på en digital analognörd

SubOrbital Express 3, eller Maser 15, eller två sidor av Kiruna

Förra veckan var det dags för en 🚀 igen. SubOrbital Express 3, eller Maser 15. Jag kom hem förra fredagen, efter ett par veckor på Esrange, några mil från Kiruna. Några kollegor hade varit där redan under veckan före och balanserat nyttolasten, och nu var den delvis demonterad igen för lite kompletterande jobb, som t ex att fylla på prover. 

 
Därefter var det dags att stapla experimenten till en komplett nyttolast igen.

 

Några av de här bilderna åkte in i vår mediabank, och därifrån bl a in i en artikel i NyTeknik. 🙂

En av dagarna hade jag ledigt. Jag passade då på att åka in till Kiruna för att ta en titt på det nya centrumet. Jag började i gamla centrum. Där blir det fler och fler staket runt byggnaderna, och fler och fler skyltfönster gapar tomma. 

  
Kvarteret Ortdrivaren, ritat av Ralph Erskine och färdigställt 1961.

Jag åt lunch på en kines-restaurang där tidigare ICA Toppen låg. Jag har handlat där flera gånger förut. 

 

Nya centrum ligger på andra sidan Kiruna, nära 3 km bort, på andra sidan av ett villaområde. På väg dit tog jag vägen förbi Kirunas fina kyrka. Den ligger än så länge kvar på höjden. Det skall bli intressant att se hur de bär sig åt för att flytta den.

I nya centrum var det mer liv, och jag började med att ta en titt i det nya stadshuset. 2012 skrev jag lite om det gamla.
Förutom klockstapeln, fick även dörrhandtagen från det gamla stadshuset följa med till det nya.

 

Det nya stadshuset verkar trots allt inspirerat av det gamla. Förenklat kan man säga att medan det gamla var kvadratiskt så är det nya cirkelrunt. Det har samma öppna yta, med en bred trappa som även kan fungera som en scen. Trappan leder sedan vidare upp till "loftgångarna" med kontor.

Liksom i det gamla används de även till konstutställningar.

Inne i stadshuset finns också en modell, där man kan se vilken del av staden som skall evakueras/rivas (det röda snöret).

Därefter gjorde jag några ärenden och flanerade. Man har varierat utseendet på fasaderna, men det är fortfarande delvis en byggarbetsplats.

  

Men åter till Esrange.

Efter flygsimuleringstestet, där vi även drog alla "umbilikaler" på utsatt tid, blev det dags för gruppbilder och sedvanlig signering av noskonen. Därefter fraktades hela nyttolasten till uppskjutningstornet och placerades ovanpå de båda motorstegen.

   

Ny riggning av umbilikaler, fast nu på riktigt. Sedan en testnedräkning med full nedräkningslista och alla aktiviteter.

 

Följande natt/morgon (onsdag 23/11) började den skarpa nedräkningen klockan 02:30 vid T-6 timmar. Att man börjar så tidigt beror på att man behöver ha lite marginal för eventuella "holds". Dessutom är tidsfönstret, för att efteråt kunna hämta hem nyttolasten med helikopter, ganska kort så här års. I det här fallet var alltså första möjliga skjut-tid 08:30. Frukost får man försöka stoppa in när man har en lite lugnare stund under nedräkningen. Själv hade jag några experiment att montera in, men blev klar en dryg timme innan T-0.

Så småningom blev klockan 09:23...

 

Ingen vidare bild, men den togs genom fönstret.

Så fort det var gjort var det dags att dra på sig den lånade skoteroverallen, för den här gången skulle jag med ut på fjället och hämta. :-)
Vi lastade, och lyfte en knapp timme senare.

 

Nyttolasten var inte svår att hitta. Vi flög rakt på, och fallskärmen syntes tydligt mot snön. Vi hade lite tur, för hade den landat 100 meter längre bort så hade den hamnat bland träden på en bergssluttning. Nu var det bara frusen slätmark, dessutom med bara en decimeter snö.

  

En kamera ombord fångade mig när jag kom fram och dokumenterade.

 

Utsidan blir lite svedd när saker kommer ned från ca 260 km höjd. Farten blir lite drygt 1.5 kilometer per sekund.

Efter att ha dokumenterat ut- och invändigt och tagit ut experimentet jag skulle hämta kunde vi lyfta igen. Resten av nyttolasten togs av en annan helikopter.

Det märks att Kiruna och Esrange ligger några grader före svensk normaltid/soltid (som är ungefär vid Örebro), för här känns det som om solen är på väg ned, och klockan är inte ens 12:00 än. 11:50 ungefär.

På kvällen blev det festmiddag, så efter att ha varit vaken ett dygn var det inte svårt att somna. :-)

Inlagt 2022-12-01 22:58 | Läst 1421 ggr. | Permalink
När jag såg Alfs bilder på Facebook frågade jag om raketens namn och blev lite förvånad att det inte var Maser. Payloaden såg verkligen ut som en Maser. Men det är klart, det var inte så många materialexperiment den här gången.
Kul att läsa om. Många detaljer känns igen. Fotade du något analogt också?
Svar från ojanson 2022-12-02 19:03
SubOrbital Express är väl det som numer används mest i marknadsföringen, men Maser används fortfarande, om än kanske något mer internt. På gruppbilden kan du skymta både S1X-3 och M15 på nyttolasten.
Jag hade med mig, men ingen av dem blev använda. Hade bl a med Super Ikontan in till Kiruna, men nej... Jag var lite rädd om fingrarna också. Tempen låg mellan -15 och -25 och det var rejälare reglage på Df:en.
Intressant ett spännande jobb, du är betydligt närmare uppskjutning än vad jag var. Mitt jobb på Saab/RUAG var 3-5 år före uppskjutningen så man hade gått vidare till andra projekt innan man fick en återblick vid själva uppskjutningen. Fint dokumenterat
Svar från ojanson 2022-12-02 19:21
Ja Saab, eller numer RUAG, var ju inblandade i de större Maxus-raketerna, som även hade styrsystem. Vi sköt den allra sista (Maxus 9) 2017.

Tack skall du ha!
Intressanta bilder och ett välgjort reportage. Du verkligen täckt in mycket. I ca 20 år med början på sjuttiotalet firade vi påsk i Kiruna. Vi fick också följa med svåger Lennart till Esrange och se anläggningarna.
Svar från ojanson 2022-12-02 19:32
Tackar!
Var det månne Lennart P?
Intressant läsning med fina bilder Olle! Jag har bara skumläst nu, men skall sätta mig senare och läsa igenom allt igen! Som sagt, fint det här!
/B
Svar från ojanson 2022-12-02 19:36
Tack Bengan!
Det blev kanske lite snabbt och plottrigt skrivet, men i alla fall gott om bilder. Det tog lite tid att gå igenom, rensa och redigera alla.
Spännande läsning om uppskjutningen som jag har bilder från på min blogg!
Ha en skön helg!
Mats
Svar från ojanson 2022-12-02 19:52
Fina bilder där! Både på Kiruna och uppskjutningen.
Intressant blogg, det händer saker i Norrland!
Svar från ojanson 2022-12-02 19:55
Tack!
Jodå, det händer en hel del.
Fint reportage!

Jag tyckte att det var synd att stadshuset inte återuppfördes. Ritningarna och förlagan fanns ju kvar och det hade gått att få med mer än dörrhandtaget och klockstapeln. Men det var fint att få läsa en balanserad rapport, att det nya har en del av samma kvalitéer, tack för den!
Svar från ojanson 2022-12-04 21:50
Jo, jag läste en artikel i SvD för en tid sedan, som handlade om just det. Som utsocknes är jag kanske lite försiktig med mina åsikter, och ett likadant och idag återuppfört stadshus hade säkert inte fått samma kvalitetsarbete som det gamla. Med det sagt tycker jag ändå att det är mycket tråkigt, både för Kiruna-borna och andra, att det revs.

Tack för uppskattningen! 🙂
Måns H 2022-12-04 22:57
Tack för länken! Kommunens folk trodde att en ny byggnad skulle "sätta Kiruna på kartan" och fattade inte att det som skulle satt Kiruna på kartan hade varit att återuppföra huset.