på en digital analognörd

Idag, för femtio år sedan. - Apollo 11.

För femtio år, och några timmar sedan, 13:32 UTC, (vår nutida svenska sommartid ligger 2 timmar före), lyfte de, liggandes på rygg i sin kapsel, på toppen  av en Saturn V. 

Tolv minuter senare låg de i bana runt jorden, och där stannade de drygt ett varv, för att kontrollera att allt var i sin ordning, och för att markkontrollen exakt skulle kunna räkna ut nästa steg. Två timmar och 44 minuter senare tände de tredje stegets motor igen. Den fick brinna ung sex minuter, och ökade farten till strax under "flykthastighet", så att den nyss cirkulära banan runt jorden, istället blev en hög elliptisk bana. Så hög, att den skulle nå till månen, och lite till.

Den höga elliptiska banan var så finurligt uträknad, att om de skulle få problem med motorn eller bränslesystemet efter att de lämnat jorden, skulle de bara slungas runt månen och fortsätta hem mot jorden igen (sk "free-return"). Efter att de kontrollerat att allt var som det skulle, justerade de sedan banan, så att de istället skulle kunna lägga sig i bana runt månen när de kom fram *.

Hela resan kan återupplevas, i "realtid", nu 50 år senare, på https://apolloinrealtime.org/11/ 
Det är bara Arne Thorén som saknas. :-)


Gärna med lämplig litteratur till hjälp. :-)

Den kan hämtas på https://www.hq.nasa.gov/alsj/a11/a11prskit.html

*) Apollo 13 hade redan lämnat sin fri retur-bana när explosionen inträffade. Som tur var, var de dockade till månlandaren, och kunde använda dess motor för att ta sig tillbaka till rätt bana. I princip behövdes inte mer för att komma hem, men de tände ändå motorn en extra gång efter att de lämnat månen, för att skynda på hemfärden något. Detta för att bl a förråden av vatten skulle räcka.

Inlagt 2019-07-16 23:51 | Läst 3274 ggr. | Permalink
Intressant! Det här med "free-return" har gått mig helt förbi.. trots att jag trott mig läst en hel del om detta, och själv minns månlandningen.. var 13 år då..
Hälsn!
Svar från ojanson 2019-07-17 15:50
Tack Jan!
Upptäckte idag att även SVT har en live-sida om hela färden. Den är utan ljud och bild, men med löpande skriftlig uppdatering av kommunikationen, samt enklare, men informativ och snygg grafik.
Funkar både i SVT:s app och på webben.
https://www.svt.se/datajournalistik/manlandningen-i-realtid/
Grymt intressant blogginlägg! Tack för länkarna. Lunar mission dokumentationen var häftig.

MvH
Johnny
Svar från ojanson 2019-07-17 15:53
Tack Johnny.
Dokumentationen är grym. :-)
Som jag skrev i kommentaren ovan finns även en koncentrerad, men mycket informativ, sida på SVT:
https://www.svt.se/datajournalistik/manlandningen-i-realtid/
Finns även i appen.