med utmärkt bokeh!
Svar från Mr_North 2018-05-21 16:45
Tack så mycket Ragnar :)
Mvh
Fredrik
Du fick dem verkligen i bra ljus, för ögonen har en tendens att helt försvinna i det svarta huvudet, men en del har ju ljusare huvud. Det är roliga fåglar att fotografera, lagom prickskytte med kameran. Väldigt snyggt!
Svar från Mr_North 2018-05-22 14:54
Tack Stefan :)
Ja det är väldigt svårt ibland att få så att ögat syns på bild, ljuset måste ligga rätt.
Det är väldigt bra övning att följa tärnor med kameran men man tar mycket bilder som bara är att kasta sen då dom är suddiga :)
Mvh
Fredrik
De är tjusiga, både svarttärnan och dvärgmåsen. Jag har sett tärnan vid Hjälsta men det var en ganska hastig förbiflygning och blev bilder som bäst bara kan ses som en bekräftelse på arten. Jag var förbi lappugglornas tillhåll två gånger i helgen men ingen visade upp sej denna gång.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2018-05-22 14:59
Ja lite kul att få fota dom 2 arter man inte ser så ofta :)
Trist att inte ugglan ville visa sig, var lite förvånad att vi bara var 3-4 st där i lördags morse det brukar vara fullt med folk på helgerna, den kanske visar sig mindre i år, men jag har ändå sett bilder därifrån den senaste veckan så dom är ju där så vi kanske bara har haft otur då :)
Mvh
Fredrik
Fina bilder, jag har inga av dessa ännu
Svar från Mr_North 2018-05-22 15:00
Tack Peter :)
Det är bara att leta på Artportalen och se om dom finns i dina trakter och ut och leta :)
Mvh
Fredrik
Dom är väldigt vackra Svarttärnorna! Känns ovant att tärnor kan vara svarta.. Jag har sett dom på Öland flera gånger, men det känns som dom byter häckningsplatser genom åren rätt så ofta, kanske för att deras häckningsplatser växer igen, eller för lite med vatten i 'träsken'.. Har även sett Vitvingad tärna nån gång, tror t.o.m. vid Angarnsjöängen, nån gång för längesedan.. Fina bilder här!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2018-05-22 15:03
Tack så mycket Jan :)
Ja visst är det ovant att se en svart tärna, blir lite annorlunda att fota dom när man är så van att kompensera för att inte överexponera dom vita tärnorna.
Roligt att dom börjat häcka på fler platser så man får se mer av dom :)
Mvh
Fredrik