Kristoffer Ljungberg

Inget märkvärdigt, bara foton från mina fotopromenader och allmänt babbel

Helios 44-2 58mm f/2

Härom sistens så köpte jag ett Helios 44-2 58mm f/2 på Tradera. Säljaren var från Ukraina. Det hela gick väldigt snabbt och smidigt till Sverige ändå, men väl där måste det tydligen ligga nån vecka och skrota innan det rullar vidare till mina trakter. Det var kanske rätt smidigt ändå när jag tänker efter. Man har ju läst skräckhistorier där något legat i månader och inget händer, så jag ska inte gnälla. Hur som haver så har jag hämtat ut det idag!

Objektivet saknade lock fram och bak så det fick bli en ny tur till Tradera och leta upp passande grejer. Borde gå bra. I övrigt så såg det ut att vara i väldigt fint skick och fungerade kanon. Limiter-ringen för bländaren är lite hård dock så man skruvar ur M42-gängan ur adaptern, haha, men jag behöver å andra sidan inte fippla med den så mycket.

Nu ska jag bara ge mig ut och testskjuta lite. Vet inte om det blir idag eller om det får bli imorgon. Lite halvdassigt väder just nu så inspirationen finns inte riktigt där.

Postat 2021-09-06 16:23 | Läst 1423 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vi byggde världens bästa fågelkoja i skogen

Mja, kanske inte världens bästa. Men det var roligt! Jag och tjejens 8-åriga dotter stack iväg till Vrinneviskogen tidigare idag för att hänga på Kottebanan. Lek och kojbygge stod på schemat. Först byggde vi (mest hon, ärligt talat) en koja åt sig själv, sen alldeles ovanför så byggde vi en åt djuren också. Jag hade lite jordnötter med mig i ryggsäcken så vi la ut några i kojan. Det dröjde inte länge innan Kottebanans vanligaste invånare, nötväckan, sniffade till sig snaxet och gjorde entré.

Det blev även lite "vanligt" foto också. En större hackspett satte sig på ett träd i närheten men skrämdes bort av lekande barn. Hann knäppa ett par foton som tur var. Självklart visade sig ekorrarna också. Man kan lita på att de alltid stryker omkring någonstans på Kottebanan!

Postat 2021-09-05 18:01 | Läst 1319 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Skogspromenad i Vibergshultet

Idag blev det en väldigt härlig promenad i Vibergshultet med tjejen och hennes 8-åriga dotter. Det är en helt annan vibb när man är ute med barn. Lite mer liv och rörelse så att säga. ;) Jag fick lägga fågel- och ekorreskådningen åt sidan för att bara traska och ta in naturen. Det är också härligt såklart.

När vi satt oss för att äta på en slags häll mitt ute på ett fält så spanade jag in fyra stycken stora fåglar högt upp ovanför oss. Min lilla 70-300mm räckte inte långt för att få en tydlig bild ens för identifikation. Lite snabbt googlade och vi kom fram till att det skulle kunna vara havsörnar? Ja, jag har ingen aning alls. Men det var himla coolt hur som helst, även om man knappt såg dom! Jag lägger in ett foto längst ner i inlägget ifall någon expert råkar få syn på det och kan bekräfta eller berätta vad det är.

Men lite skogsfoto blev det i alla fall med 70-300an. Är fortsatt nöjd med objektivet, även om tankarna faktiskt vandrar mot ett Tamron 150-600 G2. Jag kommer behöva stilla nyfiken så småningom, men först krävs det lite sparande. ;)

Och här kommer mina mästerliga foton på vad vi tror är havsörnar. Vi såg fyra stycken flyga omkring ovanför oss. Vad det än var så var det ganska mäktigt att se!

Postat 2021-09-04 19:42 | Läst 751 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nötväcksfotografen i Vrinneviskogen

Ja, det verkar som att det är nötväckor jag får fokusera på. Orädda och roliga att titta på. Perfekt för ett 70-300mm. Perfekt för en nybörjare. Men, jag skulle ljuga om jag sa att jag inte börjat tänka "Hmm, undrar hur det skulle vara med 400mm, eller kanske 600mm?". Det går snabbt från "Jag vill ju orka gå runt med objektiven också" till "Jamen vafan, det är väl värt lite extra vikt för att komma närmre djuren?". Det här kan sluta hur som helst! Men det är mysigt att titta på fåglar, det måste jag säga.

Utöver fåglar så fick jag syn på tre ekorrar i samma träd. Ett litet gäng liksom. Fick dock inte något foto på alla tre, eller ens ett bra med två av dom. Ärligt talat fick jag knappt ett bra foto på en av dom. Ibland är det svårt, fast det borde vara så lätt. :D

Sista bilden är en fågel jag inte känner till. Någon som läser detta kanske vet vad det är för något?

Postat 2021-09-03 17:55 | Läst 1594 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Andra sprutan och Himmelstalunds trädgårdar (med Chinon 50mm f/1.9)

Jag och C begav oss till Mässhallarna där jag skulle ta min andra spruta. Fick komma in direkt, snabbt stick i armen och så 15 minuters väntan. Därefter gick vi över vägen till Himmelstalundsskolans trädgårdar och kikade lite. Jag hade med mig mitt 105mm Z-macro men det blåste en del så jag tog upp det gamla 50mm f/1.9-objektivet från Chinon istället. Tycker det ger en rätt krämig och fin bokeh faktiskt. Många gamla objektiv ger ofta en finare bokeh än nyare. Vet inte varför det är så?

Kan hur som helst rekommendera alla att ta en liten sväng till dessa trädgårdar som ligger precis vid Mässhallarna i Norrköping. Nu är det väl sent på året, men än fanns det lite kvar. Gillar man macro, insekter och blommor är det en jättefin plats att ägna en stund på.

Postat 2021-09-01 15:44 | Läst 1398 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4