Om allt och ingenting.....

WHEN THE INSPIRATION DISAPPEAR

Ja, ibland försvinner inspirationen och kreativiteten och kravet att leverera bra bilder kväver en sakta...

Man känner att man hela tiden måste vara bättre än sin senaste bild, och nån dag tar det stopp...Det blir inte bättre vad man än gör och man börjar tvivla på sin förmåga och de flesta bilder hamnar i papperskorgen.

Då är det bara att lägga kameran åt sidan......fördjupa sig i nåt annat ett tag.... och försöka komma tillbaka där man slutade...

Vi får se hur det går.....   =)  Jag har åtminstone använt kameran lite dessa veckor så här kommer några bilder!

Önskar Er alla en riktigt fantastisk helg! Ha det så gott alla!  =)

.

.

.

Inlagt 2013-11-09 07:06 | Läst 15944 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag vet inte om det i sådana lägen är fel på insprirationen. Är det inte snarare så att prestationspressen har tagit över i stället för att inspirationen har försvunnit?
/Katja
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 09:05
Det är nog en kombination av bägge, för när man inte finner något att inspireras av försvinner ju lusten och glädjen att fotografera, och försöker man fotografera ändå blir det ändå inte bra just för att kreativiteten och inspirationen är som bortblåst, men man får kika runt på lite fina bilder här på FS så kommer den nog tillbaka!
Ha en finfin helg!
Jag har saknat Dig och Dina inlägg. Undrade vad som hade hänt. Försök att njuta av Din kamera och var lycklig över allt Du fotograferar istället, så löser det sig skall Du se (jag vet, lättare sagt än gjort). Tänker på Dig. Trevlig helg och många kramar till Dig.
/Milla

Ps. Vad föreställer bild nummer 2? Superläcker!!! :o) Ds.
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 09:06
Tack Camilla! Blir så glad för dina ord!! =)
Bild nummer två är olja på vatten med lite karamellfärg! =)
Ha en underbar helg!
Kram!
Tror i likhet med Katja att det kan handla om prestationsångest. Dina bilder är alltid så otroligt fina och kreativa och det har du fått väldigt mycket positiv respons för, med all rätta. Priset man betalar är väl att man lägger ribban högre och högre för sig själv (vilket du ju också beskriver) och det kan bli jobbigt i längden. Tycker mig ha sett detta utmattningsfenomen även hos några andra FS:are tidigare.
Det blir inte bättre av att man ibland ser inlägg där det propageras för att man ska tänka sig för vad det är för kvalitet på de bilder man väljer att lägga ut... (Kanske menas pooler, men det framgår inte alltid...)
Slappna av... Varför inte att prova på att lägga ut några "mindre bra" foton ibland...?

Förresten, måste säga det ändå, himla fina foton igen!
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 09:07
Tack Rauni! =) Ska nog ta fasta på det du säger och lägga ut mina mindre bra/ sämsta bilder! Alla här kanske får sig ett riktigt gott skratt, och det är ju inte fy skam det heller!! =)
Ha en underbar dag!
Härligt att du är tillbaka, jag har saknat dina inlägg! Dina bilder är alltid en stor inspirationskälla o jag tröttnar inte på dem, men jag förstår dina tankar. Den andra bilden är så spännande!
Kram och ha en jättefin helg!
Ewa
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 09:08
Tack Ewa för dina fina ord! =)
Kram på dig med! Ha en fantastisk helg!
Du är en himla duktig fotograf och har levererat kanonbilder i en jämn ström...- och i ett rasande tempo. Jag tror ingen fixar det i längden.
Gläds över alla fina bilder du åstakommit och över all kunskap du skaffat dig. Och för sjutton unna dig att ha en okreativ period. Eller fotografera o prova något du aldrig gjort tidigare...- där är du ju nybörjare och bilderna får bli hur nybörjaraktiga som helst! Kan vara befriande...- och vem vet vad det kan leda till?
Ha det gott!!!
/ Lena
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 09:11
Tack Lena för dina uppmuntrande ord! =)
Jag har en del projekt på gång, men har saknat gnistan, men ska nog göra som du säger...Det är dags att dra igång det och på det är jag verkligen nybörjare, så det ska bli spännande! =)
Ha det så gott du med!
Fina bilder!
Man måste ta en paus ibland utan att det är nått med det....
Jag har varit dålig sista tiden med bildpubliceringar och Blogginlägg här men det har varit så mycke annat i kombination med dåligt fotograferande sista tiden.
Det är skillnad om det vore din fotofirmasida men det är det ju inte här och här ska det bara vara roligt, då ska det komma när när det känns roligt, och sen är det inte mer med det.
Ha en underbar helg Heléne!
/Lasse
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 09:28
Så sant, så sant Lasse! =)
Ha en underbara helg du med!! =)
Kravet på att leverera bättre och bättre bilder måste du släppa. Du har ju redan så mycket idéer och kreativitet i dig så det kanske inte ryms så mycket mer :-) Att inspirationen förvinner ibland är nog ett måste för att man skall tycka att det är kul igen.
Och så länge man inte försörjer sig på fotandet så spelar det väl egentligen ingen roll. Plötsligt finns den där !
Önskar dig också en skön helg !
ing-marie
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 09:30
Tack Ing-Marie! Du har så rätt i det du skriver! =)
Det kommer när det kommer, och när det kommer spelar egentligen ingen roll ju! =)
Ha en skön helg du med!
Känner igen mig i dina ord! Tillståndet att uppleva att inga bilder duger och och när kravet på sig själv blir större än lusten. I det känsloläget hjälper det inte heller att folk berömmer ens bilder, eftersom man är sin egen hårdaste kritiker.
Kanske är det ett viktigt tillstånd som man behöver för att gå vidare och utvecklas, känslan av att ha stannat på ett trappsteg eller t.o.m. gått nedför. Tror precis som du skriver att man kan behöva ta en paus från allt som heter bilder under ett tag och låta bildseendet lätta. Tror också det är viktigt att skilja på kravet utifrån, vad folk tycker om ens bilder och det krav man har på sig själv. Även om det är roligt att folk uppskattar ens bilder är väl ändå den egna känslan och riktningen viktigast. Trots att jag inte har fotograferat så många år känner jag som sagt igen känslan och vet också att den så småningom förbyts till lust igen och då är kanske lusten också så mycket större när man lämnat svackan/utvecklingsstegen bakom sig. Det gör ont när knoppar brister! Lycka till i din utveckling! Ser alltid fram mot dina fina blogginlägg! Ha en skön helg du också! Yvonne
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 09:50
Tack snälla Yvonne för dina ord! Det var skönt att läsa att fler än jag känner så.... När lusten är borta och kameran bara står där oanvänd, så känner man sig halv.... Jag har ägnat ett par veckor åt att läsa...... Det var nog behövligt, och i morse var jag ute på min första fototur på länge. Det var skönt, och jag var rätt så nöjd med bilderna jag fick....
Ha det så gott och än en gång tack för att du tog dig tid att kommentera! =)
Ha en underbar helg!
Klart inspirationen måste försvinna ett tag ibland. Det är fullkomligt naturligt.
Ha en riktigt fin helg :-)
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 10:36
Ja, Tommy! Så är det nog! =)
Ha en alldeles fantastisk helg!
Halloj Heléne, som sagt kul att du är tillbaka! Äsch det vet du väl att alla konstnärer har sina "perioder", du är bara inne i en sådan. Du kan ju alltid byta focus en stund, fota något som du inte brukar. Gör som jag, var "bred" :) Sköt om dig nu o ha de!
Ps Fantasieggande bilder, jag ser spermier och ägg!
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 10:37
Tack Catharina! =) Ska tänka på dina ord! =)
Ha det så gott!
PS/ Ser samma sak!!! Hahahaha!
Du har ett så fint öga för bilder, du har tagit så fina bilder. Du har fått mycker respons och det
tycker jag du och dina bilder varit värda.
När du skriver att du/man har/känner krav att leverera bättre än sin senaste bild då är det prestationskravet som tar luft från inspirationen, i allafall i min värld. Något jag tror många känner igen sig i.
Och när prestationen tar över inspirationen hos mig då försvinner min förmåga att se bilderna, både mina egna och andras. Som att vandra i en öken.
Om man har foto som yrke behöver man kanske inte alltid känna sig inspirerad då kan diciplinen hjälpa en över
tider där inspiratione inte känns så stark.
Men att på sin fritid med sitt stora intresse ta till diciplinen blir iaf för mig bara mera krav, mera prestation.
Så vad man gör då beror väl på vem man är och hur man hanterar de här olika delarna av sig själv. För mig handlar det då om att ta en paus från mina krav på mig själv. Och igen...hur man gör detta beror så mycket på vem man är. Jag har i såna perioder slutat läsa om bilder, slutat titta på andras bilder, slutat lägga ut bilder ,gått ut och gått och gått och letat efter mina egna ögon.
Önskar dig en fin helg och höst. Är övertygad om att din inspiration kommer att kännas igen!!

Här är en bild jag tog under en sån period:
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/226126/989538.htm
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 11:02
Tack för dina ord! Det är nog som du skriver... trodde det var brist på inspiration, men det är kanske prestationsångest trots allt........är alldeles förvirrad för jag känner mig så halv utan min kamera....
Jag tittade länge på din bild, läste dina ord.... Det är nog så man måste göra, och jag har försökt att tagit lov från kameran och ägnade mig åt läsning istället,....men blir stressad över att jag borde ha fotograferat istället.

Köpte ju en ny kamera och då känns det som om MAN MÅSTE använda den bara för att man lagt så mycket pengar......då blir det också en press, och man levererar bara skit bara för att man känner att man måste fota, och inte för att man vill och har lusten...
Men jag vara i alla fall ute en runda och fotograferade i morse, trots att vädret var alldeles grått och urtrist.... och jag kände mig riktigt nöjd!
Ha en underbara dag och än en gång tack för dina ord!
Bra skrivet, precis sådär är det. Jag sitter i samma båt just nu och förmodligen exakt av de anledningarna du beskrev. Precis som du tror jag att göra (& tänka på) något annat ett tag gör susen.
Hoppas att du hittar tillbaka till glädjen i att fotografera. Den kommer nog tillbaka ska du se, försök att hålla det kravlöst. :-)
Ha en fin helg.
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 16:31
Tack Simon! Vi hamnar alla där nån gång i bland skulle jag tro! Vi får peppa varandra, titta på alla vackra bilder på FS och försöka hitta inspirationen och lusten igen!
Ha en riktigt härlig helg!
Det är så lätt att glömma, varför gör jag detta. Förutsatt att man inte tjänar sitt levebröd på bildleveranser, så borde det ju vara så självklart att det är lusten som styr. Lusten att med kameran ta in vadhelst omvärlden skänker dig. Att med några pixlar tolka och förmedla innebörden av dina intryck.
Och ibland finns nog bara inte lusten där. Ibland är kanske något annat lustigare....
Tycker om de bilder du presenterar...hur min spontana tolkning av bilderna blir...
Kärlek - ett gytter av färger, sammanslingrat, vilt o otuktat
Ett nytt liv blir till i kvinnans kropp
Det manliga bidraget till ovanstående
Och så den klicheartade ciggen efteråt
Lennart Nilsson hade inte kunna åstadkomma det bättre ;) möjligen hade han bytt plats på bild 2 och 3
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 16:33
Tack Patrik! Vilka otroligt härliga tolkningar du hade av bilderna! Det gjorde mig på så gott humör! =)
STORT TACK!!
Ha en riktigt skön kväll!
Men vännen, det är ingen brist på inspiration heller- det är ett klart fall av prestationsångest.
Vet exakt vad du menar med den där pickande pressen av att ha köpt ny kamerautrustning och att man då Borde, Ska, Måste leverera ännu mer och bättre bilder. Är i samma sits där jag har den där krypande känslan av att jag SKA leverera toppen bilder, ÄNNU bättre än hittills..och rädslan att TÄNK OM jag inte kan det. Tänk om jag inte kan leverera ännu bättre bilder nu när jag SKA KAN det då min kamera ger mig mer möjligheter att utvecklas ytterligare som fotograf. Hur gör jag då? Jag tvingar mig själv att INTE röra kameran. Bokstavligen.
En sak ska du tänka på,...när man inte kan fota pga olika saker är ju det just det man längtar efter. Men det är många gånger så att just då när man inte "kan, hinner" som bilderna blir såååå bra.
Bestäm dig för att du inte ska och får fota.
Jag brukar redigera bilder jag inte hunnit med vid sådana stunder och plötsligt så får jag det där suget att fota igen.

Kram Johanna
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 16:34
Insuper dina ord och tar dom till mig..... Tack Johanna för din kommentar - precis så är det nog...!
Många kramar!
Lustigt, jag tänkte på dig härom dagen, "var har hon tagit vägen"?? :) Dock inte i termer utav krav, för jag är säker på att ingen på FS ställer något "krav" på dig för leverans. Även om du skämmer bort oss med din kreativitet och kvalitet!! Jag är däremot ganska säker på att du ställer höga krav på dig själv, för man levererar inte på din nivå annars!! Så du, unna dig den här "pausen". Den kan ju till och med vara bra, för att just lusten och ögonen ska återvända... Antingen för att fortsätta där du slutade, eller för att hitta ett nytt spår, eller två... ;)
Du är ju duktig och bra, men se också till att va bra på att unna dig lite "slack"... För det är ju bara medelmåttor som ligger på topp hela tiden... ;)) Kram och ha en lugn helg!! :) //Peter
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 16:38
Jag tror att alla har krav på sig att leverera bra bilder, och visst vill man vara bättre än det man senast la ut, men ibland går det ju inte, och det är då när man har försökt, fotat i flera dagar och allt blir skit..... Man bara ger upp till slut, och undrar om allt är över... Glädjen, mitt lyckopiller i vardagen funkar inte..... Vad har man då?
Jag har hållt mig från kameran och läst böcker istället... Det har nog varit nyttigt tror jag. Kanske får jag hålla upp ett tag till, men var ute en runda i morse och det var skönt faktiskt! Vi får se vart det hela barkar hän! =)
Tack för dina ord Peter! Dom värmer otroligt!
Kramar till dig!
Den tredje bilden är fantastisk.
Tror att du har för stora krav på dig själv.
Du är så himla duktig och en stor inspirationskälla för mig, men du får inte pressa dig att alltid leverera bättre och bättre.Du har så många ideer, så hälften skulle räcka. Ta det lugnt ett tag så ska du se att inspirationen återvänder.Kan det vara den gråa , trista hösten?
Jag känner igen mig i dig. Ibland duger inget alls och allt hamnar i papperskorgen.
Just nu har jag noll inspiration.Det är så grått ute.Har bara varit en liten sväng i skogen.

Marianne
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 16:40
Ja, det är verkligen grått och trist ute och det är nog naturligt att inspirationen och lusten försvinner med vårt avsaknaden av vårt vackra ljus..... Vi får hitta på nåt nytt att fota Marianne! Vi har ju våra supermacrolinser, så vi får göra en djupdykning där och se vad vi kan fånga! =) Kanske blir nåt alldeles fantastiskt, vem vet?
Ha en underbar kväll!
Du är inte ensam Heléne...
Jag är själv periodare...ibland bara sprutar det bilder ur kameran. Kom hem från en weekend i Istanbul för nån vecka sen och hade ca tusen bilder att leka med...andra veckor kommer det ingenting från minneskortet.
Men jag tror att jag kan prata för oss alla när jag säger att man saknar dina blogginlägg...dessa underbara bilder som bara DU kan åstadkomma!
Prestationsångest kan vi nog känna lite till mans ibland, man vill hela tiden kunna visa upp nya om inte banbrytande så åtminstone lite vassare än förra gången. Men som jag försöker att intala mig själv ibland, det är ingen tävling. Det är en passion, en livsång hobby som man delar med många andra...
Du har varit min inspirationskälla från dag ett och har fått så många råd o dådanvisningar att du verkligen har hjälpt mig framåt!
Ser fram emot ditt nästa inlägg redan nu!
PS Vad i all världen har du haft för underlägg för att få en så mångfasetterad oljebild? :)
Kram på sig
Peter
Svar från Heléne Alklid 2013-11-09 16:44
Tack Peter för dina alltid så omtänksamma och vänliga ord! Det gör gott i hjärtat!
Underlägget är faktiskt bara ett ljusblått papper. Det är de olika karamellfärgerna som gör färgerna i oljan, och underlaget lyser bara igenom i den stora runda cirkeln och i några få oljepluttar! Jag gillade den bilden för den blev så annorlunda mot de andra jag har..
Det ville sig inte riktigt som jag tyckte, och jag fick spunk på alltihopa och då vevade jag förbannad runt i vattnet och oljan som en besatt, och när de stannade hade jag sönderdelat karamellfärgerna och då blev det så! Prova! =)

Kram och ha en riktigt skön kväll!
Häftiga bilder! Tror inte att du ska gräva ner dig för mycket, du verkar redan va på språng! Hälsn, LO
Svar från Heléne Alklid 2013-11-10 09:19
Tack LO =) Ja, det får vi hoppas!
Ha en riktigt skön Söndag!
Mycket härliga bilder Gå en runda i skogen se allt det vackra så vill man fota mer
Ha en trevlig helg
// Gert
Svar från Heléne Alklid 2013-11-10 09:20
Tack Gert! Det var precis vad jag gjorde i går morse och det kändes riktigt skönt! =)
Ha en underbar Söndag!
Härliga bilder! Fortsätt med det och det är du superbra på! Inspiration kommer och går med tiden och så det är bara att göra något annat tills det kommer tillbaka :) Det är nog så för alla inkl. mig själv. Allt gott :)
Svar från Heléne Alklid 2013-11-10 09:21
Tack Mikael! Ja, alla har väl såna dagar, och det är nog som det ska vara! =)
Ha en riktigt fin dag!
Har saknat dina inlägg! Förstår din känsla även om jag inte har den nivå på min fotografering som du har. Kan också känna att man hela tiden vill prestera bättre men då brukar det bli tvärtom eller så blir det som du skriver, man tappar inspirationen. Men jag gillar dina bilder skarpt och dina härliga "oljefotograferingar" är lite speciella.
Hoppas vi får se lite mer av dig nu igen! Ha en bra fortsatt helg! =)
Svar från Heléne Alklid 2013-11-10 09:21
Tack Mikael för dina härliga ord! Dom värmde! =)
Önskar dig en fantastisk dag!
Visst har jag saknat dina blogginlägg, Heléne, men ibland behöver man ta en paus. Om fotograferande och bloggande blir ett krav på sig själv och en belastning, då har det gått snett. Fotohobbyn skall vara något lustfyllt som blir en avkoppling från vardagens stress, inte ytterligare en börda. Nåja, ibland känner jag igen fenomenet, för min del kanske när jag har tagit väldigt mycket bilder som skall taggas och göras något av.

Fina bilder som vanligt och jag fastnar mycket för bild tre. Det är något spännande med den. Vad är de svarta pluttarna med svansar? Det är också intressant med två ytor med olika struktur som sammanfogas i en elegant kurva diagonalt över bilden. Bilden gör sig bra i svartvitt.

Nummer två är också kanonfin. Mycket snygga bubblor i en fin färgskala. Det är läckert också med bubblor i bubblor i bubbla!

Ha det bra!
Bjarne
Svar från Heléne Alklid 2013-11-12 12:09
Tack så mycket Bjarne för dina fina ord! Visst har du så rätt i det du skriver! =)
Bild nummer tre är en bild på såpbubbelytan precis ögonblicket innan den spricker!
Det kan blir rätt så läckra bilder om man kan fånga själva bristningen!
Ha en underbar dag Bjarne och ta väl hand om dig!
Tusen takk for kommentar på bildet "Taking a break" på bloggen min!
Bildet ble lagt ut da jeg som deg hadde en periode uten inspirasjon.

Ser at du siden da har fått inspirasjonen din tilbake og bra er det. Så også jeg.

Slikt går og kommer i perioder.

Setter veldig pris på at du besøker bloggen min av og til og jeg gillar dine bilder svært mye!

Ønsker deg en super deilig og flott Helg Heléne!

:-) Knut