Försöker genom bilden förstå livet omkring mig...

Barndomens sommarminnen

Ett hål i häcken

Ett hål i häcken (Gunnebo, 2013)

Som barn handlade mina somrar om upptäckter och äventyr, men idag känns det som att det mer handlar om datorspel och paddor.

Är tiden ur led?

Jag känner mig långt från gammal även om 50-årsdagen har gått till historien. Men, när den svenska sommaren visar sig från sin bästa sida är det inte svårt att låta tanken vandra till barndomens minnen.

För mig handlade somrarna ofta om att upptäcka och lära mig nya saker - bygga en lådbil, cykla omkull och slå av en tand, vara på badhuset eller leka OS under de åren de var på tapeten. Jag var aldrig speciellt sportig och gillade att cykla till Norrköpings sommartomma bibliotek och låna böcker av Sven Wernström eller om grottmålningar i Lascaux, men jag minns det som att jag alltid var i rörelse.

När jag för några månader sedan drabbades av problem med min nacke och rygg pga medfödd sk kyfos insåg jag att morgondagens problem för dagens barn kommer inte vara Gretas miljöförstöring utan något mycket mer trivialt - kronisk nack- och ryggvärk som gör att man ändå inte kommer kunna njuta av den förhoppningsvis rena miljön.

Både min naprapat och fysioterapeut vittnar om hur tonåringar idag har problem som vi förr såg hos personer som under åratal haft skrivbordsarbete med dålig sittställning. Dessa problem tar ofta lång tid att rehabilitera och resulterar i sömnproblem, värktabletter och i värsta inte ofarliga operationer.

Boven i dramat är alla dessa mobiler och paddor som barnen redan från 3-års åldern tillbringar sin tid med. Men även om vi bortser från dessa fysiska problem så kommer ju barnen inte upptäcka sin omvärld som vi gjorde med hjälp av lukt, smak och sina händer, utan via en platt bildskärm. 

Vad har hänt när barnen inte längre vill åka till landet och bada hela dagarna för det saknas nätuppkoppling?

Jag låter troligen som en bakåtsträvare, men uppmanar alla er som hängivna fotografer att gömma barnens eller barnbarnens paddor och istället ge dem en enkel kamera att ta ut på äventyr och sedan hjälpa dem att skapa bilder för väggen som de kan se på när hösten och vintern kommer och längta till tiden som varit.

Några ord om bilden

Dagens bild är från augusti 2013 vid Gunnebo slott och jag har ingen aning vilka barnen är, men de symboliserar för mig just barndomens äventyr.

Den är tagen med en Leica M Monochrom och det inte så vanliga objektivet Leica Macro-Elmar-M 90 mm f/4. Den är efterbehandlad med en profil som lånar vissa egenskaper från ett  Fujifilm FP-3000B negativ, men mer detaljer om bilden kan ni finna på min hemsida (länk) och för den som vill veta mer om min bildbehandling har jag börjat sammanställa en beskrivning med tips och tricks (länk).

Inlagt 2019-06-20 15:57 | Läst 2406 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag tror vi minns tillbaka mer och mer ju äldre man blir..det behövdes inte så mycket för att spela en runda med stenkulorna eller samla ihop gänget och leka röda och vita rosen, eller basken, eller kull, eller bara hänga i busskuren och mysa i sommarregnet.
Sen blev det badbussen och tennisskola med Janne Lundqvist för att inte tala om att sova på höloftet med tjejerna,mmm
Kanske skulle varenda unge behöva åka på sommarläger utan mobiler och paddor några veckor för att få insikt..
Super bild..
Mv/Gunte..
Svar från Magnus Andersson 2019-06-21 11:03
Roligt att du gillar bilden :-)

Jag håller med och minns ett sommarläger jag var på när jag väl var omkring 12 år och alla dess äventyr som det var igår. Vad kommer dagens barn minnas - när de slog nytt rekord i något spel på paddan? Livet levs inte genom en padda utan bland daggmaskar, fästingar, skrapsår och kallsupar. Eller när midsommar alltid började med strömmingsfiske med pappa och mamma vid Bråvikens strand, långt från mobiler och annan elektronik.