Att se naturen genom kameran.

Från insekter till vildsvin

Helgen kom med stuga och AC så man kunde andas igen och sova gott. Fotolusten kom tillbaka, inte riktigt med det jag tänkt fota men foton blev det.
Planen var en myr bonden prata om, men den visade sig vara långt bort i svår terräng så det blev inget, och efter det var det span på vildsvin med grannen Conny.
men jag började hemma i trädgården och fastnade med insekter av olika slag. En hel del myggbett fick jag på köpet. Fota macro i blåsväder är inte lätt, så Mr Nikon fick 
minsann gå varm.


Spindeln o baggen hitta jag i ett träd bakom bodarna. En vass och spretig och en rund och fin.


Gick förbi Ölandstoken, då fånga denna lilla vita mitt öga. Så pytteliten stack den fram bland allt det gröna.

..
Likaså här, dessa kom upp mellan massa stora blad och jag gillade kontrasterna mellan de olika gröna växternas former.


Massa grönt och de tre så prästkragarna lyste upp.


Återgick resten av dagen att fota insekter i blåsten. Svårt och många foton har gått i sopkorgen.
Den här lilla krabaten blev min favorit från dagen. Såg ju inte i kameran riktigt hur han såg ut då han var så pytteliten. Men på skärmen sen blev han ett charmtroll.


Men grejen var ju att spana vildsvin med grannen Conny och få till lite fina foton av det. Så blev det absolut inte, i stort sett alla foton blev oskarpa, men en annorlunda spännande kväll.
Efter 1.5 timmars span och vi var på gång att ge upp grisarna dök de upp. En liten (fotot) och en dubbelt så stor. Häftigt att få se dem så nära men fotona gick åt helskotta.
Har ju nyligen bytt kamera från Nikon D500 till Nikon Z6 och får inte autofokus att fungera något bra vid serietagning. Den liksom hakar upp sig och hänger inte med riktigt.
Kanske är det jag som gör något fel. Jag fotar ju oftast med manuell fokus eller med stativ och då fungerar det bra. Det stör mig ändå, speciellt när jag försöker fota fåglar.
Grisar är ju inte direkt något jag fotar i vanliga fall. Upplevelsen av att spana vildsvin var ändå en kväll att minnas.

Inlagt 2022-07-03 12:03 | Läst 803 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag skrev i min blogg idag lite om inställningar för Z6 och jämförelse med D500. Du ska ju iaf ha AF-C och serietagning i H eller H*, i H* tar den fler bilder men sökaren uppdateras inte efter varje bild så det blir lite hackigare. Jag tror en punkt AF eller wide_s är bäst men man kan ju prova wide_Lmed djurfokus men jag har inte fått något vettigt av den.

Sedan så spelar också objektiven in, vilket har du till fågel o vilt?

Gillar särskilt första bilden, det gör otroligt mycket vilket ljus man har. Kul med vildsvin, tror jag om man inte har dem inne på tomten.

Jo AC är skönt, om det är en luft luft värmepump så låter den ju inte så mycket inomhus heller
Svar från Erkenius 2022-07-03 15:02
Tack för dina ord! Jag har inga direkt bra objektiv, kör med Tamron 70-300 och Tamron 18-270. AF-C och wide-s. Djurfokus har jag inte hittat något. Det jag gillar med Z6 är att den är lättare än D500 samt enkel att manövrera. Kul att du gillade första bilden. Man är ju alltid kräsen med sina egna bilder och självkritisk. Men jag gillade det lilla krypet. Helt fantastiskt att se hur de ser ut, vilka detaljer de har. Det viktigaste ändå för mig är att jag har kul och skapar minnen. Mvh Nina
pdahlen 2022-07-03 15:49
Titta i denna kompabiltetslista, jag tycker mig se att dina objektiv inte är kompatibel med Z adapter, men kolla din version med listan

https://www.tamron.eu/se/service/compatibility-nikon-z-and-canon-eos-r/

Jag har ett Tamron 90 makro som jag inte uppdaterade med ny FW och efter ett år med några konstiga hackningar vid fokuseringen så gick fokusmotorn i objektivet sönder. Många Tamronobjektiv behövde ny FW för att kunna fungera, har man de senaste versionen så gick det att uppdatera med Tamrons docka för uppdatering. Sigmas objektiv tror jag generellt klarade övergången till Z och FTZ adaptern bättre.

Själv har jag nu bytt ut alla mina tredjepart objektiv till Nikon för att inte ha några problem med adaptern.

Så beter sig Tamronobjektivet konstigt med adaptern så är det bäst du kör i M och använder färgmarkering för att se var fokus är, uppdatera FW om det är möjligt. Annars satsa på något av Nikon, ett begagnat 70-300VR från Nikon kan man nog få för en tusenlapp i mellanskillnad mot en från Tamron
Svar från Erkenius 2022-07-05 07:00
Aha.. så kan det vara. Jag är extremt oteknisk och allt tekniskt tar lång tid för mig att lära.
Färgmarkering för focus har jag inte sett, det får jag leta på och testa.
pdahlen 2022-07-05 07:39
Det ska du absolut använda, en av de bästa funktionerna med Z6. Tror det är i meny d10 i din som heter kontrurförstärkningar, focus peaking på engelska. Du väljer en färg, jag har röd, och då markeras i sökaren med rött det som är i fokus. Så fotograferar man en fluga så kan man skruva fokusringen tills flugan är rödmarkerad då har man fokus på flugan. Detta fungerar i manuell fokus men också i AF-S om man håller nere avtrycket halvvägs. Jag har på AFon knappen valt att koppla bort AF, så det är lite hur du har ställt in detta. Men börja testa i M läge så ser du hur det fungerar. I AF-C fungerar markeringarna tyvärr inte.

Tycker du ska satsa på enbart nikonobjektiv om du använder adaptern, för att inte få några problem i framtiden, i Z finns det inga billiga tele än. Den som kommer är 400/4,5 i Z för 40000:- om man gillar priset så är det säkert ett utmärkt objektiv.

Jag använder enbart F fattning med adapter till min Z6, jag har 200-500/5,6 det är ett prisvärt objektiv för en 10000:- begagnat, men det är relativt stort och tungt. Ett otroligt smidigt objektiv som jag också har är 300/4pf, det är inte mycket större än ett vanligt makro och väger lite men kostar 14-18000:- begagnat. Jag använder det nästan alltid med TC1,4iii får då 420mm, tyvärr går AF på Z6 inte så snabbt med TC1,4 som den gör på en D500 så jag använder mest den kombinationen på D500.

Om du vill ha ett motsvarade ditt så är Nikon AF-S 70-300VR ett lämpligt val, Mattsson i Lund har ett begagnat nu för typ 2995:-. Det kanske är ett bra val i väntan på att det kommer lämpliga 70-300 eller 100-400 i Z utförande till Z6 i rimligt pris. Det finns ju Tamron och Sigma i 100-400 till vettiga priser i F fattning, men man ska verkligen se till att de är kompatibel med adaptern innan köp
pdahlen 2022-07-05 12:12
Kom att tänka på det, du fick med den ”riktiga” manualen eller har hämtat ner den från Nikon?

https://download.nikonimglib.com/archive5/M4DfR00xTux805yrwob39yfODu50/Z7Z6RM_(Sv)06.pdf

Denna om du har Z6 den första versionen. Jag fick inte med någon utan enbart något tunnast som beskriv hur man stoppar i batteriet och sätter fast remmen. Man behöver ha denna som beskriver alla funktioner och hur man ställer in dem
pdahlen 2022-07-05 12:18
Steve Perry ger många tips, denna video kan också hjälpa till

https://youtu.be/usZ5BxHaXVk
Snyggt å fint gröna macro i nyanser.
Roligt med grisarna..lite läskigt också. Vet de är stora tunga.
/N
Svar från Erkenius 2022-07-03 15:04
Tack Nini. Macro är roligt. Finns så mycket man kan göra om man har ögonen med sig :-)
Mvh Nina
Svårt att fota när det blåser helt klart och jag blir bara irriterad då. Det där med rätt fokus och särskilt då AF som ofta är lite osäkert tyvärr. För mig blir det då oftast manuellt som funkar bäst. Har också en Nikon och den liknande Z7ll.
Svar från Erkenius 2022-07-03 15:07
Tack för dina rader Dan! Jag fotar också helst med manuell fokus. Men gillar ändå Z6 då den är lättare än D500 och enkel att manövrera. / Mvh Nina
Jag som är svag för vackra bakgrunder smälter ju helt för den första bilden, vilken fullträff.
Bild 5 , den lilla krabaten är ju väldigt söt.
Jag kör både med D500 o Z6. Bilder som blir bra ( långt ifrån alla ) med Z6 blir fantastiskt fina tycker jag men jag har lättare att lyckas med D500. Men som sagt Z6 är ju lättare att släpa på.
Ing-Marie
Svar från Erkenius 2022-07-05 07:10
Tack Ing-Marie! Jag saknar D500 ibland men vikten och den enkla manövreringen gillar jag i Z6. Jag gillar just Macro, mer åt det lite konstnärliga hållet än detaljrikedomen. Färger former med små detaljer. /Mvh Nina
Gillar första och tredje bilden. Prästkragar gör sig bra på bild i olika konfigurationer. Har du testat back button focus? Jag fotar nästan alltid med det och speciellt när det gäller rörliga objekt fungerar det bättre än med fokusering med avtryckaren.
Svar från Erkenius 2022-07-05 07:02
Tack Torbjörn. Back button focus är väl den knappen uppe till höger? Jag har aldrig förstått mig på den och hur man ser att den är av eller på. Är väldigt oteknisk. Mvh Nina
pic-tor 2022-07-05 08:05
Nina du får kolla i manualen hur man gör. Möjligheten att fokusera med avtryckaren ska du stänga av. Inte svårt att göra.
Det finns verkligen mycket att upptäcka och fotografera i naturen! Fina bilder, den första med spindeln och viveln blir min favorit. Vildsvin är jag inte så förtjust i, de bökar sönder tomten så förbaskat när de kommer. Nu har vi sluppit dem ett par år, peppar peppar.
Svar från Erkenius 2022-07-05 07:04
Tack Christer! Grisarna är häftiga men de kan minsann böka upp det mesta och ställa till./ Mvh Nina
Första bilden är kanonläcker och med rätt kunskap och tajming kan du sätta den typen av bilder helt klart. Makro i blåst är alltid svårt och då är det mest en chansning om det blir något tycker jag. Vildsvin rör sej dock rätt långsamt (jämfört med flygande fågel) och det bör man ju få till skarpa bilder på men det är ändå något som kan spöka. Jag har haft vildsvin på kornet vid ett par tillfällen och även om jag fick en hel del bilder som jag var nöjd med så var det inte helt lätt.
Hälsningar Lena
Svar från Erkenius 2022-07-05 07:06
Tack Lena! Fick höra här att troligtvis är det så att mina objektiv inte fungerar bra till Z6.
Men med stativ och manuell focus så har det fungerat bra. Problemen kommer med serietagning och autofocus./Mvh Nina