Att se naturen genom kameran.

Jaga Fjärilar i Tolvsbo.

Har inte direkt engagerat mig att fota Fjärilar förut men nu är det ett tema och jag gillar att utmana mig själv. Kanske kan bli ett nytt intresse även om jag inte kan de olika arterna. Fjärilar är snabba för det mesta och svåra att hinna med att fånga med en fin komposition.
Jag gick en slinga på 6.5km  i Tolvsbo för ett par år sedan och minns att det var massor av vad jag tror blåvingar. Då fotade jag dem inte för var ute efter annat att fota.
Igår tänkte jag att jag går dit och sedan tillbaka. Vad jag absolut inte kom ihåg att det var i slutet på slingan! Vandrade i 2 pågående åskväder i skogen och hade glömt vatten, tur nog hade jag i allafall kaffe och smörgås med mig. Var totalt slut och genomsvettig när jag nådde målet men visst, det var tydligen ett ställe dessa Fjärilar trivdes på.
Hade jag vetat hade jag kunnat gå upp dit från slutet av slingan, bakvägen hade tagit mig 5 minuter. Nåja, motion behövs.


Det var riktigt kul att fota dessa och det gav mersmak. Svåras var kompositionen då de inte sätter sig just där man vill ha dem. Tror detta är en blåvinge fast den är brun.


I början på leden var det lite andra fjärilar och inga blåvingar. Denna satt mer still men vet inte arten. 


Också någon slags Blåvinge tror jag, de är väldigt små och mycket vackra.


Vet inte om detta också är en, fast mer färgglad?


Denna blev nog min personliga favorit, en brun liten Fjäril. Kanske finns många olika Blåvingar?


Citronfjäril? Osäker på det.


Förutom den långa vägen till målet så gav det mersmak till att ta ännu bättre foton på dessa vackra Fjärilar. Det blir bakvägen då, jobbigt nog då det är upp på höjd.

Inlagt 2023-07-29 13:36 | Läst 467 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Underbara bilder. Den första bilden är sååå vacker. Här tror jag alla fjärilar har försvunnit. Någon enstaka vit fladdrar omkring. Glad att få njuta av dina bilder!
//Lola
Svar från Erkenius 2023-07-30 10:46
Tack Lola! Det var riktigt kul och svårt. Men inte sista gången jag fotar fjärilar. Bra med teman så man får utmana sig själv och testa något nytt. Mvh Nina
Riktigt fina bilder för det är som sagt svårt att få rätt skärpa då de rör sig mycket. Bra jobbat!
Svar från Erkenius 2023-07-30 10:47
Tack Dan! Roligt att ge sig på något nytt och utmana sig själv. Mvh Nina
Fjärilar är en kul utmaning och precis när man ser den perfekta kompositionen flyger motivet sin väg :-) Blåvinge är extra fina och det finns flera sorter, jag kan inte skilja på dem och kan bara enstaka fjärilsarter. Jag tycker du har lyckats fint med de bilder du visar här. Kul när det är mer än en individ tycker jag.
Hälsningar Lena
Svar från Erkenius 2023-07-30 10:49
Tack Lena! Precis så är det och det tar både tid och tålamod att få till en hyfsad komposition. Men det roade mig att hålla på även om det blev många km innan jag nådde stället jag mindes att jag sett dem. Mvh Nina
Tycker du har lyckats väldigt bra. Gillar att du fått med såpass mycket runt om, det kan ibland vara svårt att hitta vackra omgivningar, då kan det blir med artfotografering när man blir tvingad att gå närmare. Det är väldigt mycket upp och ner, för ska det bli något vettigt så behöver man ligga ner och då blir man ganska frustrerad att när man precis kommit ner så flyger den iväg 2m så man får börja om. Men motion ger det iaf. Tycker det ser ut som blåvinge allihop, det finns minst 20 arter av blåvinge i Norden, förutom då pärlemorfjäril och citron. Dina tre stående tycker jag bäst om, men egentligen inte för att det är stående format utan fjäril vs omgivningar
Svar från Erkenius 2023-07-30 10:52
Tack Peter! Ingen aning om att det fanns så många olika. Pärlemofjäril måste då vara den bruna, visste inte att den hette så. Det tog timmar innan jag fick till hyfsade kompositioner för det var svårt, upp och ner, in bland snår och buskar och var helt genomsvettig efter denna dag. Mvh Nina
pdahlen 2023-07-30 11:02
Pärlemor är den i orange, den bruna kan mycket väl vara blåvinge, om det är den storleken. En del av arterna så är honan brunaktig medan hanen blå, men så finns det också arter där båda könen är bruna